ΕΛΛΑΔΑ

Ερυθρός Σταυρός: Κεραυνοί Αυγερινού κατά ΔΟΕΣ για «βρώμικο» παιχνίδι στις εκλογές

Ερυθρός Σταυρός: Κεραυνοί Αυγερινού κατά ΔΟΕΣ για «βρώμικο» παιχνίδι στις εκλογές

Ελάχιστες ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των αρχαιρεσιών στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ο πρώην πρόεδρος, Αντώνιος Αυγερινός, απευθύνεται εκ νέου σε όλα τα μέλη του Οργανισμού, τους εθελοντές και τους φίλους του.

Στο στόχαστρό του μπαίνει η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού (ΔΟΕΣ) και η αμφιλεγόμενη στάση που έχει κρατήσει το προηγούμενο διάστημα. Με αφορμή τις επικείμενες εκλογές και τον τρόπο διεξαγωγής τους, ο κ. Αυγερινός επισημαίνει τις μεταβολές της βούλησης της ΔΟΕΣ, διερωτώμενος για το λόγο αυτών των αλλαγών.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του κ. Αυγερινού, εκ μέρους της πρώην προσωρινής διοίκησης:

«"Αναγεννημένος Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Ένα ανεκπλήρωτο ή ένσαρκο όραμα;"

Τις τελευταίες ημέρες ο Ε.Ε.Σ, βομβαρδίζεται από θέσεις, δηλώσεις, προτάσεις που έχουν να κάνουν με το μέλλον του. Το ερώτημα που γεννάται είναι ποιο μέλλον; Αυτό του ανεστραμμένου παρελθόντος ή το νέο, καθαρό και ελπιδοφόρο μέλλον;

Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε την παρέμβαση – μήνυμα του Προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού/ Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ) κ. Francesco Rocca.

Αξιότιμοι κύριοι της ΔΟΕΣ, στο μήνυμά σας μιλάτε για κρίση στον Ε.Ε.Σ. Επιτρέψτε μας όμως να σας πούμε ότι αναφέρεστε σε μια κρίση που εσείς (όπως και στο παρελθόν πράξατε), παρακολουθείτε, ελέγχετε και οργανώνετε. Γιατί πώς αλλιώς μπορούμε να αποδώσουμε το ρόλο σας, αφού εσείς είστε αυτοί που θέτετε τους όρους των αρχαιρεσιών; Κατά τη χρονική περίοδο διοίκησης Αυγερινού απαιτούσατε επιτακτικά τη διεξαγωγή εκλογών με διευρυμένη βάση εκλογικών μελών και νέο καταστατικό (Μάρτιος 2015). Το κάναμε.

Τώρα, απλά, απαιτείτε εκλογές με το απαρχαιωμένο καταστατικό του 1965 και με την συμμετοχή των ολίγων μελών. Προσβάλλετε και μειώνετε συνεχώς το εξαίρετο έργο που επιτέλεσε η διοίκηση Αυγερινού. Μα εσείς δεν επαινούσατε και συγχαίρατε το έργο και την προσφορά του; Τώρα τι έχει αλλάξει;

Μιλάτε ότι επιθυμείτε τη διαφάνεια και την ακεραιότητα. Πώς θα επιτευχθεί όμως αυτό όταν εσείς οι ίδιοι επιτρέπετε, με την ανοχή σας, την ανηθικότητα και δεν διασφαλίζετε ένα καθαρό και υγιές μέλλον; Θα δεχόμασταν απόλυτα τα λεγόμενά σας αν συμβαδίζανε και με τις ανάλογες πράξεις σας.

Αγαπητοί κύριοι, δεν είναι δυνατόν, αφενός μεν να αναφέρεστε σε διαφάνεια και αφετέρου να οδηγείτε τον Οργανισμό σε αντιδημοκρατικές αρχαιρεσίες, προσβάλλοντας κατάφωρα την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης και παραβιάζοντας την αρχή της ακεραιότητας του Ε.Ε.Σ. Αναφέρεστε ψευδώς ότι το νέο καταστατικό του 2015 ανεβλήθη από δικαστική απόφαση ενώ την εγκυρότητα της δικαστικής απόφασης, Δεκέμβριος 2017, είχαν αποδεχθεί σε συνάντησή μας οι νομικοί σας σύμβουλοι στην Αθήνα.

Αλήθεια, κύριοι, δεν έχετε δύο αποφάσεις Ελληνικών Δικαστηρίων και μια εξ αυτών του Αρείου Πάγου που αποδέχονται το νέο καταστατικό;
Κύριοι, οι θέσεις σας μεταβάλλονται ανάλογα με τους εκάστοτε εκπροσώπους σας;

Είμαστε υποχρεωμένοι, όμως, να σας κάνουμε γνωστό ότι οι αρχές του Ε.Ε.Σ δεν αλλάζουν με τα πρόσωπα. Οφείλετε να υπερβείτε τους εαυτούς σας και να μην εκδηλώνετε αντιφατικές, κάθε φορά, θέσεις που σας αυτοαναιρούν, διαγράφοντας ουσιαστικά τις δικές σας πράξεις. Το 2015 απαιτούσατε πεισματικά νέο καταστατικό (πλήρως ανοικτό στην κοινωνία) και τώρα συμβιβάζεστε με το αναχρονιστικό καταστατικό του 1965. Το χειρότερο δε είναι ότι σχεδιάζετε νέο καταστατικό με περιορισμούς για εγγραφή (εντέχνως) μόνο υμετέρων.

Κύριοι, εμείς δεν μπορούμε να αλλοιώνουμε τη λειτουργία μας κάθε φορά που εσείς θα αλλάζετε τις επιθυμίες σας! Ο Ε.Ε.Σ. είναι ένας και οι θέσεις του ξεκάθαρες. Ο Ε.Ε.Σ. ανήκει σε όλους τους Έλληνες και όχι σε μερικούς.

Ο Ε.Ε.Σ. απαιτεί να έχει μέλλον, προοπτική, όραμα και αξιοπιστία.

Κύριοι, είστε υποχρεωμένοι να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Eίναι λάθος σας, να συναινείτε στην αιχμαλωσία του Ε.Ε.Σ στα παρωχημένα αντανακλαστικά, στα παλαιά αναχρονιστικά στερεότυπα. Η περίοδος των σιβυλλικών δηλώσεων και των διαδικαστικών υπεκφυγών έχει ημερομηνία λήξης. Είστε υποχρεωμένοι να λάβετε το ρόλο του εγγυητή των δίκαιων – δημοκρατικών αρχαιρεσιών με τη συμμετοχή όλων των Ερυθροσταυριτών και το ρόλο του αντίβαρου στο καταστρεπτικό παρελθόν.

Ο κ. Αλεξανδρής, με το Κ.Δ.Σ του, ακολουθεί έναν τρόπο διοίκησης του Ε.Ε.Σ. θεωρώντας ότι έχει απόλυτη εξουσία. Διοικεί με αυταρχικότητα, εκδικητικότητα και μισαλλοδοξία τον οργανισμό. Στο Κ.Δ.Σ λειτουργούν ως δημοκόποι ασυνείδητοι πολιτικοί, επαναφέροντας αυθαίρετα παλαιές διοικήσεις και παλαιούς εθελοντές (πέντε ημέρες προ των εκλογών) με έναν και μόνο σκοπό, τον ουσιαστικό έλεγχο του εκλογικού αποτελέσματος.

Καταλύοντας κάθε μέτρο τάξης και ηθικής ο κ. Αλεξανδρής επιστρατεύει την παλαιά φρουρά για να επιβάλει την ολιγοκρατία, αδιαφορώντας για τους πολύ σοβαρούς λόγους που αυτοί είχαν αποστασιοποιηθεί. Είναι αδιανόητο το 2018 να επιτρέπονται τέτοιες πράξεις.
Θα θέλαμε να σας αναφέρουμε, κύριοι της Δ.Ο.Ε.Σ, ότι αποδίδουμε μέγιστη σημασία στον αγαθοποιό ρόλο που οφείλετε να έχετε και απαιτούμε από εσάς να πράξετε τα δέοντα προκειμένου να επανέλθει η τάξη και η σύνεση στους κόλπους του Ε.Ε.Σ.

Κύριοι, οφείλετε να προβληματιστείτε, να σκεφτείτε με ειλικρίνεια και ευθύτητα ποιοι είναι οι λόγοι της φθοράς του Ε.Ε.Σ. και εάν θέλετε τελικά, την αναγέννηση και αναστήλωσή του ή την τελική αποδυνάμωσή του.

Κύριοι της ΔΟΕΣ, είναι αδιανόητη και ύποπτη η ανακολουθία "θέσεων" και πράξεών σας. Τι σκοπούς εξυπηρετείτε; Εξηγείστε μας. Πότε λέγατε την αλήθεια; Το 2015 ή σήμερα; Αφού επιθυμούσατε εκλογές με το παλαιό καταστατικό και το κλειστό «club» των ολίγων μελών γιατί δεν μας το λέγατε αλλά μας ταλαιπωρούσατε δύο χρόνια; Γιατί μας εμπαίζατε;

Να γνωρίζετε ότι εμείς δεν θα ανεχθούμε να υποβαθμίζεται και να υποβιβάζεται ο Ε.Ε.Σ. Θα παλέψουμε να εμπνεύσουμε και στον τελευταίο Ερυθροσταυρίτη το αίσθημα εμπιστοσύνης, σιγουριάς και εγκυρότητας για να επιτύχουμε την αναστήλωση του Ε.Ε.Σ , θέτοντας στέρεα, δημοκρατικά και υγιή θεμέλια.

Με ερυθροσταυρικούς χαιρετισμούς, εκ μέρους όλων των μελών του πρ. Κ.Δ.Σ, Dr Aντώνιος Αυγερινός, πρ. Πρόεδρος Ε.Ε.Σ.

Υ.Γ.: Το 2015 η Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης (C.M.C ) της ΔΟΕΣ απαίτησε και υπογράψαμε (παρουσία των νομικών συμβούλων της), έγγραφο "οδικού χάρτη εκλογών". Βασική, μάλιστα, προϋπόθεση ο σεβασμός της δικαστικής απόφασης του Δεκεμβρίου 2017 (εκλογές με το νέο, ψηφισθέν το 2015, καταστατικό). Επίσης, το έγγραφο προέβλεπε την ύπαρξη ειδικής επιτροπής εκλογών, υπό την προεδρία της C.M.C. Συγκεκριμένα, οι μετέχοντες στην επιτροπή εκλογών δεν θα ήταν υποψήφιοι. Δυστυχώς, οι μετέχοντες στο σημερινό προσωρινό Κ.Δ.Σ είναι υποψήφιοι στις εκλογές της 03/06/18, προετοιμάζοντας με άνομες πράξεις (αλλαγές Δ.Σ περιφερειακών τμημάτων, άρση ποινών τιμωρηθέντων για σοβαρά παραπτώματα κ.λ.π.) την εκλογική πελατεία τους, χωρίς καμιά αντίδραση της C.M.C. Ερωτούμε, λοιπόν, δικαιολογημένα: Γιατί αποσιώπησε η C.M.C. όλη αυτή τη διαδικασία; Τι παρασκήνιο υπήρξε κύριε πρόεδρε της C.M.C; Γιατί αλλάξατε, χωρίς ενημέρωσή μας, τις θέσεις σας;»

Σχετικές ειδήσεις