Πού μπορεί να οφείλονται οι προβληματικές συμπεριφορές στο χώρο του σχολείου

Newsbomb

Πού μπορεί να οφείλονται οι προβληματικές συμπεριφορές στο χώρο του σχολείου
πηγή: Mothersblog/bigstockphoto

Γιατί οι μαθητές εκδηλώνουν προβληματική συμπεριφορά στο σχολείο;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται συχνά προβλήματα συμπεριφοράς από μαθητές όχι μόνο στο προαύλιο χώρο του σχολείου αλλά και εντός της σχολικής τάξης.

Τι είδους προβλήματα είναι αυτά;

  • Το παιδί χτυπάει άλλα παιδιά.
  • Το παιδί είναι αντιδραστικό.
  • Το παιδί είναι ανυπάκουο.
  • Το παιδί εμπλέκεται σε λεκτικούς διαξιφισμούς.
  • Το παιδί αδιαφορεί την ώρα του μαθήματος και κάνει φασαρία.

Αίτια

Η συμπεριφορά των παιδιών κάποιες φορές αλλάζει ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Πολύ συχνά η συμπεριφορά που παρουσιάζει ένα παιδί στο σπίτι είναι διαφορετική από αυτή στο σχολείο.

Επίσης, ένα παιδί μπορεί να προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχο μιας κατάστασης ή απλά να θέλει να δοκιμάζει τα όρια σας και τα δικά τους, επιδεικνύοντας αυτή τη συμπεριφορά.

Η κατανόηση του τι κρύβεται πίσω από τη συμπεριφορά του, είναι ένα σημαντικό μέρος της αντιμετώπισης του προβλήματος. Αν όμως, παρατηρήσετε ακραίες καταστάσεις, τότε να μιλήσετε με έναν ειδικό.

Διαχείριση

Η διαχείριση των προβλημάτων συμπεριφοράς στο σχολικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολη και με πολλές απαιτήσεις.

Γι΄αυτό και τα ζητήματα συμπεριφοράς στο σχολείο αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας των γονέων/κηδεμόνων με τον/ την εκπαιδευτικό της τάξης, τον Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας, τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον Συντονιστή/τρια εκπαιδευτικού έργου, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπιση του θέματος. Σε κάθε περίπτωση , όπως τονίζεται από το υπουργείο Παιδείας, και πριν από οποιαδήποτε απόφαση, λαμβάνεται υπόψη η βασική αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του παιδιού.

Επισημαίνεται ρητά, ότι η άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας (σωματικής, λεκτικής ή ψυχολογικής) στο σχολείο, δεν επιτρέπεται.

πηγή: Mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved