ΕΛΛΑΔΑ

Αλόννησος: Ακόμα καίνε εστίες σε δύσβατο ανάγλυφο - Εκκενώθηκε ξενοδοχείο

Αλόννησος: Ακόμα καίνε εστίες σε δύσβατο ανάγλυφο - Εκκενώθηκε ξενοδοχείο

Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τη 1 μετά τα μεσάνυχτα στο νοτιοανατολικό άκρο της Αλοννήσου (περιοχή “Γερακίνη Λάκα”) και είχε αποτέλεσμα να εκκενωθεί προληπτικά το ξενοδοχείο Μαρπούντα, ενώ φλόγες εξακολουθούν να καίνε στο δύσβατο ανάγλυφο της δασικής περιοχής, παρά τις εκατοντάδες ρίψεις νερού αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Όπως αναφέρει το magnesianews.gr, η πυρκαγιά ξέσπασε στις 00.45 από άγνωστη αιτία σε πευκοδάσος της περιοχής, όπου επίσης υπάρχουν ελαιόδενδρα, ξερά χόρτα και πουρνάρια και η κινητοποίηση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου ήταν άμεση, ενώ αμέσως ενημερώθηκαν ο Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου και το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Με ευθύνη του δημάρχου Αλοννήσου Πέτρου Βαφίνη, πλωτά σκάφη του Λιμεναρχείου και ιδιωτικά απομάκρυναν 47 τουρίστες που είχαν καταλύσει στο ξενοδοχείο για να μην κινδυνέψουν και με τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Μεγάλη κινητοποίηση

Στις 4.45 τα ξημερώματα πλωτό σκάφος του λιμενικού από το Βόλο μετέφερε 8 πυροσβέστες με εξοπλισμό, στο νησί, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής της Π.Υ. Βόλου, που έφτασαν στο νησί στις 6.30 το πρωί.

Με το πρώτο φως της ημέρας ελικόπτερο από την Αθήνα μετέφερε στο νησί ένα πεζοπόρο τμήμα, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ενώ νωρίς το πρωί απέπλευσε από το λιμάνι του Βόλου δύναμη 17 πυροσβεστών με εννέα οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, με επικεφαλής τον διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας.

Από νωρίς το μεσημέρι στο νησί βρισκόταν 13 πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες του Δήμου και πάνω από 30 πυροσβέστες, με τα δύο πεζοπόρα τμήματα.

Παράλληλα, έγιναν εκατοντάδες ρίψεις νερού πάνω από σημείο της πυρκαγιάς από αεροσκάφη και ελικόπτερα στη διάρκεια όλης της ημέρας και μόνο μετά τις 4 το απόγευμα, ένα αεροσκάφος άφησε το νησί για να κάνει ρίψεις στην πυρκαγιά που ξέσπασε μεταξύ Γλαφυρών και Κερασιάς, σε δασική έκταση, διότι φυσούσε και το έργο των επίγειων δυνάμεων ήταν δύσκολο.

Νωρίς το απόγευμα η κατάσταση ήταν υπό μερικό έλεγχο, ενώ η έκταση που έγινε «στάχτη» εκτιμάται ότι ήταν περίπου 100 στρέμματα, ενώ στο νησί θα παραμείνουν για επιφυλακή ισχυρές δυνάμεις, καθώς υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης της φωτιάς στην κατάφυτη έκταση του νησιού.