Συλλαλητήριο Αθήνα: Τρόμος στην ΕΛ.ΑΣ. - Ποιους φοβούνται και γιατί

Συλλαλητήριο Αθήνα: Τρόμος στην ΕΛ.ΑΣ. - Ποιους φοβούνται και γιατί

Συλλαλητήριο Αθήνα | Ειδήσεις: «Αστακός» είναι η Αθήνα ενόψει του μεγάλου συλλαλητηρίου την Κυριακή στην πλατεία Συντάγματος για την ονομασία των Σκοπίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διαδηλωτών χιλιάδες πολίτες αναμένεται να διαδηλώσουν για τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τους Σκοπιανούς. 

Από σήμερα, Σάββατο (03/02) χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός, καθώς Συγκεκριμένα, βρίσκεται σε εξέλιξη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στα γραφεία τους (Λεωφ. Μεσογείων και Κατεχάκη), ενώ αντιφασιστικές οργανώσεις, αντιρατσιστικές συλλογικότητες και οργανώσεις της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου διαδηλώνουν στην πλατεία Ρηγίλλης.

Την Κυριακή η αστυνομία έχει ήδη εξαγγείλει μια σειρά από μετρά, ενώ αναμένεται να τοποθετήσει κλούβες σε διάφορα σημεία προκειμένου να δημιουργηθούν νεκρές ζώνες, ώστε να μην συναντηθούν οι διαδηλωτές.

Μέτρα ασφαλείας

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια την Κυριακή από ομάδες αντιεξουσιαστών (που έχουν καλέσει σε αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια), αλλά και ακροδεξιών, οι οποίοι ενδεχομένως να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν επεισόδια.

Επί ποδός θα βρίσκονται 19.000 αστυνομικοί, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου υποστηρίζουν ότι το πλήθος που θα λάβει μέρος στο συλλαλητήριο θα φτάσει -ίσως και θα υπερβεί- το ένα εκατομμύριο.

«Θέλουμε η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε μιάμιση ώρα, να στείλουμε το μήνυμα, χωρίς να κουράσουμε τον κόσμο»,  ανέφερε ένας εκ των διοργανωτών.

Δείτε ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί

Η Ελληνική Αστυνομία με ανακοίνωσή της προειδοποιεί τους πολίτες για τους δρόμους που θα κλείσουν την ημέρα του συλλαλητηρίου. Μάλιστα, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διακοπεί σε ορισμένα σημεία από το Σάββατο στις 22:00 το βράδυ.

Συγκεκριμένα, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σήμερα από τις 22:00 το βράδυ και αύριο, Κυριακή από τις 06:00 το πρωί στους δρόμους:

28ης Οκτωβρίου - Πατησίων, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Χαλκοκονδύλη , στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου και της Πλ. Κάνιγγος.

Σόλωνος, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Πλατεία Συντάγματος.

Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Σταδίου.

Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς) , στο τμήμα της μεταξύ της Ιεράς Οδού και της Πλ. Ομονοίας.

Αθηνάς, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς).

Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Β. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της.

Λ. Βασ. Αμαλίας , σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αμ. Φραντζή και Αθ. Διάκου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Λ. Βασ. Κων/νου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Αρδηττού, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Λ. Βασ. Σοφίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Γέλωνος , στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δορυλαίου και Π. Κόκκαλη.

Π. Κόκκαλη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γέλωνος και της Λ. Βασ. Σοφίας.

Δορυλαίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ. Σοφίας.

Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Ιπποκράτους, σε όλο το μήκος της.

Ζαχάρωφ, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Αλεξάνδρας και Βασ. Σοφίας.

Λ. Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Κατεχάκη και Αλεξάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και της οδού Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Λ. Κατεχάκη , στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Μεσογείων και της οδού Πίνδου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Μεσογείων και Βασ. Σοφίας.

Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Φειδιππίδου και Σπ. Μερκούρη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την Τροχαία, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι δυνατόν να τροποποιηθούν χρονικά και εδαφικά, αναλόγως των επικρατούντων κυκλοφοριακών συνθηκών.

Στην Ερμού η εξέδρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης κοντά στην εξέδρα, η οποία έχει στηθεί στην αρχή της Ερμού, για την προστασία των ομιλητών.

Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιώργος Κασιμάτης, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους της Εκκλησίας θα απευθύνουν οι μητροπολίτες Σύρου, Χίου και Δράμας. Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνουν εκπρόσωποι φορέων από όλη την Ελλάδα.

Μετά το συλλαλητήριο οι οργανωτές θα εκδώσουν ψήφισμα, το οποίο θα παραδώσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή θα υπάρχουν παρεμβάσεις από την Τροχαία σε όλο το κέντρο.

Τα περίπου 1.500 πούλμαν που αναμένεται να φτάσουν από την επαρχία θα συνοδεύονται από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έχουν οριστεί δύο μεγάλοι χώροι, εκτός Αθήνας, όπου θα σταθμεύσουν και θα φρουρούνται από ισχυρές δυνάμεις.

Τα έξοδα της διοργάνωσης, για το στήσιμο της εξέδρας, τις ηχητικές εγκαταστάσεις κλπ, θα καλυφθούν με την υποστήριξη οργανώσεων Μακεδόνων από την Ελλάδα και την ομογένεια, καθώς και από ενισχύσεις εταιρειών και φυσικών προσώπων που στηρίζουν την προσπάθεια.