ΕΛΛΑΔΑ

Αμμουδάρα: Τι αφήνει πίσω του το 3ο Φεστιβάλ Γλυπτικής στην άμμο (pics)

Αμμουδάρα: Τι αφήνει πίσω του το 3ο Φεστιβάλ Γλυπτικής στην άμμο (pics)

Επτά θαυμάσια έργα τέχνης, αξιοθέατα για όλο το καλοκαίρι, «αφήνει πίσω του» το 3ο Φεστιβάλ Γλυπτικής στην άμμο που ολοκληρώνεται – ως προς το μέρος της δημιουργίας – στα τέλη Ιουνίου στην Αμμουδάρα, υπό την αιγίδα του δήμου Μαλεβιζίου και με την υποστήριξη της περιφέρειας Κρήτης.

Τα γλυπτά «παραδίδονται» πλέον στο δημόσιο χώρο, τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες της, που μπορούν να τα απολαμβάνουν, εκτός απροόπτου μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Οι βροχές των προηγούμενων ημερών δεν προκάλεσαν φθορές στα έργα τέχνης, λόγω της τεχνικής που αξιοποιούν οι εξειδικευμένοι γλύπτες οι οποίοι τα φιλοτέχνησαν.

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, Κώστας Μαμουλάκης επισκέφτηκε για μια ακόμα φορά έναν από τους χώρους δημιουργίας, δωρίζοντας στους καλλιτέχνες αντίγραφα βιβλίων σχετικά με το Μαλεβίζι και την γαστρονομία της Κρήτης. Εξέφρασε παράλληλα τον εντυπωσιασμό του για τα εξαιρετικά γλυπτά, την τεχνοτροπία και την άρτια τεχνική, με την οποία οι καλλιτέχνες δημιουργούν στην άμμο.

Όπως αναφέρει το cretapost.gr, ήδη, τα βίντεο, οι φωτογραφίες και οι αναρτήσεις στο διαδίκτυο που κάνουν όσοι βλέπουν τα μοναδικά γλυπτά είναι αμέτρητα με τις εικόνες να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Πρωτόγνωρη είναι επίσης η προβολή του φεστιβάλ από τα μέσα ενημέρωσης της Κρήτης, της Ελλάδας αλλά και όλου του κόσμου. Σημαντικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία ακόμα και από την Κίνα, πραγματοποίησαν εκτενή αφιερώματα στο 3ο Φεστιβάλ Γλυπτικής στην άμμο!

Συγκινεί άλλωστε και το φιλοπεριβαλλοντικό μήνυμα του φεστιβάλ «Δεν το βάζω κάτω! Καθαρές θάλασσες, καθαρές παραλίες», καθώς τα έργα είναι αφιερωμένα στην προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος από τα πλαστικά και άλλα σκουπίδια.

Ο μοναδικός στο είδος του θεσμός στην Ελλάδα, διοργανώθηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο Μονής Μαλεβιζίου, σε συνεργασία με τον γλύπτη Μανώλη Χαρκούτση. Γλυπτά φιλοτέχνησαν ο Ουκρανός πανεπιστημιακός καθηγητής Yuriy Mysko, η διεθνής γλύπτρια επίσης από την Ουκρανία Lyudmyla Mysko, ο Ρουμάνος εικαστικός που ζει και εργάζεται στην Αθήνα, Gabriel Grama και οι Έλληνες γλύπτες Ανδρέας Αραπάκης, Αμαλία Φλωρου και Μανώλης Χαρκούτσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, σε πιλοτική μορφή, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, έγιναν με πολύ μεγάλη επιτυχία μαθήματα γλυπτικής στην άμμο για παιδιά, που προγραμματίζεται να καθιερωθούν από την επόμενη διοργάνωση το 2019.

Σε περίπτωση που θέλετε να δείτε τα αξιοθέατα οι παραλίες στις οποίες υπάρχουν τα έργα τέχνης είναι:

  • Περίπου 200 μέτρα δυτικά του γηπέδου ΕΓΟΗ
  • Στο κέντρο της Αμμουδάρας, (τέρμα της οδού Νάξου, στο ύψος του κεντρικού πάρκινγκ)
  • Δυτικά των εκβολών του Αλμυρού ποταμού (εκεί οι γλύπτες συνεχίζουν να φιλοτεχνούν τα έργα τους μέχρι τις 25 Ιουνίου, καθώς παρατάθηκε η παραμονή τους λόγω της κακοκαιρίας)
  • Μπροστά από το πρώην club «Barracuda».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery του άρθρου.