ΕΛΛΑΔΑ

Αυγερινός: Ξεκινούν για άλλη μια φορά μέρες θλίψης στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Αυγερινός: Ξεκινούν για άλλη μια φορά μέρες θλίψης στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Στον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο, απαντά με δήλωσή του ο πρώην –πλέον- πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr. Αντώνιος Αυγερινός.

Με αφορμή την τοποθέτηση νέας προσωρινής διοίκησης στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Ε.Ε.Σ.), ο κ. Μπασκόζος είχε κάνει λόγο για «μέρα ηθικής και θεσμικής δικαίωσης» εξισώνοντας τη θητεία Αυγερινού με την περίοδο Μαρτίνη.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Αυγερινού έχει ως εξής:

«Ξεκινούν για άλλη μια φορά οι μέρες θλίψης, αναστάτωσης και συγκρούσεων μέσα στους κόλπους του Ερυθρού Σταυρού.

Η παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας προκειμένου "να αποκαταστήσει την Διεθνή εικόνα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού", θέτει πάλι στο προσκήνιο το νομοτελειακώς επερχόμενο παρελθόν δημιουργώντας περισσότερη ανησυχία παρά εφησυχασμό.

Διερωτώμεθα, ειλικρινά, πως είναι δυνατόν να υπάρχει πνεύμα ανανέωσης και κάθαρσης με "υγιείς δυνάμεις" (όπως ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας αναφέρει) ανθρώπων που επί σειρά ετών πλαισίωναν το άμεσο περιβάλλον του υπόδικου Μαρτίνη. Και αυτό, μάλιστα, δεν οφείλεται στους "περίεργους συσχετισμούς" που επέβαλε η δικαστική απόφαση, αλλά σε μελετημένο σχεδιασμό.

Προφανώς, ηθελημένα, ο ίδιος δεν αντιλήφθηκε ούτε την ανανέωση, ούτε την επιστροφή που επήλθε στα ιδανικά του εθελοντισμού και της ανθρωπιστικής δράσης, με την Διοίκηση Αυγερινού. Για μας αρκεί η αναγνώριση όλης της ελληνικής κοινωνίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο υπό την Προεδρία Αυγερινού, με σύσσωμο το προσωπικό και τους Εθελοντές, επιδίωξε και έκανε πράξη την αποστολή που αναλογεί και ταιριάζει στην ιστορική προοπτική του Ε.Ε.Σ.. Έσπευσε εγκαίρως και αποτελεσματικώς προς την κατεύθυνση υπεράσπισης του κοινωνικού ιστού. Ανέδειξε με ενάργεια το ανθρωπιστικό και ύψιστο έργο του Ε.Σ.

Αλήθεια ποιος είναι ο λόγος που το Υπουργείο Υγείας θεώρησε απαραίτητη την παρέμβαση του προκειμένου να αλλάξει το Διοικητικό Συμβούλιο Αυγερινού; Ποία δήθεν δυσλειτουργία υπήρχε; Ποιες είναι οι πράξεις της Διοίκησης Αυγερινού που επιτρέπουν σε κάποιους να την χαρακτηρίζουν με τον ανάρμοστο, προσβλητικό και συκοφαντικό χαρακτηρισμό "καθεστώς";

Ο Ε.Ε.Σ. με Διοίκηση Αυγερινού δεν ήταν αυτός που προσέτρεξε στο πλευρό της Πολιτείας (με πλήθος ευχαριστήριων επιστολών από αντίστοιχους Πολιτικούς και Πολιτειακούς παράγοντες) προσφέροντας ποικίλες δράσεις;

  1. Υλοποίηση προγραμμάτων σε συνεργασία με την Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου και άλλων Εθνικών Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου για την παροχή υπηρεσιών Διάσωσης, Πρώτων Βοηθειών και προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών που κατέφθασαν στον ελλαδικό χώρο (κυρίως νησιά) από την πρώτη στιγμή της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης.
  2. Υλοποίηση προγραμμάτων σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για τη μετεγκατάσταση σε δομές φιλοξενίας, αλλά και δημιουργική απασχόληση ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών.
  3. Σύναψη συμφώνου συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία και το Γενικό Επιτελείο Στρατού για την εκπαίδευση των στελεχών τους στις Πρώτες Βοήθειες.
  4. Συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, αλλά και με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας για την υλοποίηση προγραμμάτων με στόχο την κάλυψη ανθρωπιστικών αναγκών των συνανθρώπων μας σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας.
  5. Σύναψη συμφώνου συνεργασίας με το ίδρυμα «Όραμα Ελπίδας» με στόχο την εύρεση εθελοντών δοτών μυελού των οστών για τα παιδιά με καρκίνο.
  6. Δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου Προσφύγων και Μεταναστών στη Θεσσαλονίκη.
  7. Διαρκής παροχή πολύπλευρης στήριξης προς το Δήμο Αθηναίων για την αντιμετώπιση των αναγκών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
  8. Συνεχής συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και άλλων εκτάκτων αναγκών.
  9. Πρωτοποριακό, καινοτόμο και μοναδικό πρόγραμμα εκμάθησης Πρώτων Βοηθειών μέσω ηλεκτρονικών μαθημάτων (e-learning).

Όλα τα ανωτέρω και πολλά άλλα, αποτελούν αμάχητο τεκμήριο ότι η Διοίκηση του Αυγερινού όχι μόνο εξεπλήρωσε πλήρως τα καθήκοντα που της ανατέθηκαν κι αποκατέστησε πλήρως την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, αλλά δημιούργησε και μια πορεία ανόδου κι επανένωσης όλων των υγιών δυνάμεων του Οργανισμού με βάση τις θεμελιώδεις αρχές του κινήματος.

Η ηθελημένη διαστρέβλωση της αλήθειας ότι η Διοίκηση Αυγερινού δεν πραγματοποιεί αρχαιρεσίες, έχει εδώ και πολύ καιρό καταρριφτεί. Είναι σε όλους γνωστό ότι η μη διενέργεια εκλογών με το νέο καταστατικό οφείλεται αποκλειστικά στην πλευρά Μαρτίνη, που τον Σεπτέμβριο του 2015, εμπόδισε με κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων την διεξαγωγή των εκλογών.

Αλήθεια τι είναι αυτό που οδήγησε το Υπουργείο Υγείας να θέσει μέσα στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Σ. τα άτομα που κατέθεσαν τα ασφαλιστικά μέτρα;

Μήπως για να γίνουν εκλογές με το παλαιό καταστατικό που επί 30 χρόνια περίπου εξυπηρετούσε την διοίκηση Μαρτίνη;

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι η διαδρομή του Διοικητικού Συμβουλίου υπό την Προεδρία μου, επέφερε στον Ε.Ε.Σ. ένα άκρως θετικό ισοζύγιο προσφοράς υπέρ του ανθρωπιστικού κι Ερυθροσταυρικού συμφέροντος, όντας ο ίδιος εμπνευστής της μέγιστης αναδιοργάνωσης κι ανανέωσης του Ε.Σ. μη ενδίδοντας στις δημαγωγικού χαρακτήρα κραυγές του ασθενούς παρελθόντος».

Σχετικές ειδήσεις