«Σάρωσε» η σκούπα της Οικονομικής Αστυνομίας

«Σάρωσε» η σκούπα της Οικονομικής Αστυνομίας

Ιατρεία, εταιρείες και καταστήματα, οι ιδιοκτήτες των οποίων κατηγορούνται για αδικήματα φοροδιαφυγής μπήκαν στο στόχο της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι ιδιαίτερα θετική είναι η συμβολή της συγκεκριμένης Υπηρεσίας αλλά και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην αντιμετώπιση του οικονομικού και του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Αναλυτικά, στον τομέα της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας πραγματοποιήθηκαν 117 έλεγχοι σε ιατρεία και σχηματίσθηκαν δικογραφίες σε 40 περιπτώσεις που αφορούσαν, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της μη έκδοσης απόδειξης παροχής υπηρεσιών, τη μη ορθή τήρηση των Βιβλίων Εσόδων – Εξόδων κ.λπ., ενώ σε μία περίπτωση ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου για έλλειψη άδειας λειτουργίας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ανασφάλιστης εργασίας πραγματοποιήθηκαν 11 έλεγχοι σε διάφορες εταιρείες και βεβαιώθηκαν συνολικά 55 παραβάσεις, όπου το συνολικό ποσό των προστίμων ανέρχεται στις 26.500 ευρώ και σε δύο περιπτώσεις ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία.

Στον τομέα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής πραγματοποιήθηκαν 97 έλεγχοι σε διάφορα καταστήματα και σχηματίσθηκαν 75 δικογραφίες για τα κατά περίπτωση αδικήματα της λαθρεμπορίας καυσίμων, της λαθρεμπορίας τσιγάρων, τη μη έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών κ.λπ. Οι έξι δικογραφίες από αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Στον τομέα αντιμετώπισης του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος εξαρθρώθηκαν τρεις εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούντο σε απάτες σε βάρος ασφαλιστικών εταιρειών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, αποκομίζοντας χρηματικά ποσά, πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των τυχερών παιχνιδιών «χτυπήθηκε» οργανωμένο παράνομο καζίνο, που λειτουργούσε ως δήθεν πολιτιστικό σωματείο φίλων προώθησης του διαδικτύου, με ελεγχόμενη πρόσβαση και επιτήρηση των παικτών, όπου κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών υπολογιστών και ηλεκτρονικών παιγνιομηχανημάτων.

Επισημαίνεται ότι, από τη έναρξη λειτουργίας της Οικονομικής Αστυνομίας και μέχρι σήμερα έχει δεχθεί συνολικά 4.062 καταγγελίες, στον ειδικό τηλεφωνικό αριθμό καταγγελιών 11012, από τις οποίες το μεγαλύτερο μέρος αφορά στη μη έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών. Οι καταγγελίες αυτές ομαδοποιούνται, κατά γεωγραφική περιοχή και είδος παράνομης δραστηριότητας, εξετάζονται από επιτροπές αξιολόγησης και προωθούνται στα Τμήματα της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για περαιτέρω αστυνομική έρευνα.