ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Μάτι: Πώς θα διοριστούν στο Δημόσιο συγγενείς θυμάτων – Αναλυτικά όλα τα κριτήρια

Φωτιά Μάτι: Πώς θα διοριστούν στο Δημόσιο συγγενείς θυμάτων – Αναλυτικά όλα τα κριτήρια

Αρχίζουν οι διαδικασίες για το διορισμό στο Δημόσιο συγγενών θυμάτων αλλά και αναπήρων που υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ανατολική Αττική στις 23 και 24 Ιουλίου.

Τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι περιγράφει εγκύκλιος που υπογράφει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με αποδέκτες τα υπουργεία, τις γενικές και ειδικές γραμματείες, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις Ανεξάρτητες Αρχές και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Δικαιούχοι διορισμού είναι ένα μέλος της οικογένειας θανόντος, μέχρι β' βαθμού συγγενείας με αυτόν ή ο/η σύζυγος ή το πρόσωπο με το οποίο είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Ειδικότερα, εκτός του ή της συζύγου ή του προσώπου με το οποίο ο θανών ή η θανούσα είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαίωμα διορισμού έχουν ο γονέας ή το τέκνο ή αδελφός ή αδελφή, ή εγγονός ή εγγονή του θανόντος.

Το δικαίωμα διορισμού παρέχεται, επίσης, και στα άτομα, τα οποία υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή προκύπτει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εξαιτίας των πυρκαγιών. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατός ο διορισμός τους, για λόγους υγείας, το δικαίωμα διορισμού μεταβιβάζεται στον ή στη σύζυγο τους ή στο πρόσωπο με το οποίο έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή σε ένα τέκνο τους.

Οι δικαιούχοι διορισμού υποβάλλουν την αίτηση για τον διορισμό τους στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Από την πλευρά του, το υπουργείο μεριμνά για την εξεύρεση κενών θέσεων σε υπηρεσίες ή φορείς στους νομούς για τους οποίους εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για διορισμό, αντίστοιχες με τα τυπικά προσόντα των αιτούντων και στη συνέχεια καταρτίζει πίνακα με κενές οργανικές θέσεις, τον οποίο γνωστοποιεί στους ενδιαφερόμενους. Ακολούθως, υποβάλλουν δήλωση, στην οποία αναγράφουν μέχρι τρεις φορείς προτίμησης για διορισμό μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ενώ με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης διατίθενται για διορισμό οι ανωτέρω δικαιούχοι σύμφωνα και με τις δηλώσεις προτίμησής τους.

Συγχρόνως, στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι ακριβώς επειδή πρόκειται για μία ιδιαιτέρως ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού και ενδεχομένως κάποια από τα απαιτούμενα για τον διορισμό δικαιολογητικά να έχουν καταστραφεί λόγω των πυρκαγιών, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης όρισε ειδική υπηρεσία εξυπηρέτησης με στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση της διαδικασίας πρόσληψης.

Εν τω μεταξύ, σε εφαρμογή του άρθρου 17 των διατάξεων της «Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 26ης Ιουλίου 2018: Έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018», η κ. Ξενογιαννακοπούλου υπέγραψε απόφαση απόσπασης 13 υπαλλήλων του Δημοσίου στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, ο οποίος έχει κηρυχτεί από την Περιφέρεια Αττικής σε «Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την εγκύκλιο