ΕΛΛΑΔΑ

Μπλόκα αγροτών: Στους δρόμους τα τρακτέρ – Ποιοι κόμβοι έκλεισαν

Μπλόκα αγροτών: Στους δρόμους τα τρακτέρ – Ποιοι κόμβοι έκλεισαν

Στην τελική ευθεία μπαίνει το πλάνο των αγροτικών κινητοποιήσεων. Οι αγρότες το είπαν και το έκαναν και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προκαλέσουν κομφούζιο σε όλη τη χώρα προκειμένου να ακουστούν τα δίκαια αιτήματά τους

Όλα τα τελευταία νέα για τις κινητοποιήσεις των αγροτών – Αποφασισμένοι να κόψουν την Ελλάδα σε κομμάτια οι αγρότες - Πώς διεξάγεται η κυκλοφορία

Από τους πρώτους που έβγαλαν τα τρακτέρ στους δρόμους είναι οι αγρότες της βόρειας Ελλάδας με… μπροστάρηδες αυτούς της Ημαθίας και της Πέλλας.

Την Πέμπτη ξεκίνησε η ανάπτυξη των αγροτικών μπλόκων στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας και στο Γυψοχώρι Πέλλας. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συζητήσεις για το στήσιμο αγροτικού μπλόκου στα διόδια των Μαλγάρων, αν και η διάσπαση του μετώπου των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα στην ευρύτερη περιοχή καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επιτυχία του εγχειρήματος.

Την Κυριακή (28/01) ξεκινά το στήσιμο του αγροτικού μπλόκου στη γέφυρα Σερβίων στην Κοζάνη. Τη Δευτέρα προγραμματίζεται να αναπτυχθούν άλλα δύο, στο δημαρχείο Άργους Ορεστικού στην Καστοριά και στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας.

Προσπάθειες γίνονται με στόχο να στηθεί αγροτικό μπλόκο και στα Γρεβενά (πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα).

Στο χορό των κινητοποιήσεων και οι αγρότες της δυτικής Ελλάδας. Σε δύο σημεία των Εθνικών Οδών Αντιρρίου- Ιωαννίνων και Πατρών- Πύργου έχουν παρατάξει τρακτέρ και αγροτικά μηχάνημα αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας αντίστοιχα, χωρίς ωστόσο να έχουν κλείσει τους δρόμους.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν παρατάξει τρακτέρ στην εθνική οδό Αντιρρίου- Ιωαννίνων, μεταξύ των κόμβων Ερμίτσας και Συκιάς, κοντά στο Αγρίνιο.

Παράλληλα, αγρότες της Ηλείας έχουν παρατάξει αγροτικά μηχανήματα στην εθνική οδό Πατρών- Πύργου στον κόμβο της Μαραθιάς, κοντά στην Αμαλιάδα.

Εντός των επόμενων ημερών συγκροτείται η 15μελής Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Ελλάδας, που αποτελεί το επιστέγασμα της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Συντονιστική Επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, για «ένωση του χώρου σε πανελλαδικό επίπεδο και με ομόφωνο αποκλεισμό από αυτό το εγχείρημα της Πανελλαδικής Επιτροπή Μπλόκων», όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Χαλκηδόνας, Μαυρουδής Μηντσιούδης.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνάντησή τους, που έγινε στη Νίκαια Λάρισας, παρουσία ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα από Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία, αποφασίστηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου την 1η Φεβρουαρίου, ημέρα έναρξης της φετινής «Agrotica». Εντός των επόμενων ημερών δε, θα οριστικοποιηθεί σε συνεννόηση με την αστυνομία ο αριθμός των τρακτέρ που θα πλαισιώσουν το φετινό συλλαλητήριο.

Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018, στις 19:00 το απόγευμα, διοργανώνεται νέα Πανσερραϊκή Συνέλευση Αγροτών και Κτηνοτρόφων, με στόχο αρχικά να συζητηθεί και συμφωνηθεί η «ενότητα του κλάδου σε επίπεδο νομού» και να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία της πρωτοβουλίας, που ανέλαβε η Συντονιστική Επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας και για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Νίκαια. Στην επικείμενη συνέλευση θα τεθεί επί τάπητος το θέμα ίδρυσης του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, με επιθυμία πολλών να αποτελεί, όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι εκπρόσωποι του κλάδου, «να ενταχθεί σε αυτό το όργανο και ο κλάδος της κτηνοτροφίας».

Υπενθυμίζεται ότι μερίδα αγροτών του Νομού Σερρών, που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν τον «πυρήνα του μπλόκου του Προμαχώνα», δεν επιθυμούν τη συστράτευση με καμία από τις δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο χώρο.

Από την πλευρά τους, οι συντασσόμενοι με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων του αγροτοσυνδικαλιστή, Βαγγέλη Μπούτα, συνεχίζουν την ανάπτυξη των αγροτικών τους μπλόκων σε κομβικά σημεία της χώρας, έχοντας το βλέμμα τους στραμμένο στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που όρισαν για τις 3 Φεβρουαρίου 2018, στο πλαίσιο της Agrotica στη Θεσσαλονίκη. Η ώρα διεξαγωγής του θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών.

Σχετικές ειδήσεις