ΕΛΛΑΔΑ

Σούπερ Σελήνη: Δείτε το φαινόμενο που μάγεψε τον κόσμο (pics)

Σούπερ Σελήνη: Δείτε το φαινόμενο που μάγεψε τον κόσμο (pics)

Η άκρως εντυπωσιακή «Σούπερ Σελήνη» μάγεψε όλον τον πλανήτη και όχι άδικα, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη πανσέληνο του 2017.

Το εντυπωσιακό φαινόμενο οφείλεται στο γεγονός ότι η Σελήνη πλησιάζει πιο κοντά τον πλανήτη μας σε απόσταση σχεδόν 358.400 χιλιομέτρων και έτσι το φεγγάρι φαίνεται 7% μεγαλύτερο και 16% φωτεινότερο απ’ όσο μια συνηθισμένη πανσέληνος.

Η ελλειπτική τροχιά του δορυφόρου της Γης σε συνδυασμό με την απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή ως γνωστόν.

Σε μια σούπερ-Σελήνη το φεγγάρι φαίνεται περίπου 7% μεγαλύτερο από μια τυπική πανσέληνο και 12% έως 14% μεγαλύτερο από μια μικρο-πανσέληνο (όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο απόγειο).

Οι υπερ-πανσέληνοι στο βόρειο ημισφαίριο κατά τους μήνες του χειμώνα φαίνονται μεγαλύτερες από ότι τον υπόλοιπο χρόνο, επειδή αυτή την εποχή του χρόνου η Γη βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος η βαρύτητα του Ήλιου έλκει το φεγγάρι πιο κοντά στη Γη. Έτσι, μια χειμωνιάτικη σούπερ-Σελήνη δείχνει μεγαλύτερη και φωτεινότερη από μια καλοκαιρινή, αλλά συχνά είναι πιο δύσκολο να την απολαύσει κανείς λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Το γεμάτο φεγγάρι έλουσε με το φως του τη νύχτα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi

Δείτε μοναδικές φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις