ΣτΕ: 2/12 Οι προσφυγές για το χαράτσι

ΣτΕ: 2/12 Οι προσφυγές για το χαράτσι

Στις 2 Δεκεμβρίου 2011 θα συζητηθούν με διαδικασίες-εξπρές στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας όλες οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί για το λεγόμενο χαράτσι της ΔΕΗ.

 

Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, κ. Παναγιώτης Πικραμμένος όρισε εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας κ. Ευαγγελία Νίκα, η οποία θα προτείνει προς την Ολομέλεια περί της συνταγματικότητας ή μη του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων.

Ειδικότερα, την ημερομηνία αυτή θα συζητηθούν οι αιτήσεις των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Καλαμάτας, του Σωματείου «Έλληνες Φορολογούμενοι», του δικηγόρου Σπύρου Φραντζή και τεσσάρων ιδιοκτητών ακινήτων με τις οποίες ζητείται η ακύρωση ως αντισυνταγματικής και αντίθετης στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η επιβολή του νέου τέλους που θα εισπραχθεί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Αξιοσημείωτο είναι πως μεταξύ των αιτούντων είναι και ιδιοκτήτης γκαρσονιέρας 48 τετραγωνικών μέτρων, ο οποίος αδυνατεί να πληρώσει το επίμαχο τέλος που ανέρχεται στα 350 ευρώ, καθώς, το μηνιαίο εισόδημά του είναι στα 361 ευρώ και το ετήσιο 4.332 ευρώ. Μάλιστα, κατέθεσε στο ΣτΕ και αίτημα πενίας (φτώχειας) προκειμένου, λόγω της οικονομικής αδυναμίας του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας να του διορίσει δικηγόρο.

Παράλληλα, σήμερα η Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνών Επιστημόνων κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση με την οποία ζητεί να ακυρωθεί η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του νέου τέλους-φόρου (Ν. 4021/2011).