Έρχονται νέες μειώσεις μισθών – συντάξεων στο Δημόσιο!

Έρχονται νέες μειώσεις μισθών – συντάξεων στο Δημόσιο!

Οι μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ, που ανακοινώθηκαν χθες, θα έχουν και «ουρά».

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, θα χρησιμοποιηθούν από το υπουργείο Οικονομικών ως μοντέλο, πάνω στο οποίο θα στηριχθούν οι επόμενες μειώσεις στο Δημόσιο τομέα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, όπως στην περίπτωση των ΔΕΚΟ, έτσι και σε αυτή του Δημοσίου, οι νέες περικοπές θα επικεντρωθούν κυρίως σε όλους όσοι είδαν τις απολαβές τους να μένουν αμετάβλητες όλο το προηγούμενο διάστημα.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση των ΔΕΚΟ, από τις νέες μειώσεις εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, όπου το «ψαλίδι» έχει πέσει προ πολλού.

Παράλληλα με τις μειώσεις στους μισθούς, όμως, έρχονται και οι μειώσεις στις συντάξεις.

Η αρχή θα γίνει από τις επικουρικές και θα είναι αναδρομική.

Δηλαδή, θα ισχύσουν από 1η Νοεμβρίου και αυτό θα πρέπει να θεωρείται οριστικό.

Επίσης, οριστικό θα είναι και το ύψος της μείωσης που θα προκύψει με την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών που βρίσκονται αυτό το διάστημα σε εξέλιξη.

Υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Νοεμβρίου, οπότε, μέσα στον Δεκέμβριο θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν πάντως, ότι στο μεγαλύτερο των επικουρικών ταμείων, δηλαδή στο ΕΤΕΑΜ του ΙΚΑ, που ασφαλίζει περί τους 650.000 εργαζόμενους, η μείωση θα φτάσει στο 15%.

Σε ό,τι αφορά στα επικουρικά του δημοσίου τομέα, εκεί το «ψαλίδι» θα είναι ακόμα μεγαλύτερο, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορισθεί ακριβώς, πριν την ολοκλήρωση της σχετικής αναλογιστικής μελέτης.