ΕΛΛΑΔΑ

Λάρισα: «Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ τους οι αγρότες - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο μπλόκων

Λάρισα: «Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ τους οι αγρότες - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο μπλόκων

Την απόφαση να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, πήραν οι αγρότες που συμμετείχαν σήμερα Κυριακή (17/12),στην πανελλαδική σύσκεψη που διοργάνωσε η Πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων στη Λάρισα.

Στη σύσκεψη, στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι από 13 Ομοσπονδίες και από δεκάδες αγροτικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις, που θα κορυφωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, τόνισε μεταξύ άλλων πως τα προβλήματα «ξεκληρίζουν τους αγρότες και κάνουν τους βιομηχάνους και τους εμπόρους πλουσιότερους, γι' αυτό θα συνεχίσουμε τους αγώνες ενάντια σε αυτή τη πολιτική».

Σχετικά με την συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις ο κ. Μπούτας τόνισε πως η συμμετοχή είναι καλή «παρά την προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση και όλων αυτών που εχθρεύονται το αγροτικό κίνημα».

Σημειώνεται πάντως πως το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων θα ανακοινωθεί αναλυτικά σε νέα σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στα μέσα Ιανουαρίου.

Όσο αφορά τα αιτήματα, οι αγρότες που συμμετέχουν στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων διεκδικούν, μεταξύ άλλων να υπάρξει φορολογία για κάθε πραγματικό εισόδημα, αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, αλλά και κατάργηση των τεκμηρίων.

Επίσης ζητούν την κατάργηση του νόμου που αφορά το ασφαλιστικό των αγροτών και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.

Σχετικά με την υπόθεση του ΕΛΓΑ οι αγρότες που συσπειρώνονται στην πανελλαδική επιτροπή των Μπλόκων διεκδικούν να γίνει κρατικός φορέας που θα αποζημιώνει το 100% τις ζημιές από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική και ζωική παραγωγή.

Οι αγρότες ζητούν να υπάρχουν κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Διεκδικούν επίσης την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, να μη υπάρξει καμία κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, καθώς και να υπάρξουν έργα υποδομής για την εξασφάλιση της άρδευσης.

Πηγή πληροφοριών: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις