Συζητήθηκε στο ΣτΕ η προσφυγή του Π. Ψωμιάδη

Συζητήθηκε στο ΣτΕ η προσφυγή του Π. Ψωμιάδη

Συζητήθηκε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή του Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ζητά με την προσφυγή να κριθεί αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και στην νομοθεσία, η από 6.6.2011 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης με την οποία τέθηκε σε αργία.

Υπενθυμίζεται ότι το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης με δύο αποφάσεις του έχει καταδικάσει τον κ. Ψωμιάδη σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος, ενώ στον Άρειο Πάγο εκκρεμεί η έκδοση απόφασης επί των αναιρέσεων που έχει καταθέσει κατά των δύο εφετειακών αποφάσεων.

Ακολούθως, περιφερειάρχης τέθηκε σε κατάσταση αργίας από τα καθήκοντά του, με απόφαση του γ.γ. Μακεδονίας-Θράκης.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία η συνήγορος του Π. Ψωμιάδη, Γλυκερία Σιούτη, υποστήριξε ότι ο πελάτης της τιμωρήθηκε για αδίκημα που έχει διαπραχθεί πριν τρεις θητείες και όταν είχε την ιδιότητα του νομάρχη και όχι του περιφερειάρχη που κατέχει σήμερα. 

Επιπλέον, ανέφερε ότι το μέτρο της αργίας που επιβλήθηκε στον περιφερειάρχη είναι αντίθετο στη συνταγματική αρχή του εκλέγεσθαι, ενώ παράλληλα αποτελεί «κρυπτοποινή», κάτι που είναι αντίθετο στις συνταγματικές επιταγές (άρθρο 7) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς για το ίδιο αδίκημα συσσωρεύονται μία διοικητική ποινή και μία εγκληματική ποινή. Δηλαδή επιβάλλεται δεύτερη ποινή για την ίδια πράξη.

 Τέλος, η κ. Σιούτη ανέφερε ότι σύμφωνα με την νομολογία του Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά την πειθαρχική διαδικασία που τηρήθηκε έπρεπε ο πελάτης της να είχε παρασταθεί με δικηγόρο.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.