ΕΛΛΑΔΑ

Καθηγητής μικροβιολογίας ΕΚΠΑ: Θέμα χρόνου να έρθει ο κοροναϊός στην Ελλάδα

Καθηγητής μικροβιολογίας ΕΚΠΑ: Θέμα χρόνου να έρθει ο κοροναϊός στην Ελλάδα
ΑΠΕ ΜΠΕ

Συναγερμός έχει σημάνει λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης των κρουσμάτων του κορονοϊού παγκοσμίως - Ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ εξηγεί όλα τα δεδομένα εξάπλωσης του κορονοϊού - Οι συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση του ιού και οι ευαίσθητες ομάδες.

Μετά την ανακοίνωση της αύξησης των κρουσμάτων του φονικού ιού στην γείτονα χώρα και την απόφαση της υπουργού Νίκης Κεραμέως, για αναστολή των εκπαιδευτικών εκδρομών στην Ιταλία, ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, εξηγεί όλα τα δεδομένα εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ήταν αναμενόμενη η εξάπλωση του κορονοϊού, καθώς μπορεί να γίνει η μεταφορά του και στην ασυμπτωματική φάση αλλά και από ανθρώπους που δεν θα εκδηλώσουν ποτέ τα συμπτώματα της νόσου, όπως δήλωσε ο ίδιος στον Ant1.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, η αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε λίγες ώρες, δείχνει ότι είναι ένας ιός που μπορεί να μεταδοθεί πάρα πολύ εύκολα, σε διάφορες καταστάσεις: στην ασυμπτωματική φάση, τις πρώτες ημέρες που νοσεί ενδεχομένως κάποιος, χωρίς καν να το έχει αντιληφθεί και από ανθρώπους που έχουν αναρρώσει, καθώς η περίοδος επώασης δεν είναι καθορισμένη ακόμα. Όλα τα παραπάνω καθιστούν την εξάπλωση του ιού ιδιαιτέρως πολύπλοκη. Η καραντίνα ωστόσο περιορίζει την εξάπλωση.

«Όπως δείχνουν τα πράγματα είναι θέμα χρόνου να έρθει και στην Ελλάδα, επομένως είναι απαραίτητο να προετοιμαστούμε. Τα κρούσματα αφορούν τις ευπαθείς ομάδες, στις οποίες ο ιός μπορεί να είναι θανατηφόρος.», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αθανάσιος Τσακρής.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Αναστέλλονται οι εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ιταλία – Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας

Αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που προγραμματίζονταν και προγραμματίζονται προς την Ιταλία, μέχρι νεωτέρας, κατόπιν εντολής της Υπουργού Νίκης Κεραμέως.

Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε περιοχές της γειτονικής χώρας και τη σχετική εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δρούμε προληπτικά, προστατεύουμε τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς μας από τη μεταδοτική νόσο.

Προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των πολιτών και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας της χώρας.

Θα ακολουθήσουν σχετικές εγκύκλιοι για όλες τις δομές εκπαίδευσης.

Τρεις οι νεκροί στην Ιταλία - Συναγερμός για τα 150 κρούσματα

Στα 150 έφτασαν τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία, σύμφωνα με νέα ενημέρωση της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας.

Μάλιστα, έγινε γνωστό πως υπάρχει και τρίτος νεκρός, μία γυναίκα η οποία ζούσε στην Κρεμόνα της βόρειας Ιταλίας.

Παράλληλα, ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, ζήτησε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της πόλης του, καθ’ όλη την επόμενη εβδομάδα.

Το χαρακτήρισε ως «ένα προληπτικό μέτρο για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού». Εξήγησε επίσης, ότι μπορεί να αναβληθούν μεγάλες εκθέσεις που είχαν προγραμματισθεί για το άμεσο μέλλον.

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, επίσης, ακυρώθηκαν οι δύο τελευταίες μέρες του παραδοσιακού καρναβαλιού της Βενετίας.

Επιπλέον, στην περιφέρεια Φριούλι Βενέτσια Τζούλια, με πρωτεύουσα την Τεργέστη, από τη Δευτέρα μέχρι και το τέλος του μήνα θα παραμείνουν κλειστά τα πανεπιστήμια, όπως και οι μικρές και μεγάλες βιβλιοθήκες της περιοχής.

Απαγόρευση εισόδου-εξόδου από περιοχές με κρούσματα

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ανακοίνωσε ότι στο εξής θα απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τα χωριά και τις κωμοπόλεις στις οποίες σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα.

Θα υπάρξουν μόνο περιορισμένες και πολύ συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Η ιταλική κυβέρνηση, επίσης, αποφάσισε ότι αναβάλλονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία, συμπεριλαμβανομένων και των ποδοσφαιρικών αγώνων της Α' Εθνικής κατηγορίας.

Το ιταλικό υπουργείο Yγείας θα μπορεί, επίσης, να απαγορεύει, σε περίπτωση που το κρίνει σκόπιμο, τις σχολικές εκδρομές, στην Ιταλία και στο εξωτερικό.

«Η υγεία των Iταλών, στην κλίμακα των αξιών μας, είναι αναμφίβολα στην πρώτη θέση. Θα πληροφορούμε καθημερινά τους πολίτες μας, για το τι ακριβώς συμβαίνει», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, τέλος, η οικονομική ζημιά από τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κοροναϊού, για τις περιφέρειες του ιταλικού Βορρά, ανέρχεται ήδη στα 18 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμήπου συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ριζικές αλλαγές σε Δημοτικά και Γυμνάσια: Τι ώρα θα ξεκινούν τα μαθήματα - Τι είπε η Νίκη Κεραμέως

Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο ιδιοκτήτης του ταχυφαγείου μετά τις μαχαιριές του υπαλλήλου του (pics)

Σχετικές ειδήσεις