Δολοφονία Ζέμπερη: Τι αποκαλύπτει μάρτυρας - «κλειδί» για το δικηγόρο και πρώην βουλευτή

Δολοφονία Ζέμπερη: Τι αποκαλύπτει μάρτυρας - «κλειδί» για το δικηγόρο και πρώην βουλευτή

Νέα διάσταση παίρνει το θρίλερ της δολοφονίας της άτυχης εφοριακού Δώρας Ζέμπερη στο Νεκροταφείο στα Πατήσια, δίπλα στο μνήμα του αγαπημένου της φίλου.

Ο καθ’ ομολογία δολοφόνος, ο 58χρονος Εμμανουήλ Σοροπίδης με υπόμνημα που κατέθεσε, μιλά για δύο ηθικούς αυτουργούς που του ζήτησαν να σκοτώσει την κοπέλα, τον «Χάρη» και το «αφεντικό».

Σήμερα έρχονται στο «φως» νέα στοιχεία για το δολοφόνο της άτυχης Δώρας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ANT1 , ο 58χρονος φοβόταν ότι θα τον βγάλουν από τη μέση αν αποκαλύψει τα ονόματά τους γι’ αυτό και ζήτησε από μάρτυρα - «κλειδί» να κατονομάσει εκείνος τον δικηγόρο και πρώην βουλευτή, ο οποίος σύμφωνα με τον καθ’ ομολογία δολοφόνο της Ζέμπερη ήταν ο εγκέφαλος του εγκλήματος που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

de

«Με πήρε τηλέφωνο στις 28 Δεκεμβρίου και μου ζήτησε να εμφανιστώ σήμερα στον ανακριτή και να αναφέρω δύο πράγματα», υποστήριξε ο μάρτυρας «κλειδί», φίλος του δράστη. «Το όνομα του δικηγόρου και τη λέξη «Μεταγωγών», πρόσθεσε.

Τι ήταν όμως, εκείνο, που έκανε τον δράστη να τηλεφωνήσει στον φίλο του και να του ζητήσει να πει ο ίδιος στον ανακριτή το όνομα του δικηγόρου, που όπως υποστηρίζει ο 58χρονος ήταν ο ηθικός αυτουργός;

Ο μάρτυρας – «κλειδί» αποκάλυψε ότι ο Σοροπίδης φοβόταν για τη ζωή του, «Μου είπε να καταθέσω στον ανακριτή το πρόσωπο και το χώρο, γιατί μπορεί αυτός ίσως να μην ήταν στη ζωή! Μου είπε χαρακτηριστικά, ΄αν με φάνε να με θυμάσαι’».

Για τις δραματικές εξελίξεις μίλησε ο δικηγόρος του πατέρα της άτυχης Δώρας, Απόστολος Λύτρας:

«Ο Σοροπίδης όντως έχει δώσει στον ανακριτή το όνομα ενός δικηγόρου, πρώην βουλευτή. Ο ανακριτής έχει στα χέρια του το όνομα και αναλόγως θα πράξει. Δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, είναι υποχρεωμένος να καλέσει το συγκεκριμένο πρόσωπο για ανάκριση. Το πότε θα γίνει αυτό είναι στη δικαιοδοσία του, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Μπορεί να γίνει άμεσα ή πρώτα ίσως θελήσει να συγκεντρώσει κι άλλα στοιχεία. Πάντως θα κληθεί σύντομα».

Δείτε το χάρτη που εμφάνισε ο Σοροπίδης και που έχει προκαλέσει εντύπωση στις αρχές:

sxedio

Ήταν 15 Δεκεμβρίου όταν ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της Δώρας Ζέμπερη, Μανώλης Σοροπίδης, έγραψε μια… «έκκληση» 38 σελίδων στον ανακριτή, την οποία αποκαλύπτει σήμερα το «Έθνος». Επτά ημέρες αργότερα ο 18ος ανακριτής τον κάλεσε στο γραφείο του για συμπληρωματική απολογία, κατά την οποία ο Σοροπίδης υποστήριξε ότι δύο άνδρες του έδωσαν την εντολή να σκοτώσει την άτυχη εφοριακό, λόγω της θέσης που είχε στην Εφορία. Σε μία χειμαρρώδη απολογία, «φωτογράφισε» ως ηθικούς αυτουργούς δύο δικηγόρους, το αποκαλούμενο «αφεντικό» και τον «Χάρη», ενώ παρέδωσε στις Αρχές και χειρόγραφο σχεδιάγραμμα του τόπου του εγκλήματος.

«Είχα συμβόλαιο θανάτου για τη Ζέμπερη»

Η γλαφυρή περιγραφή του – η πιστότητα της οποίας αμφισβητείται από την Αστυνομία – αρχίζει με την ημέρα που συνάντησε την «καταστροφή του», όπως χαρακτήρισε το συναπάντημα με ένα παλιό του γνώριμο στα σκαλιά της Εισαγγελίας της Αθήνας.

«Είμαι στην Ευελπίδων. Κατεβαίνω στην Εισαγγελία Ποινών για να μπορέσω να δηλώσω αλλαγή κατοικίας. Ανεβαίνοντας στις σκάλες συναντώ την καταστροφή μου. Συνάντησα κάποιον κύριο, τον οποίο γνώρισα πριν μπω στη φυλακή. Ο κύριος… τάδε, ήταν μαζί με κάποιον που δεν γνώριζα. Μου τον σύστησε σαν Χάρη και μου είπε ότι είναι καλός στη δουλειά του και υπακούει μόνο στις εντολές του» περιγράφει ο Μανώλης Σοροπίδης.

Δείτε εδώ το χρονικό της υπόθεσης

«Τα λεφτά είναι 30.000 ευρώ. Σε ενδιαφέρει ή όχι;»

Οι τρεις φαίνεται πως συνομίλησαν για κάποια ώρα, με τον κατηγορούμενο να αναφέρεται στα οικονομικά του προβλήματα και τον έναν από τους δύο να του δίνει 40 ευρώ για να τον περιμένει απέναντι στην καφετέρια: «Έχω μία πρόταση που θα σε κάνει καλά. Θα δω και την υπόθεσή σου», ανέφερε ο ένας άνδρας στο δολοφόνο της Δώρας.

Ο Σοροπίδης, όπως αναφέρει ο ίδιος, πήγε στην καφετέρια. «Έπειτα από ώρα ήρθε. Λίγο αργότερα ήρθε κι ο άλλος που μου ήθελε να τον αποκαλώ μόνο αφεντικό. Μου λέει: ''Τα λεφτά είναι 30.000 ευρώ, σε ενδιαφέρει; Ναι ή όχι; Θα μου απαντήσεις γιατί δεν μπορείς να κάνεις πίσω''».

Στη συνέχεια, όπως είπε ο Σοροπίδης οι δύο άνδρες του μίλησαν για τη Δώρα Ζέμπερη και πως έπρεπε να βγει από τη μέση: «Μου είπαν ότι αυτοί και οι πελάτες τους έχουν σοβαρό πρόβλημα με μία κυρία, η οποία δεν πλησιάζεται και δεν χρηματίζεται. Αλλά κατά διαστήματα κουβαλάει στην τσάντα της κάποια πράγματα, όταν δεν τα κλειδώνει για λόγους ασφαλείας εκεί που δουλεύει, που θα τα χρειαστούμε οπωσδήποτε όταν τη βγάλουμε εκτός μάχης, για να βάλουμε δικό μας άνθρωπο στη θέση της για ένα διάστημα τουλάχιστον 3 - 4 μηνών πριν μπει το 2018».

Δείτε εδώ το χρονικό της υπόθεσης

Είχαν προσπαθήσει ξανά να τη σκοτώσουν

Ο Σοροπίδης αποκάλυψε πως είχαν προσπαθήσει ξανά στο παρελθόν να σκοτώσουν τη Δώρα Ζέμπερη, αλλά όπως του ανέφερε το «αφεντικό», αυτό δεν ήταν δυνατόν «γιατί είχε μάρτυρες εκεί και εμείς είμαστε γνωστοί».

«Δεν σου ζητάω να γκρεμίσεις την Ακρόπολη, απλώς να βγει εκτός υπηρεσίας. Ό,τι κι αν συμβεί εγώ θα είμαι εγώ. Αν κάτι δεν πάει καλά, να ξέρεις ότι όλες οι έδρες υποκλίνονται μπροστά μου, γιατί τους περισσότερους τους έχω στο χέρι», ισχυρίζεται ο Σοροπίδης ότι του είπε το «αφεντικό».

Στη συνέχεια του έδωσε 350 ευρώ, λέγοντάς του ότι θα πάρει φωτογραφία της κοπέλας και πληροφορίες. Του έδωσε ραντεβόυ και του έφερε ένα φάκελο με οδηγίες. Του ζήτησε, λέει ο ο Σοροπίδης, να δει αν βγάζει κάτι από την τσάντα της και το κρύβει στο μνήμα. Σε λίγες ημέρες θα του πήγαινε ένα μαχαίρι και θα του έδειχνε πώς να το κρατάει για να μην κάνει μεγάλη ζημιά.

«Βρισκόμουν στο σπίτι μου... σκεφτόμουν με ποιο τρόπο θα μπορούσα να πάρω την τσάντα με το περιεχόμενο που τόσο τους ενδιαφέρει για τους πελάτες τους και να εξαφανιστώ μετά σε ένα μέρος που δεν το ξέρουν... Έφτασα στο νεκροταφείο έχοντας κατά νου να μην προκαλέσω κακό στην κοπέλα. Πλησίασα και πήρα την τσάντα».

Πώς έγινε το κακό

«Εκείνη με αντιλήφθηκε. Και τότε έγινε το κακό άδικα. Εγώ γυρνάω στο δρόμο να φύγω και τότε με τραβάει από πίσω και λέει "κλέφτης, κλέφτης". Τότε έβγαλα το μαχαίρι να τη φοβερίσω και λέω "δεν θέλω να σου κάνω κακό". Προσπαθούσε να τραβήξει την τσάντα και με το άλλο χέρι μου έδινε χτυπήματα. Τότε εγώ έξαλλος, σε άλλο κόσμο, ματώνω μερικές φορές το κορμί της για να με αφήσει. Τραβάγαμε ο ένας τον άλλον, με αποτέλεσμα η κοπέλα να χτυπηθεί γερά...»

Την επόμενη ημέρα, όπως ισχυρίζεται ο Σοροπίδης, πήγε στα δικαστήρια της Ευελπίδων, με την ελπίδα να βρει το «αφεντικό». «Μόλις τον χαιρέτησα, μου απάντησε "κύριέ μου, δεν σας γνωρίζω. Είμαι πολύ απασχολημένος. Έχω αρκετές υποθέσεις και δεν θέλω άλλες. Μην με ξαναπλησιάσετε"».

Δείτε εδώ το χρονικό της υπόθεσης