ΕΛΛΑΔΑ

Σάλος στην Κομοτηνή με έγγραφο της Αστυνομίας περί «τουρκικής μειονότητας» (pic)

Σάλος στην Κομοτηνή με έγγραφο της Αστυνομίας περί «τουρκικής μειονότητας» (pic)

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Ροδόπη το έγγραφο που είχε αποστείλει στις 30/11/2017 το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με το οποίο ζητούσε, κατόπιν σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας, την πλήρη καταγραφή των στοιχείων, όσων διδασκόντων ασχολούνται με τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας, την οποία, ωστόσο ανέφερε ως «τουρκική μειονότητα».

Αυτή και μόνη η αναφορά ήταν αρκετή για να προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του υπουργείου Παιδείας, το οποίο απαίτησε άμεσες εξηγήσεις και περαιτέρω διευκρινίσεις γι’ αυτό τον άστοχο χαρακτηρισμό.

Τελικώς, η Αστυνομία, μετά και το θόρυβο που προκλήθηκε, προχώρησε στην άμεση ανάκληση του συγκεκριμένου εγγράφου, ενώ διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής διοικητικής έρευνας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας σημείωσε πως το έγγραφο, «έτσι όπως είναι διατυπωμένο γεννά εύλογες αμφιβολίες», υπογραμμίζοντας ότι βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία τόσο με τις εισαγγελικές όσο και με τις αστυνομικές αρχές.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο έσπευσε να διαβεβαιώσει την ακαδημαϊκή κοινότητα πως «η συνταγματικά προστατευόμενη ακαδημαϊκή ελευθερία δεν απειλείται και θα προχωρήσει σε νέα ανακοίνωση μόλις έχει τις αναγκαίες διευκρινίσεις».