ΕΛΛΑΔΑ

Αυγερινός: Αμισθί και τα προηγούμενα ΔΣ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Αυγερινός: Αμισθί και τα προηγούμενα ΔΣ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Μια υπαρκτή πρακτική, την οποία ακολουθούσαν και τα προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.), παρουσίασε σαν προσωπική του πρωτοβουλία ο νέος γενικός γραμματέας Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του πρώην προέδρου του Οργανισμού, Αντώνιου Αυγερινού.

Ο κ. Ανδρικόπουλος, με δελτίο Τύπου, γνωστοποίησε ότι παραιτήθηκε των δικαιωμάτων του που απορρέουν από την παρ. 2 του άρθρου 6 του Καταστατικού του Ε.Ε.Σ. περί καταβολής αποζημίωσης στο πρόσωπό του και ότι οι υπηρεσίες του θα παρέχονται αμισθί. Σύμφωνα με τη δήλωσή του, «ο νέος γενικός γραμματέας εκτιμά ότι παρά το φόρτο εργασίας των νέων του καθηκόντων, πρέπει και ο ίδιος να αποτελεί ένα παράδειγμα εθελοντισμού, χωρίς αντάλλαγμα, πέραν της ηθικής αποζημίωσης». Επίσης, διευκρινίζεται ότι για τα λοιπά μέλη της νέας προσωρινής διοίκησης δεν προβλέπεται αποζημίωση και ότι συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί.

Ο κ. Αυγερινός με δήλωσή του απαντά στον κ. Ανδρικόπουλο: «Σήμερα ζούμε μια εποχή στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό που η ευσυνείδητη εκτέλεση του καθήκοντος λαμβάνει την εικόνα της θυσίας, της υποκρισίας και της προσωπικής φιλοδοξίας. Ο γενικός γραμματέας του νέου Διοικητικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος με ανακοίνωση που εξέδωσε ζητά τα εύσημα και την "ηρωική" αναγνώριση για την αμισθί εργασία του στο Δ.Σ. του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ουδείς από τα προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια και ιδιαιτέρως της διοίκησης υπό την προεδρία Αυγερινού δεν ελάμβαναν χρηματικές αμοιβές για την εργασία τους στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Ο νέος γενικός γραμματέας πατρονάρει μια υπαρκτή ήδη πράξη, ως επανάσταση κι αγαθοεργία. Όταν η υπέρμαχη ιδέα του Ερυθρού Σταυρού είναι ο ανιδιοτελής εθελοντισμός, ο ίδιος ορμώμενος από την προσωπική του ανάγκη προβολής προσπαθεί να μετατρέψει το αυτονόητο σε υπεραξία.

Η ουσιαστική αξία όμως έρχεται από τις σιωπηλές πράξεις των ανθρώπων, αυτών που γυρίζοντας όλη την Ελλάδα γνωρίζοντας τον κάθε Ερυθροσταυρίτη εργαζόμενο και εθελοντή, από τον ηρωισμό της καθημερινότητας κι όχι από τις όμορφες "βιτρίνες" της Λυκαβηττού κι από τις "κατασκευασμένες" φιλοτιμίες.

Θλιβόμαστε βαθύτατα που ο νέος γενικός γραμματέας με τις πράξεις του ευτελίζει κι εκμηδενίζει τις ηθικές αξίες και αρετές του Ερυθρού Σταυρού. Θλιβόμαστε που σε αυτές τις κρίσιμες περιστάσεις εκμηδενίζει από μόνος του την αρετή των ηθικών πράξεων, γιατί στην σημερινή εποχή αν κάποιος θέλει να λέγεται Ερυθροσταυρίτης οφείλει να μάχεται χωρίς να το διαφημίζει».

Σχετικές ειδήσεις