ΕΛΛΑΔΑ

Επέτειος Γρηγορόπουλου: «Βροχή» μολότοφ και πετροπόλεμος στα Εξάρχεια

Επέτειος Γρηγορόπουλου: «Βροχή» μολότοφ και πετροπόλεμος στα Εξάρχεια

Επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ αστυνομικών και αντιεξουσιαστών μετά την ολοκλήρωση της πορείας που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου - Συγκρούσεις και στη Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20:00 η πορεία αντιεξουσιαστών και συλλογικοτήτων στο κέντρο της Αθήνας, για την επέτειο από την δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου το 2008.

Αρκετοί ήταν αυτοί που μετά το τέλος της πορείας κινήθηκαν προς την περιοχή των Εξαρχείων όπου ομάδα αντιεξουσιαστών βρίσκονταν εκεί από νωρίς έχοντας στήσει πύρινα οδοφράγματα.

Οι αντιεξουσιαστές άναψαν φωτιές στις οδούς Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα, όπως και σε άλλους δρόμους γύρω από την πλατεία Εξαρχείων, και εκτοξευαν δεκάδες βόμβες, πέτρες και φωτοβολίδες μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες προσπάθησαν να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους με τη χρήση χημικών.

Από τα επεισόδια μέχρι στιγμής προκλήθηκαν ζημιές σε τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα που τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ η αστυνομία προχώρησε σε 22 προσαγωγές για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στα Εξάρχεια και γύρω από το Πολυτεχνείο.

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Ανάλογα επεισόδια σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη όπου αντιεξουσιαστές έχοντας ως ορμητήριο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο πέταξαν μολότοφ και πέτρες κατά των αστυνομικών. Μάλιστα, οι αντιεξουσιαστές έκαναν και ρίψη πυροτεχνημάτων!

Η ένταση έξω από το ΑΠΘ εκτονώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ, καθώς οι νεαροί κουκουλοφόροι που συμμετείχαν στα επεισόδια, με ρίψεις μολότοφ, φωτοβολίδων, και άλλων αντικειμένων, αποχώρησαν.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, στη διάρκεια των επεισοδίων που άρχισαν μετά την ολοκλήρωση της πορείας για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με επίκεντρο στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Εθνικής Αμύνης, τραυματίστηκε, πιθανόν από ρίψη φωτοβολίδας, ένας αστυνομικός και διακομίστηκε στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό αν οι αστυνομικοί προχώρησαν σε συλλήψεις και προσαγωγές.

Αυτή την ώρα, συνεργεία δημοτικών υπαλλήλων και πυροσβέστες καθαρίζουν τους δρόμους γύρω από τα πανεπιστήμια από τα αντικείμενα, ενώ δόθηκε στην κυκλοφορία η οδός Εγνατία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως μετέδωσε ο ANT1 οι αντιεξουσιαστές έσκισα, έκαψαν και πέταξαν ελληνική σημαία. Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Κατά διαστήματα οι κουκουλοφόροι βγαίνουν από το προαύλιο του πανεπιστημίου, ενώ άλλη ομάδα ατόμων εκτοξεύει αντικείμενα στους αστυνομικούς από την ταράτσα κτιρίου του ΑΠΘ, απέναντι από το κτήριο του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς».

Δείτε βίντεο με τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη καθώς και περισσότερες φωτογραφίες στην gallery του άρθρου:

Πηγή, βίντεο/φωτογραφίες: thestival.gr, ΑΠΕ ΜΠΕ, eurokinissi

Σχετικές ειδήσεις