ΕΛΛΑΔΑ

Συλλαλητήριο Αθήνα: Αντίστροφη μέτρηση για το συλλαλητήριο της Κυριακής - Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ

Συλλαλητήριο Αθήνα: Αντίστροφη μέτρηση για το συλλαλητήριο της Κυριακής - Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ

Συλλαλητήριο Αθήνα για την Μακεδονία: Όλα έτοιμα για το συλλαλητήριο της Κυριακής (04/02) στην «καρδιά» της Αθήνας, όπου χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να διαδηλώσουν για την Μακεδονία.

Τριπλάσιος κόσμος από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, δηλαδή άνω του ενός εκατομμυρίου διαδηλωτών, εκτιμά η οργανωτική επιτροπή ότι θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση της Κυριακής (04/02), θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα». Το συλλαλητήριο είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 14.00 μμ το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το παλλαϊκό συλλαλητήριο έχει ειρηνικό και συλλογικό χαρακτήρα χωρίς κόμματα και θέλουν να μετατραπεί σε μία μεγάλη γιορτή που θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στον αλυτρωτισμό που επιδεικνύουν τα Σκόπια. Μετά το τέλος του συλλαλητηρίου οι διοργανωτές θα παραδώσουν ψήφισμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

4360253

Όπως δήλωσε το μέλος της Συντονικής Επιτροπής Μιχάλης Πατσίκας, θα επιδιωχθεί άμεσα, ίσως και την Δευτέρα, συνάντηση με τον κ. Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να του παραδοθεί το ψήφισμα της «λαϊκής συνέλευσης», όπως χαρακτήρισε το συλλαλητήριο, για τη μη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια, το οποίο –όπως και στη Θεσσαλονίκη που προηγήθηκε- θα προειδοποιεί ότι: «Η μη συμμόρφωση των εντολοδόχων τού Λαού στην εντολή αυτή του Λαού, θα αποτελέσει κατάφωρη παραβίαση και αντιστροφή των ρόλων εντολέα και εντολοδόχου που ορίζει τη Δημοκρατία».

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, θα επιδιωχθεί να παραδοθεί το ψήφισμα τόσο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και στον πρόεδρο της βουλής Νίκο Βούτση.

Η εξέδρα των ομιλητών θα στηθεί στην Ερμού και στόχος είναι να υπάρχει ακουστική στην Πανεπιστημίου, στη Βασιλίσσης Σοφίας, στη Φιλελλήνων και στη Σταδίου. Μάλιστα, ήδη από την Παρασκευή έχουν μπει τα μεγάφωνα στην κεντρική πλατεία του Συντάγματος.

4360255

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικές ζώνες αναμένεται να δημιουργήσει η Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια, ενώ θα δημιουργηθούν και φραγμοί με λεωφορεία των ΜΑΤ στην οδό Πανεπιστημίου. Παρόμοιος φραγμός θα δημιουργηθεί και στα Λουλουδάδικα πριν την παράπλευρη είσοδο τις Βουλής.

4360257

Τα μέτρα θα είναι δρακόντεια και κατά τη διάρκεια της αποχώρησης των διαδηλωτών από το Σύνταγμα, υπό τον φόβο κάποιες ομάδες να έχουν παρεισφρήσει μέσα στο πλήθος με αποτέλεσμα να υπάρξουν συγκρούσεις.

Σε αστυνομικό κλοιό θα βρίσκεται και η συγκέντρωση που έχουν προγραμματίσει στα Προπύλαια την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ποιοι σταθμοί του Μετρό θα κλείσουν

Συγκεκριμένα με εντολή της αστυνομίας την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου θα κλείσουν οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο» και «Ομόνοια», από τις 10:00 πμ και μέχρι να δοθεί νεότερη εντολή.

Οι συρμοί θα διέρχονται κανονικά αλλά δεν θα πραγματοποιούν τις προαναφερθείσες στάσεις. Ενδεχομένως όμως να υπάρξουν και κάποιες ακόμα τροποποιήσεις οι οποίες θα γίνουν γνωστές αργότερα σήμερα.

2.500 λεωφορεία με διαδηλωτές θα έρθουν στην Αθήνα

Σχετικά με τα λεωφορεία που αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα από ολόκληρη την Ελλάδα, αστυνομικές πηγές εξηγούν πως θα τα οδηγήσουν αστυνομικοί της Τροχαίας έως το τέλος της Λ. Συγγρού. Από εκείνο το σημείο οι διαδηλωτές θα αποβιβαστούν έτσι ώστε να κατευθυνθούν πεζοί στο Σύνταγμα. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, θα φτάσουν από όλη την Ελλάδα πάνω από 2.500 λεωφορεία.
Σύμφωνα με απόφαση της Τροχαίας Αττικής θα απαγορευτεί η στάση και στάθμευση από τις 22.00 του Σαββάτου 3 Φεβρουαρίου έως τις 23.59 της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου καθώς επίσης θα υπάρξει σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας από τις 06.00 έως τις 23.59 της Κυριακής στις οδούς και λεωφόρους:

- 28ης Οκτωβρίου – Πατησίων στο τμήμα μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

- Χαλκοκονδύλη στο τμήμα μεταξύ της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου και της πλατείας Κάνιγγος

-Σόλωνος, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

- Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

- Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

- Πλατεία Συντάγματος

- Αιόλου, στο τμήμα μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Σταδίου

- Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς), στο τμήμα μεταξύ της Ιεράς Οδού και της πλατείας Ομονοίας

- Αθηνάς, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

- Ερμού, στο τμήμα μεταξύ των οδών Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς)

- Σταδίου, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

- Β. Γεωργίου Α’ σε όλο το μήκος της

- Λ. Βασ. Αμαλίας σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

- Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

- Λ. Συγγρού, στο τμήμα μεταξύ των οδών Καλλιρόης και Αθ. Διάκου και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

- Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

- Αρδηττού, σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

- Λ. Βασ. Σοφίας, σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

- Γέλωνος, στο τμήμα μεταξύ των οδών Δορυλαίου και Π. Κόκκαλη

- Π. Κόκκαλη, στο τμήμα μεταξύ της οδού Γέλωνος και της Λ. Βασ. Σοφίας

- Δορυλαίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ. Σοφίας

- Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

- Ιπποκράτους σε όλο το μήκος της

- Ζαχάρωφ, στο τμήμα μεταξύ των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Βασ. Σοφίας

- Λ. Κηφισίας, στο τμήμα μεταξύ των λεωφόρων Κατεχάκη και Αλεξάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα

- Λ. Μεσογείων, στο τμήμα μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και της οδού Φειδιππίδου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα

- Λ. Κατεχάκη στο τμήμα μεταξύ της Λ. Μεσογείων και της οδού Πίνδου και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας

- Φειδιππίδου στο τμήμα μεταξύ των λεωφόρων Μεσογείων και Βασ. Σοφίας

- Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα μεταξύ των οδών Φειδιππίδου και Σπ. Μερκούρη και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας

Από τις απαγορεύσεις περιορισμών εξαιρούνται τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του ΕΚΑΒ καθώς και τα λεωφορεία μεταφοράς συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

4349576

Ποιοι θα είναι οι ομιλητές

Η συντονιστική Επιτροπή ξεκαθάρισε πως δύο θα είναι οι βασικοί ομιλητές του συλλαλητηρίου, με στόχο να μην υπάρξει κόπωση στο πλήθος. Τον λόγο θα πάρουν ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης και ο γνωστός συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, ενώ ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, θα διαβάσει σχετική ανακοίνωση της ΔΙΣ για το θέμα των Σκοπίων, περιστοιχιζόμενος από τους μητροπολίτες Δράμας, Παύλο και Χίου, Μάρκο. Σύντομους χαιρετισμούς, θα απευθύνουν εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών κ.α. ενώ έντονη θα είναι και η παρουσία Κρητών. Βέβαιη θεωρείται -για συμβολικούς λόγους- και η παρουσία απογόνων Μακεδονομάχων στην κεντρική εξέδρα. Εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής, χαιρετισμό θα απευθύνει η Συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου Νίνα Γκατζούλη.

Ποιος έχει αναλάβει τα έξοδα


Όσον αφορά στα έξοδα για το συλλαλητήριο, ο υπεύθυνος για τα οικονομικά, Μίλτος Κοτζαγερίδης, σημείωσε πως «οι οικονομικές ανάγκες του συλλαλητηρίου καλύπτονται από όλη την ομογένεια και κυρίως την ομογένεια των ΗΠΑ, καθώς και από Μακεδόνες, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, που θέλησαν να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για τα έξοδα της διοργάνωσης, όπως την τοποθέτηση εξέδρας και ηχητικής εγκατάστασης, η οποία θα προσπαθήσει να έχει καλή ακουστική στην Πανεπιστημίου, στη Βασιλίσσης Σοφίας, στη Φιλελλήνων, στη Σταδίου». Τα λεωφορεία που θα διατεθούν για τη μεταφορά των ενδιαφερομένων θα πληρωθούν από εκκλησιαστικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.

Σχετικές ειδήσεις