Σε αστυνομικό κλοιό η Αθήνα

Σε αστυνομικό κλοιό η Αθήνα

Ερημώνουν σιγά-σιγά οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας εξαιτίας της 38ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Πολίτες ανεξαρτήτου ηλικίας από όλα τα μέρη της Ελλάδας, κρατώντας λουλούδια και στεφάνια, καταφθάνουν στο Πολυτεχνείο προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς.εκείνης της περιόδου.

kosmos

kosmos1

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου έχουν αρχίσει να εκδίδουν εκπαιδευτικές οργανώσεις και φορείς, συνδέοντας την επέτειο με τη σημερινή πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας.

kosmos2

Οι πύλες του Πολυτεχνείου θα κλείσουν στις 13:00, ενώ μια ώρα μετά θα ξεκινήσει η κεντρική εκδήλωση με την ομιλία του πρύτανη και στη συνέχεια η πορεία.

kosmos3

Η αστυνομία και η διοίκηση της ΑΜΕΛ, υπό το φόβο επεισοδίων,  αποφάσισαν να προχωρήσουν στο κλείσιμο των σταθμών του μετρό στο Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμό και Μέγαρο Μουσικής και έτσι οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση.

Συγκεκριμένα, από  τις 12.00, έχει κλείσει ο σταθμός Πανεπιστημίου, στις 13.00 θα κλείσει ο σταθμός Συντάγματος, ενώ στις 15.00 θα κλείσουν οι σταθμοί του Ευαγγελισμού και του Μεγάρου Μουσικής.

mat

mat3

 Οι αστυνομικές αρχές έχουν προχωρήσει σε είκοσι προσαγωγές υπόπτων. Στις 13:45 έκλεισε η οδός Πατησίων εν όψει των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου.

Το πλάνο της αστυνομίας

Οι αστυνομικοί που θα συμμετέχουν στα μέτρα ασφαλείας μόνον στην Αττική ξεπερνούν τους 7.000 και θα είναι από υπηρεσίες όπως ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ, ΥΜΕΤ, ΕΚΑΜ, ασφάλεια, αλλά και αντιτρομοκρατική, οι οποίοι θα αναπτυχθούν κατά μήκος της πορείας, έξω από πανεπιστημιακά ιδρύματα, κυβερνητικά κτίρια, ενώ έντονη παρουσία θα υπάρχει και στα Εξάρχεια.

Απαγορευμένη ζώνη για τα αυτοκίνητα θα είναι σήμερα η ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Ο «αποκλεισμός» των οχημάτων θα απλώνεται από τη Συγγρού μέχρι την Κατεχάκη και από την Πειραιώς μέχρι την Πατησίων.

Πιο αναλυτικά,  σήμερα θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων, σε οδούς γύρω από το Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος και σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου που περικλείεται από τις οδούς Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Από την τροχαία Θα υπάρξει απαγόρευση στάσης, στάθμευσης αλλά και κυκλοφορίας των οχημάτων σε κεντρικούς δρόμους, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα γίνουν «στοχευμένες», προληπτικές προσαγωγές υπόπτων. Ένα ακόμη ζήτημα που δεν έχει ξεκαθαριστεί, είναι πώς θα υπάρξει κλοιός προστασίας στη βουλή, αφού ο ειδικός φράχτης δεν μπορεί να τοποθετηθεί στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, με δεδομένο ότι δεν μπορεί να κοπεί η πορεία, η οποία περνάει έξω από την βουλή και καταλήγει στην Αμερικανική πρεσβεία.

Το μπλόκο των αναρχικών θα συγκεντρωθεί στις 14:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος και υπολογίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες να φτάσει τα 1000 άτομα. Μία ώρα αργότερα και δει στις 15:00, είναι προγραμματισμένη στην Ομόνοια η συγκέντρωση του Κουμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.

Video 1

Σε αστυνομικό κλοιό η Αθήνα