ΕΛΛΑΔΑ

Καλαμάτα: Μαχαίρωσε τον φίλο του σε πάρκο! - Το σπίτι και η απάντηση που γέμισε μίσος τον δράστη

Καλαμάτα: Μαχαίρωσε τον φίλο του σε πάρκο! - Το σπίτι και η απάντηση που γέμισε μίσος τον δράστη

Στις φυλακές Τρικάλων με ποινή καθείρξεως 13 ετών επέστρεψε την Παρασκευή (9/11) ένας 58χρονος Αρμένιος, ο οποίος το Μάιο του 2016 μαχαίρωσε μια φορά στην κοιλιά ομοεθνή του, με τον οποίο ήταν φίλοι 20 χρόνια, στο πάρκο «Αναψυκτηρίου» στη Νέδοντος, με αποτέλεσμα να του δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Όπως αναφέρει το tharrosnews.gr, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας έκρινε ένοχο τον 58χρονο και σε δεύτερο βαθμό για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία 6-1, με έναν ένορκο να μειοψηφεί και να προτείνει τη μετατροπή της κατηγορίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Επίσης, το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό ότι είχε μειωμένο καταλογισμό λόγω κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλκοόλ.

Από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου είχε κριθεί ένοχος με τις ίδιες κατηγορίες και του είχε επιβληθεί ποινή καθείρξεως 16 ετών συνολικά.

Στο πάρκο

Όπως εξιστόρησε το θύμα κατά στην εκδίκαση της υπόθεσης, όλα συνέβησαν στις 29 Μαΐου 2016. Περίπου στις 17:00 το απόγευμα καθόταν σε παγκάκι στο πάρκο του Νέδοντα και έπινε καφέ. Πέρασε με το αυτοκίνητο ο κατηγορούμενος, με τον οποίο ήταν φίλοι επί 20 χρόνια, σταμάτησε και τον ρώτησε τι κάνει η μητέρα του. Του πρότεινε να πάνε για φαγητό, αυτός του είπε ότι έχει φάει και ο κατηγορούμενος έφυγε.

Ο ίδιος, όπως είπε, άλλαξε παγκάκι λόγω ήλιου και ύστερα από 5-10 λεπτά είδε τον κατηγορούμενο να επιστρέφει και να σταματάει πάλι με το αυτοκίνητό του. Του είπε ότι ξέρει κάποιον που πουλάει ένα σπίτι 50 εκατομμύρια ευρώ και να βρουν έναν αγοραστή, για να πάρουν μερτικό. Το θύμα, όπως κατέθεσε, του απάντησε πως ούτε με 10.000 ευρώ αγοράζει σήμερα κάποιος, ενώ διευκρίνισε προς το δικαστήριο πως ήταν εμφανές ότι είχε καταναλώσει αλκοόλ και μύριζε.

Τότε, όπως περιέγραψε, άρχισε να φωνάζει ότι δε θέλει να τον βοηθήσει και να κουνάει το χέρι του, ενώ αυτός νόμιζε ότι θα τον χτυπήσει με μπουνιά. Σήκωσε τα χέρια για να προστατευτεί, αλλά κατάλαβε πως κάτι τον έκοψε, ενώ μετά είδε την μπλούζα του να γίνεται κόκκινη και να αισθάνεται μια θερμότητα. Τότε ο κατηγορούμενος τράπηκε σε φυγή. Το θύμα, άρχισε να ζαλίζεται και πήγε σε κατάστημα της περιοχής, απ’ όπου ειδοποίησαν ασθενοφόρο, που τον παρέλαβε.

Ένοχος

Στο νοσοκομείο, όπως συνέχισε την περιγραφή του, πρόλαβε μόνο να πει στο γιατρό ότι στο ένα χέρι δε θα βρουν φλέβες διότι ήταν χρήστης ουσιών και μετά λιποθύμησε. Τελικά, έμεινε στο νοσοκομείο 10 ημέρες και οι γιατροί προχώρησαν σε αφαίρεση σπλήνας και τμήματος του πνεύμονα. Του είπαν, δε, ότι αν έφτανε στο νοσοκομείο ένα λεπτό αργότερα, μπορεί να μη ζούσε.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ακόμα έχει σοβαρά προβλήματα υγείας και κάνει χειρουργεία. Σε ερωτήσεις του δικαστηρίου, είπε πως δεν κατάλαβε πώς έγινε, ούτε είδε το μαχαίρι. Καταλήγοντας υποστήριξε πως όλα έγιναν επειδή είχε πιει και όχι γιατί είχε κάποιο πρόβλημα μαζί του.

Ο αστυνομικός που έσπευσε στο σημείο κατέθεσε ότι δε βρήκε κανέναν στο πάρκο και όταν μετά ειδοποιήθηκαν από το νοσοκομείο, το θύμα αρνήθηκε να κατονομάσει ποιος τον μαχαίρωσε.

Τελικά, ο κατηγορούμενος συνελήφθη πέρυσι το Μάιο, όταν κατελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος, κι ενώ είχε καταδικασθεί για την υπόθεση αυτή από το δικαστήριο του Γυθείου.

Στην απολογία του ο 58χρονος, που δε φάνηκε ιδιαίτερα μετανιωμένος, ισχυρίσθηκε ότι είχε πιει πολύ εκείνη την ημέρα, λέγοντας πως δε θα μαχαίρωνε ποτέ το φίλο του γιατί δεν του είχε κάνει τίποτα. Δεν είχε μαχαίρι, όπως ισχυρίσθηκε, αλλά ένα μικρό λεπίδι σε νυχοκόπτη στα κλειδιά του. Είπε ακόμη πως δεν έχει καταλάβει ακόμα τι έγινε, ενώ τα απέδωσε όλα στο ποτό.

Σε ερώτηση δε γιατί έφυγε από το σημείο, όταν μαχαίρωσε το φίλο του, απάντησε ότι είδε το αίμα, κι επειδή δεν μπορεί να βλέπει αίματα, έφυγε.

Η εισαγγελέας την αγόρευσή της ζήτησε την ενοχή του, όπως κατηγορείται, τονίζοντας πως είχε ανθρωποκτόνο σκοπό, καθώς το χτύπημα ήταν θανατηφόρο. Επίσης, ότι δεν προκύπτει μειωμένος καταλογισμός από το αλκοόλ, αφού ούτε από εξέταση πιστοποιείται αυτό, ενώ μπόρεσε να φύγει μετά την πράξη του και, μάλιστα, οδηγώντας.