Εμ. Κριαράς: Ο φασισμός σήμερα έχει άλλο πρόσωπο

Εμ. Κριαράς: Ο φασισμός σήμερα έχει άλλο πρόσωπο

«Θα ήθελα να είχα πεθάνει, να μην είμαι αναγκασμένος να βιώνω αυτές τις καταστάσεις στον τόπο μου», δήλωσε ο υπερεκατονταετής ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ, Εμμανουήλ Κριαράς.

Σχολιάζοντας σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την κρίση που βιώνουν οι πολίτες, ο καθηγητής ανέφερε ότι «Φταίμε κι εμείς».

«Στην υπερεκατονταετή ζωή μου δεν θυμάμαι ποτέ αντίστοιχη περίοδο με ανάλογα πολιτικά και κυρίως οικονομικά αδιέξοδα» και συμπληρώνει: «Λειτουργήσαμε όλοι, κυβέρνηση και πολίτες, κατά το χειρότερο δυνατό τρόπο. Βολευόμασταν -στην καλύτερη περίπτωση- στο καθεστώς της υποκρισίας, της κλεψιάς, της απάτης. Όταν παίρνει κανείς δανεικά είτε είναι κράτος είτε πολίτης πρέπει να είναι όσα μπορεί να επιστρέψει. Όχι περισσότερα. Βρισκόμαστε πλέον στον πάτο και ελπίζω να μην έχει χειρότερα».

Ο Εμμανουήλ Κριαράς αναφέρει ότι «ο φασισμός μπορεί να έχει σήμερα άλλο πρόσωπο», υπογραμμίζοντας ότι η λύση και η «λύτρωση του κόσμου» θα έλθει από ένα «σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο». Εκτίμησε, όμως, ότι στην Ελλάδα η Αριστερά δεν έχει δυνατότητες.

«Η πρόταση του δημοψηφίσματος δεν ήταν η καλύτερη λύση. Θύμωσα όταν άκουσα ότι αυτό αποφάσισε ο πρωθυπουργός», σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν εμπιστεύεται ούτε τον Αντώνη Σαμαρά».

«Είναι βαθύτατα συντηρητικός» πρόσθεσε.