ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση Αυγερινού στη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού για τις επικείμενες αρχαιρεσίες

Παρέμβαση Αυγερινού στη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού για τις επικείμενες αρχαιρεσίες

Ζητά τη βοήθεια της ΔΟΕΣ για τη διενέργεια δημοκρατικών εκλογών στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έχει θέσει η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ), προκειμένου να αναδειχθεί αιρετή διοίκηση στον Οργανισμό. Με βάση και την απόφαση του Δικαστηρίου που τοποθέτησε τη νέα προσωρινή διοίκηση στον ΕΕΣ, οι αρχαιρεσίες θα πρέπει να διενεργηθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Επιπλέον, η ΔΟΕΣ ζήτησε συγκεκριμένο οδικό χάρτη από την νυν διοίκηση του προέδρου Αλέξη Αλεξανδρή. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ΔΟΕΣ επρόκειτο να παραλάβει το λεπτομερές σχέδιο του τρόπου διενέργεια των εκλογών, μέχρι την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018.

Η ΔΟΕΣ έχει θέσει σαφείς όρους στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, «ώστε να ξεπεράσει τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια» όπως επισημαίνει στην επιστολή της 13ης Μαρτίου 2018. Αυτοί οι όροι περιλαμβάνουν: την παύση των συνεχιζόμενων νομικών διαφορών, τη διεξαγωγή εκλογών και την υιοθέτηση νέων καταστατικών διατάξεων.

Στην ίδια επιστολή η ΔΟΕΣ επισημαίνει την «εξαιρετική συνεργασία» με την προηγούμενη ηγεσία του ΕΕΣ στο θέμα του προσφυγικού: «Τα τελευταία τρία χρόνια η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ) σε στενή συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και το απερχόμενο Διοικητικό του Συμβούλιο κατάφεραν να ανταποκριθούν επιτυχώς στις αυξημένες ανάγκες της προσφυγικής κρίσης. Είμαστε υπερήφανοι για αυτή τη συντονισμένη προσπάθεια και ευγνώμονες απέναντι στην προηγούμενη ηγεσία του ΕΕΣ για την εξαιρετική συνεργασία». Στη βάση αυτού του θετικού εδάφους, ο πρώην πρόεδρος του ΕΕΣ, Αντώνιος Αυγερινός, απέστειλε με τη σειρά του επιστολή στη ΔΟΕΣ, ζητώντας να διασφαλίσει τη δημοκρατικότητα στις επικείμενες εκλογικές διαδικασίες. Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Αυγερινού:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε και μέλη της ΔΟΕΣ,

Η σημερινή μου επιστολή έχει χαρακτήρα ενημερωτικό κι επικλητικό.

Θα ήθελα πρωτίστως να σας ενημερώσω για κάποια ζητήματα και καίριες θέσεις που αφορούν τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και παράλληλα θα ήθελα να επικαλεστώ την αρωγή σας.

Είναι σε όλους γνωστό και ιδιαιτέρως σε εσάς ότι ο Ε.Ε.Σ. τα τελευταία χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπος με πάρα πολλά προβλήματα και αντιξοότητες.

Οι παλαιές Διοικήσεις εποχής Μαρτίνη μέχρι την περίοδο Διοίκησης Αυγερινού δυστυχώς είχαν οδηγήσει τον Ε.Ε.Σ. σε μια καταστροφική πορεία έχοντας παντελώς ατροφήσει το αίσθημα ευθύνης και ανθρωπιστικής αλληλεγγύης που πρέσβευε ο Ε.Ε.Σ.

Ορμώμενοι από μια ασυδοσία που δεν οριοθετούνταν πουθενά όχι μόνο κατασπατάλησαν την περιουσία του Ε.Ε.Σ. αλλά είχαν υποκαταστήσει και τη φυσική λειτουργία του.

Είχαν εκποιήσει την υπόσταση και το ήθος του.

Μια αναίσχυντη και αναιδή συμπεριφορά από το σύνολο των παλαιών Διοικήσεων τόσο προς τους εργαζόμενους όσο και προς τους εθελοντές με μοναδικό τους όπλο τις απειλές, την ταπείνωση και τον εξευτελισμό.

Όλες αυτές οι δυσάρεστες καταστάσεις συνεχίστηκαν μέχρι την ανάληψη της Διοίκησης του Ε.Ε.Σ. από το Κ.Δ.Σ. με επικεφαλής τον Dr. Αυγερινό.

Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του έθεσε τα πλαίσια δράσης του, που δεν ήταν άλλα από την κάθαρση και αναδιάρθρωση του Ε.Ε.Σ., δίνοντας όμως προτεραιότητα στους εργαζόμενους και τους εθελοντές που τόσο κατάφορα είχαν πληγεί (να σας θυμίσω ότι οι υπάλληλοι ήταν απλήρωτοι μέχρι 18 μήνες και κάποιοι είχαν οδηγηθεί σε επίσχεση εργασίας).

Η Διοίκηση Αυγερινού με αξιοκρατία σεβόμενη κι έχοντας ως αφετηρία τις αξίες του ανθρωπισμού, έδωσε σε όλους τους Ερυθροσταυρίτες την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να εξελίξουν τον Ε.Ε.Σ..

Τα εξαίρετα αποτελέσματα των έργων του, κατά την τριετή Διοίκηση του, τα έχει επαινέσει επισήμως όλη η Πολιτική και Πολιτειακή ηγεσία του Ελληνικού Κράτους καθώς κι εσείς οι ίδιοι με ευχαριστήριες και συγχαρητήριες επιστολές.

Θεωρώ περιττό να απαριθμήσω όλα τα έργα και τις δράσεις που η Διοίκηση Αυγερινού υλοποίησε πάντα με την ένθερμη υποστήριξη των υπαλλήλων, των εθελοντών και των Περιφερειακών Συμβουλίων.

Όλοι μαζί ήμασταν οραματιστές και πιστοί εργάτες στον βωμό της υγιούς αναγέννησης και αναστήλωσης του Ε.Ε.Σ.

Όλα αυτά, όμως, μέχρι την στιγμή που τα αντικειμενικά προσόντα της Διοίκησης Αυγερινού συνθλίβονται κάτω από τις υποκειμενικές βλέψεις, τις δολοπλοκίες, τις σκοπιμότητες και τις υπόγειες συναλλαγές του αρρωστημένου παρελθόντος.
Διάφορες πιέσεις αναιρούν ως δια μαγείας την ανοδική πορεία του Ε.Ε.Σ. και έρχεται πάλι στο προσκήνιο το άπληστο, ανήθικο και ανέντιμο παρελθόν.

Τρανή απόδειξη των λεγομένων μας οι ίδιες οι ενέργειες τους, εντός ολίγων ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων τους. Κατασπατάληση των οικονομιών του Ε.Ε.Σ. με την διοργάνωση πολυμελών και πολυήμερων ταξιδιών-διακοπών για τους ίδιους, χρήση – κατάχρηση οχημάτων του Ε.Ε.Σ. για προσωπικό τους όφελος –προβολή, μετακινήσεις, υποβιβασμοί υπαλλήλων και πολλά άλλα που πρόλαβαν ήδη να πράξουν.

Σας είναι βέβαια καθ’ όλα γνωστό το τι είχαν πράξει μέλη της παρούσας Διοίκησης. Γνωρίζετε ότι τα νυν μέλη του Κ.Δ.Σ. είναι αυτά που κάνανε ασφαλιστικά μέτρα για να διακόψουν τις δημοκρατικές διαδικασίες αρχαιρεσιών που είχαν προκηρυχτεί από την Διοίκηση Αυγερινού με βάση τις δικές σας οδηγίες και εντολές. Αυτοί λοιπόν σήμερα είναι στο νέο Κ.Δ.Σ. του Ε.Ε.Σ. και ορίζουν την πορεία του. Τι μας κάνει όμως να πιστεύουμε ότι αυτοί οι ίδιοι, που δεν θέλανε τότε, θα προκηρύξουν τώρα δημοκρατικές αρχαιρεσίες;

Έρχομαι τώρα στο δεύτερο σκέλος της επιστολής μου, αυτό της επίκλησης βοηθείας.

Δυστυχώς τα πράγματα θα οδηγηθούν σε δυσάρεστες καταστάσεις εάν η παρέμβαση σας δεν είναι καθαρή, άμεση και ουσιαστική. Οι αρχαιρεσίες επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν μέχρι τέλη Μαΐου 2018 , όπως αποφάσισε το Δικαστήριο. Επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν με διαδικασίες δημοκρατικές. Στηριζόμενες στο σύνολο των Ερυθροσταυριτών κι όχι στην ολιγαρχία και την πατρωνεία του παρελθόντος.

Οι αρχαιρεσίες απαιτείται να διασφαλίσουν την φερεγγυότητα και το ήθος του Ε.Ε.Σ. και να πραγματοποιηθούν με βάση τις αξίες και τις αρχές του (κάτι που εσείς οι ίδιοι επιτακτικά ζητούσατε από την Διοίκηση Αυγερινού και μάλιστα με νέο καταστατικό) κι όχι με βάση τις πλαγιοδρομίες των παλαιών γνωριμιών και τις αφερέγγυες πρακτικές του παρελθόντος.

Θεωρώντας δεδομένο ότι η ΔΟΕΣ παραμένει πιστή κι αμετάβλητη στις θέσεις – απόψεις της, ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας προκειμένου να αρθούν τα κωλύματα και να οδηγηθεί άμεσα ο Ε.Ε.Σ. σε αρχαιρεσίες που θα τον άρουν από το τέλμα στο οποίο έχει πάλι υποπέσει.
Να γνωρίζετε ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν αυτή τη φορά να υποβιβάσει και να υποθάλψει τον Ε.Ε.Σ.

Είμαστε από αυτούς που θέλουν να θριαμβέψει η δικαιοσύνη, να εφαρμοστούν οι νέες ιδέες και να αναζωογονηθεί ο Ε.Ε.Σ. Είμαστε αυτοί που θέλουν την ευημερία, την πρόοδο και την εξέλιξη του Ε.Ε.Σ. και να είστε σίγουροι ότι θα το καταφέρουμε γιατί μαζί μας είναι συστρατευόμενος όχι μόνο ο Ερυθροσταυρικός κόσμος αλλά και όλος ο ελληνικός λαός που έχει θυμό και οργή έναντι των προηγούμενων Διοικήσεων που κατασπαταλούσαν τα χρήματα τα οποία οι απλοί πολίτες προσφέρανε στον Ε.Ε.Σ. από το υστέρημα τους.

Ελπίζουμε να είστε κι εσείς συστρατευόμενοι με τη δική μας πλευρά και να επιθυμείτε την αληθινή κάθαρση κι αναγέννηση του Ε.Ε.Σ..
Με την ελπίδα ότι θα είστε δίπλα μας, σας ευχαριστώ εκ βαθέων για την υποστήριξή σας προκειμένου να δικαιώσουμε όλοι μαζί την ιδέα του ανθρωπισμού που όλοι μας υπηρετούμε».

Σχετικές ειδήσεις