Η Μαραθώνια φλόγα

Η Μαραθώνια φλόγα

Παρά το τσουχτερό κρύο και το κλίμα να προμηνύει βροχή, πλήθος κόσμου, εθελοντές, αλλά και επίσημοι έδωσαν το δυναμικό «παρών», στην τελετή αφής της Μαραθώνιας φλόγας, που πραγματοποιήθηκε -όπως πάντα- στον αρχαιολογικό χώρο του Μαραθώνα, μπροστά στον Τύμβο των πεσόντων Αθηναίων στη μάχη κατά των Περσών το 490 π.Χ.

«Στον Τύμβο τιμάμε τους 192 προγόνους μας», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.

  Μαθητές από τα σχολεία της Αυλώνας είχαν παραταχθεί για να υποδεχτούν όσους έφτασαν ως τον χώρο της εκδήλωσης.

«Ο Μαραθώνιος είναι ένα αγώνισμα που θυμίζει σε όλο τον κόσμο την Ελλάδα και την Ιστορία της, που έχει σημασία στην εξέλιξη του Δυτικού Πολιτισμού. Οι μαραθωνοδρόμοι θα τρέξουν στα βήματα του οπλίτη που έτρεξε να φέρει το νικητήριο μήνυμα. Κι η αφή της φλόγας είναι μια τελετή που μας θυμίζει την αφετηρία των ιστορικών γεγονότων», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, που διοργανώνει και τον 29ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, Βασίλης Σεβαστής.

flogaMarathonas3

Το λόγο πήρε και η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της UNESCO -υπό την αιγίδα του οποίου έχει τεθεί ο 29ος Μαραθώνιος- Μαρία ντελ Πιλάρ Αλβάρεζ Λάσο. «Η UNESCO δεν ασχολείται μόνο με θέματα πολιτισμού και παιδείας, αλλά κι επιστήμης κι αθλητισμού. Κι ο αθλητισμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προωθηθεί ο διάλογος και να πολεμήσουμε τις διακρίσεις. Υπάρχουν όμως και χώρες στις οποίες οι γυναίκες δεν μπορούν να συμμετέχουν. Μέρος των εσόδων του φετινού Μαραθωνίου θα δοθούν στην μάχη κατά των διακρίσεων κατά των γυναικών. Να κάνουμε ένα βήμα μπροστά».

Ο πρόεδρος της AIMS, Πάκο Μποράο τόνισε ότι «Ο Μαραθώνιος είναι κοινωνικό κι όχι μόνο αθλητικό γεγονός και αν ακούσει κάποιος τους Μαραθωνοδρόμους να συζητούν μεταξύ τους, δεν θα ακούσει καμία λέξη με αρνητική χροιά, παρά έννοιες όπως ευχή, ελπίδα, απόλαυση. Τώρα που η έδρα της AIMS ήρθε μόνιμα στην Αθήνα είμαστε πιο κοντά στο μαραθώνιο κίνημα».

flogaMarathonas4

Ωστόσο, τελευταίος χαιρέτησε την τελετή αφής της μαραθώνιας φλόγας ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ιορδάνης Λουίζος, ο οποίος δήλωσε φανερά συγκινημένος «μέσα στο σύγχρονο ομιχλώδες περιβάλλον που προσπαθεί να διαστρεβλώσει τον χαρακτήρα του Έλληνα, έχουμε ανάγκη τη φλόγα που έκαιγε εδώ και την κρατήσαμε άσβεστη στο νου και την καρδιά. Είναι το δικό μας μνημόνιο με την οικουμένη».

Το «παρών» στην τελετή έδωσαν επίσης και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Μαραθωνίου κι αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Πανάγοπουλος, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, η πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής της UNESCO, Καίτη Τζιτζικώστα, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς, εγγονός του Σπύρου Λούη, ο γιος του βαλκανιονίκη και ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη -στον οποίο είναι αφιερωμένος ο 29ος ΚΜΑ - Γρηγόρης κι ο εγγονός του Στέλιου Κυριακίδη, Νίκος Κυριακίδης.

Η λιτή τελετή της αφής της Μαραθώνιας Φλόγας, πραγματοποιείται για πέμπτη φορά.

flogaMarathonas2