ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Παρέλυσε από τον σφοδρό χιονιά η Ελλάδα – Μάχη για να παραμείνει ανοιχτή η Αθηνών - Λαμίας

Καιρός: Παρέλυσε από τον σφοδρό χιονιά η Ελλάδα – Μάχη για να παραμείνει ανοιχτή η Αθηνών - Λαμίας

Καιρός:Σε λευκό κλοιό σχεδόν ολόκληρη η χώρα – Μάχη για να κρατηθεί ανοιχτή η Εθνική Οδός Αθηνών Θεσσαλονίκης, στη Φθιώτιδα – Σοβαρά προβλήματα από την ηλεκτροδότηση στη Μαγνησία

Προβλήματα συνεχίζει να προκαλεί η «Σοφία» σε αρκετές περιοχές της χώρας από τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ύστερα από μία μικρή ανάπαυλα επέστρεψαν από το πρωί της Παρασκευής (4/1) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τις χαμηλές θερμοκρασίες, οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη καθώς και οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές της χώρας με χαμηλό υψόμετρο.

Φθιώτιδα: Μάχη για να κρατηθεί ανοιχτή η Εθνική Οδός

Μια ιδιαίτερη μάχη δίνουν άνθρωποι και εκχιονιστικά μηχανήματα μετά τις 5 το απόγευμα για να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό δίκτυο Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος της Λαμίας.

Από την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και των Καμένων Βούρλων μέχρι την περιοχή της Στυλίδας η χιονόπτωση την τελευταία ώρα είναι ιδιαίτερα έντονη με συνέπεια εκτός από την απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών που αποφάσισε η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας από τα διόδια της Τραγάνας μέχρι τα διόδια της Πελασγίας σε όλο δηλαδή το εθνικό δίκτυο που διαπερνά τη Φθιώτιδα ακινητοποιούνται και τα λεωφορεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τμήμα από Μώλο μέχρι τη Λαμία η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη, μέχρι στιγμής έχουν πέσει δεκάδες τόνοι αλατιού αλλά ωστόσο η ένταση της κακοκαιρίας συνεχίζεται.

Μέσα στην πόλη της Λαμίας το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά ενώ με μεγάλη δυσκολία και μόνο με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία από Λαμία προς Καρπενήσι, από Λαμία προς Δομοκό και από Λαμία προς 'Αμφισσα.

Ολόκληρο το οδικό δίκτυο της Δυτικής Φθιώτιδας παραμένει αυτή τη στιγμή αποκλεισμένο και τα μηχανήματα της Περιφέρειας προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτές τις βασικές οδικές αρτηρίες.

Στην περιοχή του Μαρτίνου και στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία λίγο μετά τις 5 το απόγευμα υπήρχε αραιή χιονόπτωση ωστόσο εντείνονται τα καιρικά φαινόμενα καθώς όλα συγκλίνουν ότι η κακοκαιρία μεταφέρεται προς την Βοιωτία.

Δείτε ΕΔΩ πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Διακόπηκαν τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Λαμίας

Η έντονη χιονόπτωση για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στη Λαμία δημιούργησε προβλήματα στην κυκλοφορία τόσο μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, όσο και περιφερειακά, όπου το ύψος του χιονιού είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Από τις 17.30 το απόγευμα τα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ Λαμίας, διακόπηκαν με απόφαση της Διοίκησης, μέχρι να το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Για την αποφυγή ταλαιπωρίας καλό θα είναι να ενημερώνεστε για τα δρομολόγια από το Σταθμαρχείο στο τηλέφωνο 22310 22122.

Καραμπόλα 20 οχημάτων στα χιονισμένα Καλάβρυτα

Είκοσι και πλέον αυτοκίνητα ενεπλάκησαν το απόγευμα της Παρασκευής, σε καραμπόλα στο δρόμο, μετά την διασταύρωση με χιονοδρομικό προς Καλάβρυτα κοντά στο "κάστρο".

Από τη συγκρούση των οχημάτων δεν υπήρχε τραυματισμός αλλά μόνο υλικές ζημιές.

Όπως μεταδίδει το kalavrytanews. ο δρόμος στο σημείο εκείνο, είχε πιάσει πάγο με αποτέλεσμα οι προπορευόμενοι οδηγοί να χάσουν το έλεγχο του οχήματός τους και οι πίσω, ο ένας μετά το άλλον, να προσκρούει στο μπροστινό του. Από τη καραμπόλα παρουσιάστηκε έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα αφού ηταν πολλοί εκείνοι που κατέβαιναν από το χιονοδρομικό.

kalavryta

Μαγνησία: Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση - Σπίτια χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό

Πολλά είναι τα προβλήματα στον νομό Μαγνησίας ακόμα και στο κέντρο του Βόλου, λόγω πτώσεων κυρίως δέντρων και κλαδιών, ενώ για πάνω από 20 ώρες έμειναν χωρίς ρεύμα χωριά του Ν. Πηλίου.

Μάχη με τον χρόνο και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες δίνουν για δεύτερο εικοσιτετράωρο τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ στην Μαγνησία, το δίκτυο της οποίας, μαζί με τα νεύρα των καταναλωτών και των ίδιων των επικεφαλής, δοκιμάζεται όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια, αφού η «Σοφία» συνεχίζει ακάθεκτη την επέλασή της.

Το μεσημέρι της Παρασκευής αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, που από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης ταλαιπώρησαν τους κατοίκους αρκετών χωριών του Δήμου Νοτίου Πηλίου αλλά και της Τσαγκαράδας, καθώς επίσης και του Αλμυρού, με τα συνεργεία να προχωρούν σε ουσιαστικές διασυνδέσεις σε διαφορετικές γραμμές, ώστε να δώσουν ρεύμα στον κόσμο, ο οποίος πέραν όλων των άλλων είχε να αντιμετωπίσει και τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή.

Τα προβλήματα συνεχίζονται και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΔΕΔΔΗΕ, πέρα των όποιων μεμονωμένων περιστατικών, καινούργιες βλάβες, κυρίως λόγω πτώσεων δέντρων και κλαδιών, έχουν προκύψει σε περιοχές όπως η Ανακασιά, ο Αγ. Γεώργιος Ιωλκού, μικρή περιοχή του Λουζίνικου και τμήμα της βρύσης Αδάμαινα στην Πορταριά.

Λόγω μη λειτουργίας μιας φάσης στο κέντρο του Βόλου, μεταξύ Τ. Οικονομάκη και Λώρη, πολυκατοικίες έμειναν χωρίς ασανσέρ, με τα συνεργεία να δίνουν προτεραιότητα στις περιοχές που έχουν μείνει καθολικά χωρίς ηλεκτροδότηση.

Την ίδια ώρα, σε αρκετές περιοχές της Μαγνησίας έχουν παρατηρηθεί και προβλήματα υδροδότησης.

Δείτε ΕΔΩ πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Ο καιρός το Σάββατο

Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βορειοδυτικά της χώρας κυρίως τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (5/1), σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, κατά τόπους πιο πυκνές στην κεντρική – ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τις Σποράδες και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, που βαθμιαία από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν. Μεμονωμένες καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, κυρίως στα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο 8 τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ παγετός θα σημειωθεί που κατά τόπους θα είναι ολικός στα βόρεια.

Στην Αττική νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα με χιονόνερο ή χιόνι κατά διαστήματα στα βόρεια και πιθανώς πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα υπόλοιπα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 6 βαθμούς κελσίου ενώ στα βόρεια του νομού θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νεφώσεις με χιονοπτώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές στη Θεσσαλονίκη με βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και στο Θερμαϊκό 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 2 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές χιονοπτώσεις. Πρόσκαιρη βελτίωση το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονοπτώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές που βαθμιαία το απόγευμα και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά 8 πρόσκαιρα 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση το απόγευμα.

Θερμοκρασία: από -4 έως 3 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Στα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά - ημιορεινά, και στα θαλάσσια - παραθαλάσσια τοπικές βροχές η χιονόνερο. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στο Ιόνιο. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 3 έως 9 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο από -8 έως 2 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια νεφώσεις με χιονοπτώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά - ημιορεινά, και στα παραθαλάσσια τοπικές βροχές η χιονόνερο. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα νότια θαλάσσια - παράκτια τμήματα. Σταδιακή βελτίωση αργά το απόγευμα από τα βόρεια.

Άνεμοι: στα βόρεια, βορειοδυτικοί 5 με 7 και στα θαλάσσια - παράκτια 8 πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση το απόγευμα. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε βόρειους.

Θερμοκρασία: από -4 έως 7 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.

Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και στις Κυκλάδες τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 5 έως 11 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο και στα βορειότερα τμήματα χιονοπτώσεις, πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων. Βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ.

Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 τοπικά 7 μποφόρ και στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 8 και το πρωί τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση το απόγευμα στρεφόμενοι σε βόρειους βορειοδυτικούς.

Θερμοκρασία: από 8 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια από 2 έως 7 βαθμούς κελσίου.

Ζάκυνθος

Καιρός: νεφώσεις με βροχή η χιονόνερο και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και το βράδυ βορειοδυτικοί έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 2 έως 8 βαθμούς κελσίου.