ΕΛΛΑΔΑ

«Εθνική ταυτότητα και οι προκλήσεις του 21ου αιώνα»: Ημερίδα του Ιδρύματος Μαριάννα Βαρδινογιάννη

«Εθνική ταυτότητα και οι προκλήσεις του 21ου αιώνα»: Ημερίδα του Ιδρύματος Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Η έννοια της εθνικής μας ταυτότητας, καθώς και οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία, μέσα σε ένα πολύπλοκο διεθνές περιβάλλον, αποτυπώθηκε στην Ημερίδα «Η Ελλάδα στο σύγχρονο κόσμο: Η εθνική ταυτότητα και οι προκλήσεις του 21ου αιώνα», που διοργάνωσε το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», σε συνεργασία με την «Παναθηναϊκή» Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου, την Πέμπτη 21 Ιουνίου, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Την Ημερίδα τίμησε με την παρουσία της και η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, η οποία είναι Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή» αλλά και επίτιμο μέλος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος άνοιξε με την ομιλία του τις εργασίες της Ημερίδας, μίλησε για μία σημαντική πτυχή του «Εθνικού Χρέους των Ελλήνων», τον προσδιορισμό δηλαδή των «βασικών στοιχείων της αποστολής της Ελλάδας στον σύγχρονο κόσμο».
«Δεν μπορούμε ν’ αρκεσθούμε στις «δάφνες» της βαριάς εθνικής μας κληρονομιάς, για να πορευθούμε στον Σύγχρονο Κόσμο. Μέσα σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο οφείλουμε, υπό συνθήκες αρραγούς ενότητας αφού πρόκειται για Εθνικό Στόχο –άλλωστε, ουδείς μπορεί να παραβλέπει τι μας στοίχισε, διαχρονικώς, η διχόνοια και ο διχασμός– να θωρακίσουμε την Ελλάδα του σήμερα, έναντι των, υπαρξιακών για το μέλλον της, σύγχρονων προκλήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η Πρόεδρος του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα είναι η χώρα όπου γεννήθηκε η υπέρτατη έννοια της «Πατρίδας», από την εποχή του Ομήρου, και της «Δημοκρατίας», από την εποχή του Περικλή. Είναι η χώρα που γέννησε τον «Λόγο», το «Κάλλος» και την «Αρμονία». Είναι το πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που για τον μεγάλο μας ποιητή Γιώργο Σεφέρη, δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα, το φως του ήλιου και την τεράστια παράδοσή του που μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Πιστεύω σε αυτή την Ελλάδα και είναι για μένα το μεγαλύτερο κίνητρο ώστε το Ίδρυμά μας να αγωνίζεται εδώ και 21 χρόνια με αίσθημα ευθύνης για το κτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου για τις μελλοντικές γενιές της πατρίδας μας».

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό, όπως επίσης ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Καθηγητής Αντώνης Κουνάδης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή» Μαρία Γιαννίρη. Ένα μεγάλο κομμάτι της έρευνας της ΔιαΝΕΟσις «Τι πιστεύουν οι Έλληνες -2018», η οποία αποτυπώνει τις τάσεις και τον χαρακτήρα της ελληνικής κοινωνίας, παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της MRB Hellas Δημήτρης Μαύρος και ο Διευθυντής Ερευνών της διαΝΕΟσις Κυριάκος Πιερρακάκης, υπό το συντονισμό του προέδρου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, Νίκου Χατζηνικολάου. Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες ομιλίες και συζητήσεις από στοχαστές, επιστήμονες, δημοσιογράφους αλλά και αθλητές.

Δείτε τις φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr