ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά - Δήμαρχος Πεντέλης στο Newsbomb.gr: Υπήρξαν λάθη στρατηγικής στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς

Φωτιά - Δήμαρχος Πεντέλης στο Newsbomb.gr: Υπήρξαν λάθη στρατηγικής στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς

Φωτιά | Δήμαρχος Πεντέλης: «Υπάρχουν λάθη που προφανώς έχουν γίνει. Εκείνο που θα πω εγώ είναι ένα και απ’ αυτό μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας: Η στρατηγική που υπάρχει για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι οποίες δεν είναι ούτε αστικές ούτε δασικές, είναι πυρκαγιές μελάνζ. Δηλαδή, όταν βλέπετε ότι υπάρχει πυρκαγιά σε ένα χώρο, ο οποίος ούτε δάσος είναι, ούτε οικιστικός ιστός, αλλά περιλαμβάνει και τα δύο, δεν μπορεί να βάζεις πρώτη προτεραιότητα το δάσος. Πρώτη προτεραιότητα είναι ο άνθρωπος, η ιδιοκτησία και μετά το δάσος». Αυτό δήλωσε την Πέμπτη (26/07/2018) ο δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου, μιλώντας αποκλειστικά στο Newsbomb.gr, για τα αίτια που προκάλεσαν τη φονική πυρκαγιά, η οποία κατέκαψε την ανατολική Αττική.

«Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΠΙΘΑΝΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΚΟΜΜΕΝΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ»

«Στην Ελλάδα ακούω πάντα για το ποιοι φταίνε. Ακούω να λένε ότι φταίει ο πολίτης που πήγε κι έχτισε μέσα στο δάσος. Αλλά δεν ακούω κανέναν να λέει τι έκανε το κράτος σε επίπεδο πολεοδομικού σχεδιασμού», υπογράμμισε ο κ. Στεργίου.

Ο δήμαρχος Πεντέλης επανέλαβε την εκτίμηση ότι η φονική πυρκαγιά που ξεκίνησε από την περιοχή της Πεντέλης και κατέκαψε την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Αττικής, πιθανώς να ξεκίνησε από ένα κομμένο καλώδιο της ΔΕΗ.

«Είπα ότι η φωτιά πιθανόν να ξεκίνησε από το κομμένο καλώδιο, που ήταν στην αφετηρία της εκκίνησής της. Εκεί που ξεκίνησε η φωτιά ακριβώς, υπήρχε από την κολώνα την παλιά, την ξύλινη της ΔΕΗ, ένα κομμένο και πεσμένο καλώδιο κάτω. Άλλωστε επί τόπου ήρθε το ανακριτικό της Πυροσβεστικής και είναι η πλέον αρμόδια, για να μας το απαντήσει αυτό».

Ερωτηθείς για τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας που έλαβε ο Δήμος Πεντέλης στη ζώνη ευθύνης του, ο κ. Στεργίου είπε: «Τα μέτρα πρόληψης που είχαν ληφθεί ήταν πρώτον οι καθαρισμοί των αστικών και περιαστικών δασών που συνεχίζονται ακόμα και είχαν φτάσει στο 80%. Άλλωστε, τέτοιο πρόβλημα δεν παρουσιάστηκε στη ζώνη ευθύνης μου, όλα ήταν καθαρά. Το δεύτερο θέμα ήταν τα παρατηρητήρια και τα πυροφυλάκια και το Κέντρο Επιχειρήσεων και τα οχήματα άμεσης επέμβασης, τα οποία λειτούργησαν κανονικά και ήταν εννέα λεπτά μετά την έκρηξη εκεί.

Θέλω να πω ότι στην αρχή η φωτιά αντιμετωπίστηκε κατά ιδανικό τρόπο, αφού και οι εθελοντικές οργανώσεις και το Πυροσβεστικό Σώμα και τ’ αεροπλάνα, ιδανικά ήταν στην ώρα τους, στο χώρο της φωτιάς. Το πρόβλημα ξεκίνησε, όταν η φωτιά μπήκε στο Νέο Βουτζά κι από εκεί και κάτω που δεν είμαι αρμόδιος να σας απαντήσω. Πιο πολλοί αρμόδιοι είναι οι δήμαρχοι των αντίστοιχων περιοχών».

Ακούστε παρακάτω το ηχητικό με τις δηλώσεις του κ. Στεργίου στο Newsbomb.gr:

Διαβάστε επίσης: