ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Ζάκυνθος: Αέναος χορός των Ρίχτερ με 50 δονήσεις - Γιατί ελπίζουν σε μεγάλο μετασεισμό

Σεισμός Ζάκυνθος: Αέναος χορός των Ρίχτερ με 50 δονήσεις - Γιατί ελπίζουν σε μεγάλο μετασεισμό

Σεισμός Ζάκυνθος:Σχεδόν τρεις μετασεισμοί την ώρα στη Ζάκυνθο, με τον ισχυρότερο από αυτούς να φτάνει τα 4,9 Ρίχτερ - Τι λένε οι σεισμολόγοι που αναθεώρησαν προς τα πάνω το μέγεθος του σεισμού για τη μετασεισμική ακολουθία, τι φοβούνται και γιατί περιμένουν μία δόνηση 5,5-6 Ρίχτερ - Σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής για το επόμενο 48ωρο το νησί - Ζημιές σε σπίτια και κτίρια, δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες ή τραυματισμοί - Δείτε συγκλονιστικά βίντεο και φωτογραφίες

Ισχυρότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις ήταν ο μεγάλος σεισμός που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα (01:54) της Παρασκευής στη Ζάκυνθο, καθώς οι σεισμολόγοι αναθεώρησαν προς τα πάνω το μέγεθός του, κάνοντας λόγο για 6,6 Ρίχτερ, από 6,4 Ρίχτερ που είχαν δώσει αρχικά.

Την ίδια ώρα, στο χορό των Ρίχτερ εξακολουθούν να κινούνται οι κάτοικοι στη Ζάκυνθο όπου η Γη «τρέμει» αέναα μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στον υποθαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά του νησιού.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία από τους πίνακες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έχουν σημειωθεί περί τους 50 μετασεισμούς, με τον ισχυρότερο εξ αυτών να φτάνει τα 4,9 Ρίχτερ.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε πως στις 15:41, καταγράφηκε δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Υπενθυμίζεται ότι από την κύρια δόνηση προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ένα μίνι τσουνάμι 20 εκατοστών, ωστόσο δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί κατοίκων.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση.

Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα. Την ίδια στιγμή έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Άγιος Κήρυκος έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικρές ζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.

Θλίψη προκάλεσε επίσης στην τοπική κοινωνία η είδηση της κατάρρευσης του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου, ενώ έντονη ανησυχία υπάρχει και για τη ρωγμή στο κάστρο της Ζακύνθου.

Δείτε ΕΔΩ πού εντοπίζονται ζημιές

Σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής

Σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής για το επόμενο 48ωρο κηρύχτηκε η Ζάκυνθος μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.

Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Λευτέρη Νιοτόπουλου, παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, της ειδικής γραμματέως Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα, του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελεχών της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Στο νησί βρίσκεται και ο τοπικός βουλευτής και πρώην υπουργός Σταύρος Κοντονής, ο οποίος μετέφερε στη συνεδρίαση το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη κατάσταση στο νησί.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού οργάνου, όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων πήραν το λόγο αποτυπώνοντας πλήρως την κατάσταση που επικρατεί μετά το σεισμό. Η ανταπόκριση των κτηρίων κρίνεται ικανοποιητική πέρα από μεμονωμένες επιφανειακές ζημιές, ενώ υπάρχουν προβλήματα κατολισθήσεων σε Κρυονέρι, Παναγούλα αλλά και στο Κάστρο της Μπόχαλης.

Τέλος, ενημέρωση έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου για τη ζημιά στο Καστρομονάστηρο στα Στροφάδια, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς περιορίζεται σε ένα μικρό τμήμα κοντά στην είσοδο, ενώ κλιμάκιο μηχανικών του ΥΕΝ θα αποτυπώσει την καθίζηση στην προβλήτα του λιμανιού του Αγίου Διονύσιου.

«Περιμένουμε μεγάλο μετασεισμό»

Οι σεισμολόγοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού, μεγέθους από 5,5 έως και 6 Ρίχτερ, προκειμένου να «εκτονωθεί» η ένταση του σεισμικού φαινομένου.

«Ο σεισμός ήταν ένας μεγάλος σεισμός, δεν είχε επιπτώσεις, η Ζάκυνθος άντεξε»: στη φράση αυτή συμπυκνώνονται οι δηλώσεις του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα, μετά το μεγάλο σεισμό που χτύπησε τη Ζάκυνθο.

Ο κ. Λέκκας, πήρε μέρος στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από το σεισμό που έλαβε χώρα στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.

«Από το σημερινό σεισμό δοκιμάστηκε η Ζάκυνθος, ανταπεξήλθε το νησί, ο δομημένος ιστός, και οι υποδομές δεν έπαθαν τίποτα, και στη συνέχεια δοκιμάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο είχε δοκιμαστεί και πριν από τρία χρόνια στην άσκηση που είχαμε κάνει», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο καθηγητής κ. Λέκκας.

Ακολούθως ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι «ο σεισμός ήταν ένας μεγάλος σεισμός, δεν είχε επιπτώσεις, η Ζάκυνθος άντεξε», ενώ για το μέλλον της μετασεισμικής ακολουθίας τόνισε ότι «αυτό που προβλέπουμε για τη Ζάκυνθο είναι μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, μια ακολουθία που θα περιλαμβάνει σεισμούς μικρούς αλλά πιθανότατα και ένα μεγαλύτερο της τάξης των 5,7 – 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είναι και αυτοί μεγάλοι σεισμοί αλλά είναι κατά 300 φορές μικρότεροι από τον κύριο σεισμό των 6,4 βαθμών, θα είναι ένας σεισμός που δεν θα μας ανησυχήσει, αλλά θα πρέπει να υπάρξει δεδομένο ότι αυτός ο σεισμός θα είναι η σφραγίδα για να κλείσει η σεισμική ακολουθία, η οποία θα είναι μακρά και θα κρατήσει πάνω από ένα μήνα».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο σεισμός των 6,6 βαθμών ήταν και ο κύριος σεισμός. «Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν ο κύριος σεισμός δεδομένου ότι έχουμε ένα πλήθος μετασεισμών, μικρότερων σεισμών, η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει προς το βορρά μεγαλύτερους σεισμούς γιατί έχουν γίνει σεισμοί στην Κεφαλονιά και στη Λευκάδα, προς το νότο έχει τη δυνατότητα να δώσει, είμαστε βαθιά μέσα στη θάλασσα μακριά από χερσαίο χώρο συνεπώς δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα».

Τέλος όσον αφορά στην παραλία του Ναυαγίου όπου ο κ. Λέκκας πέταξε πάνω από την περιοχή με ελικόπτερο, ανέφερε ότι «έχουμε συνέχεια των κατολισθήσεων, αυτό είναι εμφανές, τις αμέσως επόμενες ώρες θα αποτιμήσουμε πόσο μεγάλες ήταν οι κατολισθήσεις αυτές»

«Ο αντισεισμικός σχεδιασμός ήταν η άμυνα του νησιού»

Στον αντισεισμικό σχεδιασμό οφείλεται το γεγονός ότι οι ζημιές στη Ζάκυνθο ήταν τόσο μικρές για ένα τόσο μεγάλο σεισμό. Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με το πέρας της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου, μετά το σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Όπως σημειώνεται αναλυτικά, «ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννης Ταφύλλης, συνοδευόμενος από την Ειδική Γραμματέα Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Φωτεινή Παντιώρα, τον Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Καθηγητή κ. Ευθύμη Λέκκα, στελέχη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μετέβη σήμερα στη Ζάκυνθο, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο νησί».

Επίσης, η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε «με τη συμμετοχή του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης και Βουλευτή Ζακύνθου, κ. Σταύρου Κοντονή, του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, κ. Λευτέρη Νιοτόπουλου και υπηρεσιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Δημάρχου Ζακύνθου, κ. Παύλου Κολοκοτσά και υπηρεσιών του Δήμου, εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, των υπηρεσιών υγείας, καθώς και εκπροσώπων φορέων και οργανισμών του νησιού».

Επίσης αναφέρεται ότι «σκοπός της σύσκεψης ήταν η αποτίμηση των επιπτώσεων του σεισμού και η ενίσχυση του συντονισμού των δράσεων όλων των εμπλεκομένων φορέων, καθ' όλη τη διάρκεια της μετασεισμικής δραστηριότητας. Διαπιστώθηκε από όλες τις πλευρές το υψηλό επίπεδο ανθεκτικότητας του δομημένου περιβάλλοντος και των υποδομών της Ζακύνθου, ως αποτέλεσμα του αντισεισμικού σχεδιασμού στο νησί. Οι υλικές ζημιές ήταν μικρής έκτασης για το μέγεθος του σεισμού. Αναφέρθηκαν μικρής έκτασης ζημιές στο λιμάνι, οι οποίες δεν επηρεάζουν τη λειτουργία του».

Ακολούθως επισημαίνεται ο ρόλος του νοσοκομείου το οποίο παρείχε «τις υπηρεσίες πρώτης φροντίδας σε τέσσερα άτομα, χωρίς να υπάρξει η ανάγκη νοσηλείας τους».

Τέλος, επισημάνθηκαν οι δράσεις που προβλέπονται από τον υφιστάμενο σχεδιασμό πολιτικής προστασίας, προκειμένου να διασφαλιστούν οι συνέργειες και ο συντονισμός όλων των φορέων σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, με στόχο να διασφαλιστεί η αποτελεσματική διαχείριση καθ' όλη τη διάρκεια της μετασεισμικής δραστηριότητας.

Βίντεο - ΣΟΚ από τη στιγμή που ο τρόμος «χτυπά» το νησί

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε στη 01:54 και το επίκεντρό του εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 44 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 280 χλμ. δυτικά - νοτιοδυτικά της Αθήνας.

Νωρίτερα, το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) είχε ανακοινώσει ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 6,8 βαθμών.

Η ταραχή που πήραν μέσα στη νύχτα οι κάτοικοι της Ζακύνθου και όχι μόνο, από το σεισμό των 6,6 ρίχτερ, φαίνεται μέσα από τις εικόνες που κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας, σε μίνι μάρκετ.

Δείτε τα βίντεο του τρόμου:

Ακυρώθηκε η μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Με ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Eλευθέριου Νιοτόπουλου, γίνεται γνωστό στους κατοίκους της Ζακύνθου ότι με τη σύμφωνη γνώμη όλων των αρμόδιων φορέων, η συμμετοχή των μαθητών στις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου 2018 ματαιώνεται λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στο νησί.

Οκτώ χώρες «ταρακουνήθηκαν» από το σεισμό

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μακρινές από το επίκεντρο περιοχές όπως είναι η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα, ενώ αναφορές υπάρχουν πως η δόνηση έγινε αισθητή επίσης στη Μάλτα, στη Λιβυή στον Τάραντα της Ιταλίας (437χλμ. μακριά από το επίκεντρο), στο Δυρράχιο της Αλβανίας (432χλμ. από το επίκεντρο), στα Σκόπια, στη Βοσνία, στη Βουλγαρία, στην Τουρκία και στο Μαυροβούνιο.

Τα 6,6 Ρίχτερ δημιούργησαν τσουνάμι

Ένα μικρό κύμα τσουνάμι 20 περίπου εκατοστών δημιουργήθηκε από τον ισχυρό σεισμό των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Forecast Weather, που επικαλείται στοιχεία τις ιστοσελίδας AmericanEarthquakes.com, τα όργανα καταγραφής κοντά στην ηπειρωτική χώρα ανιχνεύουν μεταβολές της στάθμης της θάλασσας κατά 15-20 εκατοστά.

Οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ δύσκολο να αποβούν καταστροφικοί, ωστόσο όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα συνήθως το πρώτο κύμα τις περισσότερες φορές δεν είναι το μεγαλύτερο και ενδέχεται να ακολουθήσουν άλλα, μεγαλύτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τσουνάμι παρατηρήθηκε στις ακτές της δυτικής Πελοποννήσου και της Ιταλίας.

zakinthos5

Τσελέντης: Περιμένουμε μεγάλο μετασεισμό

Φυσιολογικά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία στη Ζάκυνθο, μετά τη μεγάλη δόνηση των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε το νησί τα ξημερώματα της Παρασκευής (26/10/2018) σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο CNN GreeceCNN Greece, o διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Άκης Τσελέντης.

Όπως σημείωσε, έχουν σημειωθεί δεκάδες μετασεισμοί με το μεγαλύτερο να μετράται στα 5,1 Ρίχτερ, ενώ προειδοποίησε τους κατοίκους να είναι σε επαγρύπνηση καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, τις επόμενες ημέρες θα σημειωθεί ένας μεγάλος μετασεισμός της τάξης των 5,8 με 6 βαθμών.

«Η μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική. Έχουμε δεκάδες μετασεισμούς, πάνω από 30 μετασεισμούς πάνω από 3 Ρίχτερ, πάνω από 10 μεγαλύτερους του 4 και έχουμε και έναν ισχυρό μετασεισμό 5,1 Ρίχτερ. Αυτό, όμως, δεν αρκεί. Ένας σεισμός του 6,4 Ρίχτερ πρέπει να δώσει έναν πολύ μεγάλο μετασεισμό για να ησυχάσουμε. Πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε έναν μετασεισμό της τάξης του 5,8 με 6 Ρίχτερ. Αυτό πρέπει να γίνει», είπε ο κ. Τσελέντης, καλώντας τους κατοίκους του νησιού να είναι σε εγρήγορση, «όχι γιατί θα έχουμε έναν ακόμη μεγάλο σεισμό, αλλά ένας ισχυρός μετασεισμός της τάξης του 6 μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στα ήδη επιβαρυμένα κτήρια».

Ο ίδιος τόνισε πως το νησί άντεξε τη μεγάλη δόνηση, σημειώνοντας πως «οποιαδήποτε άλλη περιοχή και χώρα, ένας σεισμός 6,6 θα είχε τρομακτικές επιπτώσεις». Αναφορικά με τις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τον μεγάλο σεισμό, υπογράμμισε πως είναι «λίγες, αμελητέες» για το μέγεθος της δόνησης.

zakinthos

«Να γίνει παράδειγμα προς μίμηση το νησί»

Στη Ζάκυνθο βρίσκεται για να συντονίσει τις απαραίτητες ενέργειες που είναι αναγκαίες μετά το μεγάλο σεισμό των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, μαζί με στελέχη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Ταφύλλης πήρε μέρος στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, όπου άκουσε με προσοχή όλα τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής για τα προβλήματα που άφησε πίσω της η σεισμική δόμηση των 6,6 βαθμών.

«Η Ζάκυνθος τα τελευταία χρόνια απέκτησε ανθεκτικότητα, σε αυτό το φαινόμενο και η πορεία που ακολούθησε το νησί πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις κατηγορίες κινδύνων που αντιμετωπίζει η χώρα» δήλωσε ο κ. Ταφύλλης για την ανθεκτικότητα σε όλα τα προβλήματα που απέκτησε η Ζάκυνθος, ενώ ακολούθως αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στο νησί λέγοντας ότι «ήρθε σήμερα εδώ ένα μικτό κυβερνητικό επιτελείο αποτελούμενο από την ειδική γραμματέα Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για να μελετήσουμε να δούμε και να καταγράψουμε τις επιπτώσεις του σεισμού που βίωσε η Ζάκυνθος».

«Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν είχαμε τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινης ζωής», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας για να ολοκληρώσει τις δηλώσεις του τονίζοντας ότι «είναι πολύ λίγες οι ζημιές σε υποδομές και δίκτυα που είναι ένα στοιχείο που τονίζει την ανθεκτικότητα των υποδομών του νησιού. Ο λόγος που ήρθαμε είναι να κάτσουμε μαζί με τις τοπικές αρχές να δούμε συντονισμένα εάν υπάρχουν ανάγκες ενισχύσεων μέχρι να τελειώσει η μετασεισμική ακολουθία».

Κοντονής: Το νησί άντεξε

«Το μήνυμα είναι ότι η Ζάκυνθος άντεξε σε ένα πολύ δυνατό σεισμό εξαιτίας της θωράκισης των κατασκευών είτε είναι ιδιωτικές είτε δημόσιες», δήλωσε από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής.

Ο κ. Κοντονής από την πρώτη στιγμή του μεγάλου σεισμού βρέθηκε κοντά στους κατοίκους του νησιού, ενώ επισκέφθηκε ο ίδιος σπίτια και μαγαζιά τα οποία αντιμετώπισαν προβλήματα.

«Ο σεισμός αντιμετωπίζεται με επιτυχία αν έχουμε αντισεισμικές κατασκευές υψηλού επίπεδου», τόνισε ο κ. Κοντονής αναφερόμενος στις κτιριακές υποδομές του νησιού για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι «ήταν πολύ σημαντικό ότι έχουμε ελάχιστες ζημιές, δεν υπερβαίνουν τις 30, οι αναφορές στις υπηρεσίες για αυτοψίες και εκτιμήσεις πράγμα που δείχνει ότι είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο».

Για το μεγαλύτερο πρόβλημα που προέκυψε από το σεισμό των 6,6 βαθμών: την καθίζηση του λιμένα, ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι «η μερική καθίζηση μέρους του τραπεζοειδή στην προβλήτα του Αγ. Διονυσίου, αντιμετωπίζεται από ειδικούς τεχνικούς του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας», ενώ «έχει αποκατασταθεί η καθημερινότητα και η εύρυθμη λειτουργία της ζωής των πολιτών».

Τέλος, ο κ. Κοντονής υπογράμμισε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους πολίτες της Ζακύνθου, ένα ενδιαφέρον που «ήταν άμεσο, λίγα λεπτά μετά το μεγάλο σεισμό επικοινώνησε μαζί μου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και το πρωί είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι σήμερα θα είναι στο νησί κλιμάκια τεχνικών και υπηρεσιακών παραγόντων».

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός Ζάκυνθος: Τρόμος από τα 6,4 Ρίχτερ - Οι σεισμολόγοι περιμένουν ισχυρό μετασεισμό (pics&vid)

Σεισμός Ζάκυνθος: Έτσι «χτύπησαν» τα 6,4 Ρίχτερ το νησί - Συγκλονιστικά βίντεο

Σεισμός Ζάκυνθος - Τσελέντης: Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να ησυχάσουμε