ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΗ προς Χαλυβουργική: Ή πληρώνετε ή πέφτει «μαύρο»

ΔΕΗ προς Χαλυβουργική: Ή πληρώνετε ή πέφτει «μαύρο»

Τελεσίγραφο της ΔΕΗ στην Χαλυβουργική για το υπέρογκο χρέος της, το οποίο ανέρχεται πλέον σε 31,4 εκατ. ευρώ!

Έτοιμη να κατεβάσει το γενικό είναι η ΔΕΗ, καθώς η συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Χαλυβουργικής δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Δίνει μάλιστα στην εταιρεία,που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος βιομηχανικός οφειλέτης της ΔΕΗ, προθεσμία 13 ημερών προκειμένου να προτείνει κάποια βιώσιμη λύση για το χρέος, αλλιώς θα πέσει «μαύρο».

Εάν λοιπόν, δεν δοθεί λύση μέχρι και τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, τότε η επόμενη κίνηση είναι η διακοπή παροχής ρεύματος!

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου της ΔΕΗ:

«Η διοίκηση της ΔΕΗ εξαντλώντας κάθε περιθώριο συνεννόησης με τη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ κάλεσε σήμερα στα γραφεία της το Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας κ. Σκινδήλια, για την εξεύρεση λύσης για το υπέρογκο χρέος των 31,8 εκατ. ευρώ, και τον τερματισμό της αντισυμβατικής συμπεριφοράς της μη πληρωμής των τρεχόντων λογαριασμών.

Ο κ. Σκινδήλιας δεσμεύθηκε ότι μετά από σχετική συνεννόηση με την ιδιοκτησία της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ θα υποβάλει στη ΔΕΗ σοβαρές προτάσεις την ερχόμενη Δευτέρα 10.12.2018.

Κατόπιν των ανωτέρω η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε ότι οι συνέπειες της άρσης εκπροσώπησης για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς την εν λόγω εταιρεία μετατίθεται για τη Δευτέρα 17.12.2018.

Παράλληλα κάλεσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων της εταιρείας προκειμένου να τους ενημερώσει αναλυτικά για το πρόβλημα.

Η Διοίκηση της ΔΕΗ εκφράζει την ελπίδα, ότι εφόσον επιδειχθεί η επιβαλλόμενη υπευθυνότητα εκ μέρους της ιδιοκτησίας της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ μπορεί να βρεθεί λύση.

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του».

Με ποια δικαιολογία δεν κατέβαινε ο διακόπτης στη Χαλυβουργική;

Όπως εξηγεί στο «Βήμα» ανώτατο στέλεχος της ΔΕΗ, στις αρχές Οκτωβρίου δόθηκε στον ΑΔΜΗΕ εντολή αποκοπής (απενεργοποίησης μετρητή) για τη Χαλυβουργική και μετά την πάροδο ενός μήνα εστάλη η εντολή παύσης εκπροσώπησης (δηλαδή καταγγελία συμβολαίου). «Ο Διαχειριστής είναι εκτεθειμένος. Η ιστορία ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου οπότε στείλαμε εξώδικο στη Χαλυβουργική και της ζητούσαμε εντός συγκεκριμένης προθεσμίας να έρθει σε εμάς για να ρυθμίσει το χρέος της. Ωστόσο, δεν εμφανίστηκε, ποτέ, κανείς. Έτσι, στις αρχές Οκτωβρίου στείλατε στον ΑΔΜΗΕ εντολή απενεργοποίησης μετρητή. Ο Διαχειριστής είχε δέκα μέρες για να την εκτελέσει, όμως δεν έκοψε το ρεύμα», σημειώνει το στέλεχος της ΔΕΗ.

Όπως εξηγεί, η εντολή εστάλη από τη ΔΕΗ βάσει του ισχύοντος Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο οποίος ρυθμίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πελατών και των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο κατά το στάδιο των διαπραγματεύσεων και της σύναψης της μεταξύ τους σύμβασης, όσο και κατά την εκπλήρωση των συμβατικών τους υποχρεώσεων. «Όμως ο ΑΔΜΗΕ, όπως έχει κάνει και άλλες φορές στο παρελθόν, δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει τον Κώδικα Προμήθειας αλλά τον Κώδικα Συστήματος Μεταφοράς, γι΄ αυτό και δεν εκτέλεσε την εντολή αποκοπής», επισημαίνει η ίδια πηγή.

Διαβάστε επίσης:

Αδερφοί Αγγελόπουλοι: Ο πατέρας μας φταίει για την κατάρρευση της Χαλυβουργικής

ΔΕΗ: Δεν κόβουν το ρεύμα στη Χαλυβουργική για 32 εκατ. ευρώ, τσακίζουν όμως τους φτωχούς