ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός - Χαλκιδική: Εικόνες καταστροφής από την επέλαση της «Νεφέλης» (vids)

Καιρός - Χαλκιδική: Εικόνες καταστροφής από την επέλαση της «Νεφέλης» (vids)

Tο μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν πολλές περιοχές στη Σιθωνία Χαλκιδικής, από την επέλαση της «Νεφέλης» το απόγευμα της Τρίτης (26/6), ανέδειξε το πρώτο φως της ημέρας.

Σημαντικά προβλήματα καταγράφονται στη Νικήτη Σιθωνίας, η οποία δέχθηκε τεράστιους όγκους νερού. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, παρασύροντας τουλάχιστον δέκα οχήματα και κάδους απορριμμάτων στη θάλασσα. Κάποια, μάλιστα, από τα αυτοκίνητα θάφτηκαν από φερτά υλικά.

Όπως αναφέρει το voria.gr, στην περιοχή της Νικήτης παρασύρθηκε από χείμαρρο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, 60 και 68 ετών. Το αυτοκίνητο παρασύρθηκε στη θαλάσσια περιοχή, ενώ οι δύο ηλικιωμένοι ανέβηκαν στην οροφή του αυτοκινήτου και σώθηκαν με τη συνδρομή ιδιωτικού κανό και ιδιώτη δύτη.

Ανάλογη περιπέτεια έζησαν στην ακτή Σαλονικιού και τέσσερις ηλικιωμένοι, των οποίων το αυτοκίνητο παρασύρθηκε λόγω της υψηλής στάθμης του νερού. Τα άτομα απεγκλωβίστηκαν με την έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής.

Οι ζημιές είναι εκτεταμένες και σε έργα υποδομής και σε ιδιοκτησίες, όπου επιχειρούν από την Τρίτη (26/6) άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου απομακρύνουν λάσπες και φερτές ύλες από τους δρόμους.

Στο μεγαλύτερο μέρος του χωριού η υδροδότηση έχει διακοπεί, λόγω ζημιών στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις των γεωτρήσεων. Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στην Ακτή Σαλονικιού και την Τρανή Αμμούδα.

Δείτε βίντεο από τις καταστροφές στην παραλία της Νικήτης:

Εκτός από τη Νικήτη, ισχυρό πλήγμα δέχτηκαν οι περιοχές του Αγίου Νικολάου και οι παραθεριστικοί οικισμοί της Τρανής Αμμούδας, του Όρμου Παναγίας και της Ακτής Σαλονικιού.

Ζημιές καταγράφηκαν, εξάλλου, σε περιοχές της Κασσάνδρας, όπως στην Κασσάνδρεια, τη Σίβηρη και τη Νέα Φώκαια, όπου υπερχείλισαν χείμαρροι.

Σύμφωνα με το halkidikifocus.gr, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Σιθωνίας βρίσκονται επί ποδός ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην περιοχή και να αποτυπωθούν οι ζημιές. Σε επιφυλακή παραμένει και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία έδωσε μάχη ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές ενώ προχώρησε σε άντληση υδάτων από υπόγεια και ισόγεια κτήρια.

Όπως ανακοίνωσε το Πυροσβεστικό Σώμα, στο νομό Χαλκιδικής, στις περιοχές Κασσάνδρα και Σιθωνία δέχθηκε 150 και 90 κλήσεις αντίστοιχα. Στην Κασσάνδρα συγκροτήθηκαν 7 συνεργεία με 14 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και πραγματοποιήθηκαν 30 αντλήσεις υδάτων και μία μεταφορά ατόμου σε ασφαλές σημείο, ενώ στη Σιθωνία συγκροτήθηκαν 14 συνεργεία με 36 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και πραγματοποιήθηκαν 40 αντλήσεις και 4 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.