Παράταση 40 ημερών για το χαράτσι

Παράταση 40 ημερών για το χαράτσι

Η κυβέρνηση διπλασιάζει την «παράταση» από 40 μέρες σε 80 μέρες για όσους δεν έχουν καταβάλει το Ειδικό Τέλος Ακινήτων. Αν αυτό το χρονικό όριο περάσει τότε η ΔΕΗ θα κόβει το ρεύμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή η αλλαγή θα προωθηθεί με νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ).

Στην εγκύκλιο δεν γίνεται αναφορά για αναστολή διακοπής ρεύματος σε όσους δεν εξοφλούν το «χαράτσι», απλώς διευρύνεται το χρονικό περιθώριο που μεσολαβεί από την ημέρα που δεν εξοφλείται ο λογαριασμός έως την διακοπή.

Η ίδια εγκύκλιος δίνει περιθώριο να διορθωθούν τα όποια λάθη έχουν εντοπιστεί μέσω των δήμων έως τις 20 Ιανουαρίου, διευρύνει τις ευπαθείς ομάδες που εξαιρούνται του τέλους, ενώ παράλληλα προβλέπει και την σύσταση τριμελων επιτροπών για την αξιολόγηση όσων εκτιμούν ότι αδυνατούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος.

Πάντως η Κομισιόν σε απάντηση της σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή διαβεβαιώνει ότι η ΔΕΗ δε φέρει το δικαίωμα να κόψει το ρεύμα σε κανέναν πολίτη που δεν πληρώνει το φόρο ωστόσο είναι συνεπής με την πληρωμή των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αναφορικά με τα λάθη που υπάρχουν σε πολλούς λογαριασμούς της ΔΕΗ και αφορούν τα τετραγωνικά του ακινήτου, την τιμή ζώνης ή και την παλαιότητα θα ακολουθούνται τα εξής βήματα:

- Ο διαχειριστής του δικτύου της ΔΕΗ θα στείλει στους Δήμους της χώρας ηλεκτρονικές καταστάσεις στις οποίες περιλαμβάνει όλα τα ακίνητα που ανήκουν στη διοικητική περιφέρεια του βάση των οποίων υπολογίστηκε το χαράτσι.

- Οι πολίτες θα έχουν προθεσμία έως τις 20 Ιανουαρίου να υποβάλλουν στους Δήμους τους αιτήσεις για τη διόρθωση των λαθών αφού όμως πληρώσουν κανονικά τη δόση που έχει προκύψει με βάση τα στοιχεία της 17ης Σεπτεμβρίου.

- Στην περίπτωση που από τις διορθώσεις προκύψει διαφορά φόρου αυτή θα επιστραφεί με την επόμενη εκκαθάριση λογαριασμού ΔΕΗ μέσω συμψηφισμού μελλοντικών οφειλών.

- Οι Δήμοι θα πρέπει να αποστείλουν έως τις 27 Ιανουαρίου 2011 ενημερωμένες καταστάσεις με τα στοιχεία των ακινήτων των δημοτών τους στο διαχειριστή δικτύου της ΔΕΗ.

- Ο διαχειριστής της ΔΕΗ θα στείλει στη συνέχεια τα στοιχεία στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (στο σύστημα TAXIS) η οποία θα ελέγξει αν οι τιμές ζώνης είναι οι σωστές. Αν διαπιστώσει λάθος θα το διορθώσει και στη συνέχεια μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου η ΓΓΠΣ θα επιστρέψει στο δίκτυο της ΔΕΗ τα τελικά στοιχεία. Με βάση τις διορθώσεις και τις νέες καταστάσεις ο διαχειριστής της ΔΕΗ ή άλλων παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος θα προχωρήσει στον υπολογισμό του φόρου επί των ακινήτων και θα στείλει τους λογαριασμούς στους πολίτες.

Διαβάστε ακόμη: 

ΥΠΟΙΚ: Η εγκύκλιος για το τέλος ακινήτων δεν έχει οριστικοποιηθεί

Η Κομισιόν «αδειάζει» την κυβέρνηση για το χαράτσι

Συνήγορος του Πολίτη: Η διακοπή ρεύματος είναι επαχθές μέτρο

Αναβλήθηκε η δίκης της ΓΕΝΟΠ-Ελεύθεροι οι συνδικαλιστές

Ποινική δίωξη στους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ