ΕΛΛΑΔΑ

Βγήκε από τη φυλακή με διήμερη άδεια ο Κουφοντίνας - Θύελλα στην Ελλάδα, οργή στις ΗΠΑ

Βγήκε από τη φυλακή με διήμερη άδεια  ο Κουφοντίνας - Θύελλα στην Ελλάδα, οργή στις ΗΠΑ

Σάλο και έντονες αντιδράσεις προκαλεί και πάλι η άδεια που έλαβε ο εκτελεστής της «17 Νοέμβρη», Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος εκτίει ποινή 16 φορές ισόβια για την εγκληματική δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης.

ΕΞΑΛΛΟΙ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ – «ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΣΤΕΣ» ΛΕΕΙ ΤΟ ΥΠΕΞ ΤΩΝ ΗΠΑ

Το Συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού άναψε το πράσινο φως για τον «Λουκά» της «17Ν», ο οποίος βγήκε από τις φυλακές στις 09:00 το πρωί της Παρασκευής και θα επιστρέψει το πρωί της Κυριακής την ίδια ώρα.

Αυτή είναι η δεύτερη άδεια που λαμβάνει το τελευταίο δίμηνο.

Οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στονΔημήτρη Κουφοντίνα είναι η διαμονή στο σπίτι του στο Βαρνάβα, να μην απομακρυνθεί από τον δήμο, καθώς και η παρουσία του 2 φορές την ημέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη φορά η έξοδος του από τη φυλακή προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από συγγενείς θυμάτων αλλά και τις πρεσβείες χωρών, πολίτες των οποίων υπήρξαν θύματα της τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

«Οι τρομοκράτες δεν αξίζουν διακοπές»

Την απόδοση διήμερης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, καταδίκασε εκ νέου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνοντας ότι οι καταδικασθέντες τρομοκράτες δεν δικαιούνται διακοπές από την φυλακή.

Η εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χέδερ Νάουερτ, στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων - έπειτα από σχετική ερώτηση του Θανάση Τσίτσα για το Real.gr και τον ΑΝΤ1 - ανάγνωσε στην αρχή σχετική ανακοίνωση και αφού αναφέρθηκε στην δράση του Δημήτρη Κουφοντίνα σχολιάζοντας την διήμερη άδεια που έλαβε είπε: «Καταδικάζουμε την απελευθέρωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, ενός καταδικασθέντος τρομοκράτη υπεύθυνου για τη δολοφονία 11 πολιτών. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι καταδικασμένοι τρομοκράτες δεν αξίζουν διακοπές από τη φυλακή».

Ας σημειωθεί ότι η Χέδερ Νάουερτ, είχε σχολιάσει την περασμένο Νοέμβριο στην πρώτη αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρντμεντ πως όταν είχε δοθεί άδεια στον Χριστόδουλο Ξηρό, δεν είχε επιστρέψει στην φυλακή.Τη χορήγηση άδειας στον Δ. Κουφοντίνα έχει αποδοκιμάσει και ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ.

Έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα

Με μία ανάρτηση στο Facebook, o Κώστας Μπακογιάννης εξέφρασε την αντίδρασή του στη νέα άδεια που πήρε ο δολοφόνος του πατέρα του.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ανέβασε στο προσωπικό του λόγαριασμό μια παλιά οικογενειακή φωτογραφία στην οποία απεικονίζονται ο πατέρας του Παύλος, η μητέρα του Ντόρα, η αδελφή του Αλεξία και ο ίδιος. Την φωτογραφία συνοδεύει η λεζάντα: «Εμείς κρατάμε αυτό που μας άφησε. Και ναι, έχουμε κερδίσει».

Έντονη ήταν και η αντίδραση της μητέρας του, Ντόρας Μπακογιάννη. «Όσες φορές και αν βγει η ελληνική κοινωνία και το περί δικαίου αίσθημα θα συνεχίσει να προσβάλλεται βάναυσα. Οι οικογένειες των θυμάτων δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ.

Από την πλευρά του αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνης τόνισε πως «είμαι κάθετα αντίθετος σε κάθε πράξη βίας. Εμένα προσωπικά ως άνθρωπο με ενοχλεί. Και δεν είναι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη να λέμε την άποψή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ANT1.

«Οι άδειες στον Κουφοντίνα, για τη Νέα Δημοκρατία και εμένα προσωπικά είναι αδιανόητες. Όχι μόνο γιατί δεν έχει δείξει την παραμικρή μεταμέλεια για τις εν ψυχρώ δολοφονίες του, αλλά και γιατί παραμένει ο ιδεολογικός καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθυμίζει ότι «η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τον απαράδεκτο νόμο Παρασκευόπουλου επέτρεψε την αθρόα αποφυλάκιση σκληρών ποινικών, και άλλαξε ταυτόχρονα τη διάταξη για τις άδειες προς όφελος ακόμη και των τρομοκρατών».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε τη δέσμευσή του: «Μια από τις πρώτες αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η πλήρης κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου. Η Δημοκρατία δεν εκδικείται, αλλά οφείλει να αμύνεται απέναντι σε όσους την υπονομεύουν. Η ανοχή απέναντί τους οφείλει και θα είναι μηδενική. Με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας και των οικογενειών τους λέμε ΩΣ ΕΔΩ».

Μέλος του Ρουβίκωνα καλούσε σε θερμή υποδοχή

Ως «αγωνιστή πρότυπο» χαρακτηρίζει τον Δημήτρη Κουφοντίνα ιδρυτικό μέλος του Ρουβίκωνα, καλώντας άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου να τον «υποδεχθούν» το πρωί της Παρασκευής έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Real, στην ανάρτησή του το μέλος του Ρουβίκωνα, το οποίο με ανάρτησή του στα social media λίγο πριν από το συλλαλητήριο στην Αθήνα για τη Μακεδονία είχε προκαλέσει αντιδράσεις καθώς ανέφερε πως θα χυθεί αίμα, ανέφερε ότι «αύριο το πρωί στις 9 υποδεχόμαστε έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού τον αγωνιστή πρότυπο Δημήτρη Κουφοντίνα».

Να σημειωθεί πως πριν από τρεις μήνες, όταν ο «Λουκάς» της 17Ν είχε πάρει για πρώτη φορά άδεια, τον περίμενε ομάδα υποδοχής, την ώρα που περνούσε την πύλη των φυλακών Κορυδαλλού.

Ομάδα νεαρών, μάλιστα, φώναζε «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Σωφρονιστικό Κώδικα όσον αφορά τους βαρυποινίτες, δικαιούνται άδειας εφόσον έχουν συμπληρώσει οκτώ χρόνια κράτησης χωρίς πειθαρχικά παραπτώματα και δεν εκκρεμούν σε βάρος τους άλλες υποθέσεις. Για τη χορήγηση στης άδειας δεν κρίνεται η βαρύτητα της πράξης για την οποία καταδικάστηκε ο κρατούμενος αλλά η συμπεριφορά στις φυλακές.

Σχετικές ειδήσεις