Έλληνες στρατιωτικοί: Ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ – Ποιοι θα υποστούν συνέπειες

Λάθη, παραλείψεις, κακοί χειρισμοί – Τι συνέβη…

Παρέμβαση Καραμανλή στο συνέδριο της ΝΔ – Τι θα πει ο πρώην πρωθυπουργός

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το φετινό συνέδριο…

Συναγερμός στα Χανιά για την εξαφάνιση της 18χρονης Μαριάννας - Η δραματική έκκληση του πατέρα της

Ώρες αγωνίας για την οικογένεια της 18χρονης,…

Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 η επιμνημόσυνη δέηση για την απώλεια του Ανδρέα Μπόμη

Ανδρέας Μπόμης: Την Κυριακή 16/12/2018 θα τελεστεί…

Οικογενειακός γιατρός: Τελειώνουν οι θέσεις εγγραφής στους περισσότερους γιατρούς

Εντονότερο γίνεται το πρόβλημα ανεύρεσης οικογενειακών γιατρών,…

Παραπληγικός απαλλάχθηκε από παρακράτηση φόρου χάρη στην «Καθημερινότητα»

Παραπληγικός απαλλάχθηκε από παρακράτηση φόρου χάρη στην «Καθημερινότητα»

Η υπηρεσία «Καθημερινότητα» είναι από τους λίγους φορείς του δημοσίου που λαμβάνουν συχνά συγχαρητήριες επιστολές από τους πολίτες, επειδή εξυπηρετήθηκαν σε κάποιο πρόβλημά τους, που μέχρι πρότινος φάνταζε ανυπέρβλητο, εξαιτίας του κυκεώνα αρμοδιοτήτων μεταξύ των οργανισμών, που εκδίδουν αντιφατικές αποφάσεις.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός πολίτη που σύμφωνα με το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), έχει παραπληγία της τάξης του 75%, με απόφαση που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους και θα πρέπει να ανανεωθεί. Την ίδια ώρα όμως, από τα έγγραφα που απέστειλε στην πλατφόρμα www.kathimerinotita.gov.gr, αποδεικνύεται ότι διαθέτει και απόφαση της Ανωτάτης του Στρατού Υγειονομικής Αρχής (Α.Σ.Υ.Ε.) που έχει αποφανθεί ότι ο εν λόγω ενδιαφερόμενος έχει την ίδια πάθηση σε ποσοστό 80% εφ’ όρου ζωής και αν μη τι άλλο, το δεύτερο χαρτί βάσει νόμου έχει μεγαλύτερη ισχύ.

Όταν όμως κατέθεσε τη φορολογική του δήλωση σε Δ.Ο.Υ. μεγάλης πόλης της Στερεάς Ελλάδος όπου υπάγεται, του είπαν ότι δεν έχει απαλλαγή από την παρακράτηση φόρου, γιατί η αναπηρία του θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 80%. Όσο κι αν προσπαθούσε να εξηγήσει πως ανήκει στους δικαιούχους, η εφορία επέμενε πεισματικά να λαμβάνει υπόψη την απόφαση του ΚΕ.Π.Α. που έκανε λόγο για παραπληγία 75%.

Όπως ανέφερε ο ίδιος στην ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση πριν από ενάμιση χρόνο:

Πέραν της σύνταξής μου και του εξωϊδρυματικού επιδόματος αναπηρίας από την Πρόνοια, δεν έχω άλλο εισόδημα. Βρίσκομαι αντιμέτωπος με δύο αντιφατικές αποφάσεις του Δημοσίου που η μια με απαλλάσσει από την παρακράτηση φόρου και η άλλη με φορολογεί.

Η Ομάδα της Καθημερινότητας εξέτασε επισταμένως την υπόθεσή του και διαπίστωσε ότι βάσει εγκυκλίου που ισχύει από το 2013, η Δ.Ο.Υ. θα έπρεπε να λάβει υπόψη τη γνωμάτευση της Α.Σ.Υ.Ε. που κάνει λόγο για παραπληγία 80%.

Μάλιστα, υπήρξε αγαστή συνεργασία με την Ανωτάτη του Στρατού Υγειονομική Επιτροπή μέχρι να ληφθεί η οριστική απόφαση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που διόρθωσε το λάθος στην προσμέτρηση των δικαιολογητικών του πολίτη, προβαίνοντας σε νέα εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης που όντως τον απαλλάσσει από την παρακράτηση φόρου.