ΕΛΛΑΔΑ

Καύσιμη ύλη: Ό,τι χρειάζεστε για να διαμορφώσετε τη ζεστή ατμόσφαιρα που επιθυμείτε

Καύσιμη ύλη: Ό,τι χρειάζεστε για να διαμορφώσετε τη ζεστή ατμόσφαιρα που επιθυμείτε

Ο χειμώνας είναι προ των πυλών και ήδη πολλοί από έσας έχετε φροντίσει για τη ζεστασιά του σπιτιού σας. Γνωρίζετε όμως, ότι εκτός από το πετρέλαιο και τα καυσόξυλα, υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές καύσιμες ύλες;

Σόμπα Πέλλετ

Η αγορά μίας σόμπας βιομάζας (πελλετ) κοστίζει περίπου από 1.000 έως 3.000 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος, τον τύπο και την ισχύ κάθε συσκευής. Υπολογίζεται ότι για κάθε 2,2 τόνους πέλλετ πετυχαίνουμε εξοικονόμηση ενός τόνου πετρελαίου. Η εξοικονόμηση, μάλιστα, μπορεί να ξεκινήσει από το 40% και να φτάσει μέχρι και το 60%.

Ανάμεσα στις πιθανές επιλογές είναι ο λέβητας πέλλετ, αλλά και ο καυστήρας πέλλετ, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και στον υπάρχοντα καυστήρα πετρελαίου. Ο καυστήρας πέλλετ, όμως, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς ο τρόπος καύσης, αλλά και η ενέργεια που καταναλώνει, δεν είναι εξαρχής προσαρμοσμένα στις ανάγκες καύσης πέλλετ.

Γι΄ αυτό απαιτείται προσοχή κατά την αγορά πέλλετ, δεδομένου ότι στο εμπόριο υπάρχουν μη πιστοποιημένα πέλλετ που μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα τοξικά. Επίσης, η εγκατάσταση μίας σόμπας τέτοιου τύπου πρέπει να γίνεται σε σημείο όπου ο καπνός μπορεί να εξάγεται από το σπίτι.

Τι να προσέχετε στην αγορά καυσόξυλων

Η καλύτερη περίοδος αγοράς καυσόξυλων είναι το καλοκαίρι που η τιμή τους είναι χαμηλή.

Μην αγοράζετε καυσόξυλα με το βάρος αλλά με το κυβικό. Οι πωλητές ξύλων τα βρέχουν με νερό για να είναι πιο βαριά και να επωφελούνται σε χρήματα. Εσείς έτσι αγοράζετε νερό και όχι ξύλα.

Πρέπει να προσέξετε οι στοίβες των καυσόξυλων να είναι πυκνά δομημένες, να μην υπάρχουν μεγάλα κενά, έτσι ώστε να μη χάνετε σε βάρος και αγοράζετε αέρα.

Τα πιο αποδοτικά και πυκνά ξύλα είναι η δρυς και η οξυά. Επίσης πολύ καλά ξύλα είναι το ελαιόκλαρα και το πουρνάρι. Προτιμήστε αυτά τα ξύλα και που θα αποδώσουν καλύτερα για το τζάκι σας.