ΕΛΛΑΔΑ

Σπάνιο θέαμα στην Αργολίδα: Θαλάσσιες χελώνες το κάνουν μέσα στη θάλασσα! (video)

Σπάνιο θέαμα στην Αργολίδα: Θαλάσσιες χελώνες το κάνουν μέσα στη θάλασσα! (video)

Μπροστά σε μία σπάνια, αλλά και άκρως... ακατάλληλη για ανηλίκους σκηνή βρέθηκαν δυο φίλοι από την Αργολίδα το πρωί της Κυριακής (13/05), ανοιχτά της περιοχής Σαλάντι όπου βγήκαν για μια βόλτα με το σκάφος τους.

Οι δυο άνδρες είδαν από μακριά κάτι που τους τράβηξε την προσοχή και κατευθύνθηκαν με τη βάρκα τους στο σημείο. Το θέαμα τους έκανε να τρίβουν τα μάτια τους, αλλά και να βγάλουν τα κινητά τους για να απαθανατίσουν το πρωτοφανές σκηνικό στο οποίο ήταν αυτόπτες μάρτυρες. Δύο θαλάσσιες χελώνες να διαιωνίζουν το είδος τους!

Φυσικά οι δυο φίλοι αρκέστηκαν μόνο στην καταγραφή της σπάνιας αυτής στιγμής και άφησαν τα δυο θαλάσσια ερπετά να ζήσουν τον έρωτα τους ανενόχλητα.

Σημειώνεται ότι μετά από πολλά χρόνια ωρίμανσης, οι θαλάσσιες χελώνες μπορούν να αναπαραχθούν, ενώ το ζευγάρωμά τους γίνεται στη θάλασσα κοντά στις φωλιές ή κατά τη μετανάστευση (από τις περιοχές σίτισης στις περιοχές ωοτοκίας) ένα ή δύο μήνες πριν από την έναρξη της ωοτοκίας.

Κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος, το αρσενικό πιάνεται με τα δύο μπροστινά νύχια στο καβούκι του θηλυκού. Τα θηλυκά μπορούν μάλιστα να διατηρήσουν το σπέρμα των αρσενικών για πολλούς μήνες ή χρόνια στη σάλπιγγά τους, ωστόσο δεν γεννούν παρά μόνο στον τόπο όπου γεννήθηκαν, λίγα ή και εκατοντάδες μέτρα απόσταση, ανάλογα το είδος.

Γενικά, εκμεταλλευόμενα το σκοτάδι (μία παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο είναι θανατηφόρα για αυτές) και συχνά την πλημμυρίδα, τα θηλυκά έρχονται να γεννήσουν το σούρουπο στην αμμώδη παραλία καταγωγής τους.

Το φύλο, δε, των νεογέννητων εξαρτάται από τη θερμοκρασία κατά την επώαση των αυγών: αρσενικό για χαμηλές θερμοκρασίες και θηλυκό για υψηλές.

Λόγω μάλιστα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, έχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια, μια μείωση στο ποσοστό των αρσενικών.

Τα θηλυκά σκάβουν μια τρύπα στην άμμο με τα πόδια τους και εναποθέτουν 70-200 αυγά (ανάλογα με το είδος), τα σκεπάζουν με άμμο και επιστρέφουν στη θάλασσα. Κάποια αυγά δεν γονιμοποιήθηκαν, ενώ τα άλλα εκκολάπτονται μέσα σε περίπου δύο μήνες. Όλα τα χελωνάκια εκκολάπτονται την ίδια ώρα και κατευθύνονται προς τη θάλασσα. Μόνο ωστόσο ένα μικρό ποσοστό (περίπου 1%) θα ξαναγυρίσουν στην παραλία που γεννήθηκαν καθώς θα γίνουν θηράματα πολυάριθμων αρπακτικών.

Πηγή: argolikeseidhseis.gr

Σχετικές ειδήσεις