ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Συνεχίζεται η επέλαση του «Θησέα» - Χιόνια, κατολισθήσεις και πολλά προβλήματα

Καιρός: Συνεχίζεται η επέλαση του «Θησέα» - Χιόνια, κατολισθήσεις και πολλά προβλήματα

Καιρός: Η κακοκαιρία χτυπά ανελέητα την Ελλάδα: Εκκενώθηκε οικισμός στην Καρδίτσα – Στη Λάρισα η θάλασσα βγήκε στη στεριά - Πάνω από ένα μέτρο το χιόνι στα Τρίκαλα - Κατολισθήσεις στο Πήλιο - Πού χρειάζονται αλυσίδες- Δείτε LIVE πού χιονίζει

Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται η χώρα, με το νέο κύμα να χτυπά από το απόγευμα της Παρασκευής (12/01) αρκετές περιοχές.

Έντονη είναι η χιονόπτωση που έχει σημειωθεί σε Τρίκαλα και Φθιώτιδα, στην Καρδίτσα πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση οικισμού, ενώ ζημιές από τη δυνατή βροχόπτωση εντοπίζονται στο νομό Ηλείας. Μάλιστα, σε κάποια σημεία έχουν προκληθεί προβλήματα στο οδικό δίκτυο, με την αστυνομία να συνιστά απαραίτητα τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Δείτε LIVE πού χιονίζει αυτή την ώρα

Δείτε ΕΔΩ LIVE εικόνα από το Μέτσοβο

metsovo2

Δείτε ΕΔΩ LIVE εικόνα από το Πισοδέρι

Δείτε ΕΔΩ LIVE εικόνα από το Νυμφαίο

Δείτε ΕΔΩ LIVE εικόνα από τη λίμνη Πλαστήρα

Δείτε ΕΔΩ LIVE εικόνα από το Νεραϊδοχώρι Τρικάλων

Εκκενώθηκε οικισμός στην Καρδίτσα

Στον οικισμό «Μαύρικα» του δήμου Καρδίτσα πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση του πληθυσμού όπως δήλωσε ο δήμαρχος Καρδίτσας, Φώτης Αλεξάκος, λόγω της υψηλής στάθμης του παραποτάμου Καλέντζη, ο οποίος ρέει στις παρυφές του οικισμού, μετά την έντονη βροχόπτωση.

Οι περίπου 500 Ρομά που κατοικούν στον οικισμό, σύμφωνα με τον δήμαρχο, μεταφέρθηκαν στο γυμναστήριο του 4ου γυμνασίου Καρδίτσας, όπου και φιλοξενούνται, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, η στάθμη του παραποτάμου σιγά σιγά κατεβαίνει.

Επίσης, στο νομό Καρδίτσας, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, Βασίλη Τσιάκο, το χιόνι στον Αυχένα Τυμπάνου και Αγίου Νικολάου είναι πάνω από μισό μέτρο, ενώ στη Λίμνη Πλαστήρα το χιόνι φτάνει περίπου στα είκοσι εκατοστά. Ωστόσο οι δρόμοι είναι ανοικτοί για τους επισκέπτες.

Λάρισα: Η θάλασσα βγήκε στο δρόμο

Οι δυνατοί άνεμοι και η έντονη κακοκαιρία έχουν δημιουργήσει ακραία καιρικά φαινόμενα στα παράλια του νομού Λάρισας, με αποτέλεσμα σε διάφορα σημεία η θάλασσα να έχει βγει στην άσφαλτο και στο οδικό δίκτυο.

Την ίδια ώρα αρκετό νερό κατεβάζουν και τα ρέματα της περιοχής δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία των οχημάτων κυρίως σε Αγιόκαμπο και Βελίκα.

Έντονες χιονοπτώσεις σημειώνονται τις τελευταίες ώρες και στα ορεινά του νομού Λάρισας. Στο Λιβάδι της Ελασσόνας «το έχει στρώσει», ενώ μηχανήματα του δήμου επιχειρούν ώστε να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κατολισθήσεις στο Πήλιο - Σφοδρή χιονόπτωση στη Μαγνησία

Προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στην Μαγνησία, τόσο εξ’ αιτίας της αδιάκοπης βροχόπτωσης, όσο και από το χιόνι που πέφτει συνεχώς στο Κεντρικό Πήλιο και την Όθρυ.

Κατολίσθηση στην περιοχή του Πηλίου και σε μήκος περίπου 200 μέτρων, έχει κλείσει τον δρόμο Βόλου-Αγριάς-Δράκειας στο 5ο χλμ και έχει χαθεί το οδόστρωμα από τα βράχια και τις πέτρες που έχουν παρασυρθεί από τους μεγάλους όγκου νερού. Μηχανήματα της Περιφέρειας Μαγνησίας προσπαθούν από τις 6 το απόγευμα να απομακρύνουν τους όγκους λάσπης και βράχων και να αποκαταστήσουν την οδική συγκοινωνία με την Δράκεια, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι δεκάδες επισκέπτες, ενώ περισσότερα από 15 αυτοκίνητα έχουν καθηλωθεί στο σημείο της κατολίσθησης.

Την προσπάθεια απεγκλωβισμού και διάνοιξης του δρόμου, συντονίζει η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη που βρίσκεται στην περιοχή.

Παράλληλα, εξ’ αιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης στο Κεντρικό Πήλιο, με προβλήματα κινούνται τα αυτοκίνητα στον δρόμο Βόλου-Χανίων-Ζαγοράς, αφού χιονίζει από την Πορταριά και πάνω. Το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 30 εκατοστά στα Χάνια, ενώ στο Χιονοδρομικό Κέντρο έχει φθάσει τα 50 εκατοστά και η χιονόπτωση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Τα αποχιονιστικά μηχανήματα κρατούν τον δρόμο ανοιχτό, αλλά κρίνεται απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, στο τμήμα Πορταριά-Χάνια-Καράβωμα.

Πυκνό χιόνι πέφτει και στα ορεινά του Αλμυρού στην Όθρυ και το ύψος του, στην Ανάβρα, έφθασε τα 30 εκατοστά παρά τον συνεχή αποχιονισμό του δρόμου.

Στην πόλη του Βόλου βρέχει αδιάκοπα και με ένταση για περισσότερες από 24 ώρες και ήδη οι χείμαρροι βρίσκονται σε οριακά επίπεδα.

Στην θαλάσσια περιοχή των Σποράδων επικρατούν άνεμοι 8 και 9 μποφόρ και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου δεν επέτρεψε τον απόπλου των επιβατικών πλοίων για τα νησιά.

Σφοδρή χιονόπτωση στα ορεινά των Τρικάλων

Μέχρι και ένα μέτρο, περίπου, έχει φτάσει το χιόνι σε σημεία του ορεινού όγκου του Νομού Τρικάλων, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης.

trikala

Συγκεκριμένα, στην περιοχή πάνω από την Καστανιά και προς τα Τρία Πηγάδια, το χιόνι κοντεύει στο ένα μέτρο, ενώ 70-80 πόντους χιόνι συναντά κανείς στο Περτούλι.

Τα μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων επιχειρούν όλη την ημέρα, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι ανοικτοί αλλά θεωρείται απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη.

Επίσης, έχουμε διακοπή κυκλοφορίας στο Τμήμα Μεγάλα Καλύβια - Μαγούλα λόγω ανόδου της στάθμης του νερού του Ποταμού Πάμισου.

Στο νομό Καρδίτσας, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκο, το χιόνι στον αυχένα Τυμπάνου και Αγίου Νικολάου είναι πάνω από μισό μέτρο. Στη Λίμνη Πλαστήρα το χιόνι φτάνει περίπου στα είκοσι εκατοστά. Ωστόσο οι δρόμοι είναι ανοικτοί για τους επισκέπτες.

Σοβαρά προβλήματα στην Ηλεία

Μεγάλες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν και στην τοπική κοινότητα Λεπρέου, στην ορεινή ζώνη του δήμου Ζαχάρως, από την έντονη κακοκαιρία που έπληξε κατά τη διάρκεια της νύχτας την περιοχή.

Από τις βροχοπτώσεις, αποκολλήθηκαν ολόκληροι βράχοι, με αποτέλεσμα να καταστρέψουν ένα σπίτι, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός, καθώς οι ένοικοι απουσίαζαν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα patrisnews.gr.

Ωστόσο, οι ζημιές που προκλήθηκαν στην κατοικία είναι μεγάλες, αφού, η σκεπή καταστράφηκε, ενώ από τύχη γλίτωσαν και διπλανές κατοικίες που βρίσκονται στο σημείο.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, μηχανήματα του δήμου Ζαχάρως παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Κώστα Μητρόπουλου, του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γιώργου Γεωργιόπουλου και φορέων του δήμου, βρίσκονται στο σημείο, όπου προσπαθούν να αποκαταστήσουν την βατότητα της οδού, την οποία οι τεράστιοι βράχοι, απέκλεισαν.

metar

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΣΤΥΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

 Δ.Α. ΔΡΑΜΑΣ

 Επ. Ο. Παρανεστίου - Πρασινάδας, από 16,5ο έως 16,6ο χλμ., λόγω καθίζησης του οδοστρώματος, από κατολισθήσεις (επ’ αόριστον).
 Πλατεία Οικισμού Ι.Μ. Μεταμόρφωσης, από 15,5ο έως 15,6ο χλμ., λόγω καθίζησης του οδοστρώματος, από κατολισθήσεις (επ’ αόριστον).

 Δ.Α. ΡΟΔΟΠΗΣ

 Ισόπεδες διαβάσεις ποταμών Αγ. Μαρίνας Ιμέρου και Βιολογικό Μεσοχωρίου.
 Επ. Ο. Ξυλαγανής - Ίμερου, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

 Δ.Α. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 Ε.Ο Μουζακίου-Μαγούλας.
 Επ. Ο. Σοφάδων Μελισσοχωρίου (Δ.Δ. Αγ. Παρασκευής) λόγω συσσώρευσης υδάτων.
 Επ. Ο. Μαγούλας Καρδίτσας-Μεγάλων Καλυβίων, από 2,4ο χλμ. (λόγω υπερχείλισης υδάτων ποταμού Πάμισος).
 Από 09:15 ώρα της 13-01-2018, πλημμύρισε αγροτική έκταση (2.000) περίπου
στρεμμάτων στη θέση «Αυλάκι» και έκταση (1.000) περίπου στρεμμάτων στη θέση
«Παναγία Μπρίπη», λόγω υπερχείλισης παραπόταμου Πάμισου.

 Δ.Α. ΛΑΡΙΣΑΣ

 Παραλιακή οδός. Αγιόκαμπου - Κόκκινου νερού και συγκεκριμένα: α) βελίκα (θέση
:ρέμα ηλεκτρολόγων) και (θέση: ρέμα πλατανιά), β) σωτηρίτσα (θέση: τζιοβάρα), γ) αγιόκαμπος (θέση: ρέμα πουρί) λόγο έντονης βροχόπτωσης στο σημείο η κυκλοφορία θα διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.
 Επ. Ο. Ομολίου - παλαιοπύργου στο 4ο χιλ. ,έντονη βροχόπτωση, η κυκλοφορία
οχημάτων στο σημείο από παρακαμπτήριες οδούς.
 Επ. Ο. Κουλούρας - Μεσαγγαλών θέση: καραβιά, έντονη βροχόπτωση, η κυκλοφορία
οχημάτων στο σημείο από παρακαμπτήριες οδούς.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 Δ.Α. ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

 Επ. Ο. Παραβόλας – Νερομάνας (γέφυρα), από 6ο χλμ., λόγω καθίζησης του οδοστρώματος (επ’ αόριστον).

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 Δ.Α. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

 Επ. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς, από 18ο έως 30ο χλμ. (μέσω Βιτσίου), (επ’ αόριστον).
 Επ. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς, από 15ο έως 25ο χλμ. (μέσω Βίγλας).

Δ.Α. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 Ε.Ο. Καστοριάς – Φλώρινας, από 22ο έως 28ο χλμ. (μέσω Βιτσίου), (επ’ αόριστον).

Δ.Α. ΓΡΕΒΕΝΩΝ

 ΕΠ.Ο. Γρεβενών Χ/Κ Βασιλίτσας, από το 40ο έως 45ο χλμ.
 ΕΠ.Ο. Γρεβενών Κρανιάς, από το 25ο έως το 35ο χλμ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 Δ.Α. ΗΜΑΘΙΑΣ

 Επ. Ο. Βέροιας- Σελίου, από 15ο έως Χ/Κ Σελίου.
 Π.Ε.Ο. Θεσ/νίκης - Βέροιας - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από 90ο έως 97ο χλμ.
 Επ. Ο. Νάουσα - 3-5 Πηγάδια, από 7ο έως 17ο (χιονοδρομικό κέντρο).

 Δ.Α. ΠΕΛΛΑΣ

 Επ. Ο. Άρνισσας – Χ.Κ , από 7ο χλμ οδικού δικτύου Τ.Κ Κερασιάς έως το Χ.Κ Βόρρας.

 Δ.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

 Π.Ε.Ο Θεσ/κης – Ιερισσού μέσω Ταξιάρχη από Παλαιόκαστρο μέχρι Αρναία.
 Επ. Ο. Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδος.
 Δ.Δ Ταξιάρχη.

 Δ.Α. ΠΙΕΡΙΑΣ

 Επ. Οδ. Κατερίνης – Ελασσόνας από το 23 χλμ έως 44 χλμ.
 Επ. Ο. Κατερίνης – Χ.Κ. Ελατοχωρίου από το 29 χλμ έως 37 χλμ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

 Δ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 Ε.Ο. Τρικάλων - Άρτας, από 31ο έως 75ο χλμ, (γέφυρα Αλεξίου).
 Επ. Ο. Πύλης - Μεσοχώρας, από 22ο έως 34ο χλμ.
 Επ. Ο. Καλαμπάκας-Ασπροποτάμου από 35ο έως 68ο χλμ.
 Επ. οδικό Δίκτυο Δημοτικών Ενοτήτων Χαλικίου, Ανθούσας, Καταφύτου, Καλλιρόης, Στεφανίου, Κρανιάς, Δολιανών, Πολυθέας και Μηλιάς, του Δήμου Καλαμπάκας.

 Δ.Α. ΛΑΡΙΣΑΣ

 Επ. Ο. Γόννων- Καλλιπέυκης 5ο χιλ. έως 22ο χλμ.
 Επ. Ο. Καλλιπέυκης - Παλαιού Παντελεήμονα από 1ο χιλ. έως 7ο χιλ.

 Δ.Α. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 Επ. Ο. Καρδίτσας - Φράγματος Ν. Πλαστήρα μέσω Μορφωβουνίου από το 15ο χιλ.
Γόννων - Καλλιπέυκης 5ο χιλ. έως 22ο χλμ.
 Επ. Ο. Καρδίτσας – Λίμνης Σμοκόβου – Καρπενησίου από το 46ο
έως 62χλμ θέση "Ζαχαράκη".
 Επ. Ο. Καρδίτσας Άρτας από το 35ο χιλ. έως 52ο χιλ. θέση "Τύμπανος"
 Επ. Ο. Μουζακίου - Στεφανιάδας από το 7ο χιλ. έως το 29ο χιλ. θέση "Αγ. Νικόλαος".
 Επ. Ο. Μουζακίου – Λίμνης Πλαστήρας, από το 8ο έως 13χλμ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 Δ.Α. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

 Ε.Ο. Λαμίας – Καρπενησίου, από 54ο έως 67,7ο χλμ.

 Δ.Α. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

 Ε.Ο. Καρπενησίου –Λαμίας, από 5ο έως 8ο χλμ.
 Ε.Ο. Καρπενησίου –Αγρινίου, από 5ο έως 12ο χλμ Θέση «Μπαγασάκι»
 Π.Ε.Ο. Καρπενησίου- Λαμίας, από 5ο έως 13ο χλμ «Ράχη Τυμφρηστού»
 Επ. Ο. Καρπενησίου - Κρικέλλου – Δομνίστας, από 5ο έως 25ο χλμ.
 Επ. Ο. Καρπενησίου-Στενώματος, από 5ο έως 40ο χλμ.
 Επ. Ο. Καρπενησίου-Φιδάκια- Αγ. Βλαχέρνα, από 5ο έως 25ο χλμ.
 Επ. Ο. Καρπενησίου- Φουρνά, από 5ο έως 40οχλμ. Θέση «Βράχος».
 Επ. Ο. Φουρνά- Καρδίτσας ( όρια νομών) σε όλο το μήκος.
 Επ. Ο. Καρπενησίου-Αγρινίου (μέσω Προυσού), από 35ο έως 45ο χλμ. Θέση «Αραποκέφαλα».
 Επ. Ο. Καρπενησίου- Χιον. Κέντρο, από 5ο έως 15ο χλμ.

Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία σε λίγες ώρες

Άστατος θα είναι ο καιρός και την Κυριακή (14.01.2018) σε πολλές περιοχές της χώρας. Στα ανατολικά και νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες, με βαθμιαία εξασθένηση. Χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Στα υπόλοιπα, λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και το βράδυ σε ημιορεινές περιοχές. Άνεμοι στο Αιγαίο τοπικά 7 με 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία σε πτώση.

Αναλυτική πρόγνωση για την Κυριακή

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Λίγα χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά και πρόσκαιρα και σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλότερο υψόμετρο.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση .
Θερμοκρασία: από -2 έως 8 βαθμούς κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Λίγα χιόνια στα ορεινά και από το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ που γρήγορα θα εξασθενήσουν. Από το βράδυ στο Ιόνιο νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: 7 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές κυρίως στην ανατολική Στερεά, τη Θεσσαλία και την Εύβοια και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. (ενδεικτικά υψόμετρα στη Θεσσαλία 300 μέτρα, στην ανατολική Στερεά 400-600 μέτρα.) Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι θα σταματήσουν.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ με εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.
Θερμοκρασία: από 4 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη βόρεια Κρήτη και θα σταματήσουν.
Άνεμοι: βόρειοι 5 με 6 και στις Κυκλάδες 7 μποφόρ, εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες.
Θερμοκρασία: από 10 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Από τις μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα βόρεια 7 με 8 μποφόρ. Μικρή εξασθένηση στα βόρεια από τις μεσημβρινές ώρες.
Θερμοκρασία: από 10 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: νεφώσεις με βροχές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και τις πρώτες πρωινές ώρες και σε ημιορεινές περιοχές της Πάρνηθας. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες
Θερμοκρασία: από 05 έως 11 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών και ασθενών χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά κατά διαστήματα και από τις νυχτερινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 08 βαθμούς κελσίου.

πηγή φωτογραφιών: Meteo.gr, Forecast Weather Greece, Μetar.gr, Trikalaola.gr

Η Περιφέρεια Αττικής προειδοποιεί για έκτακτα καιρικά φαινόμενα

Σύμφωνα και με δελτίο τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας συνιστάται τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)