ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

Δημοσκόπηση - βόμβα του Newsbomb.gr: Το 55% δεν θα στείλει τα παιδιά του στο δημοτικό σχολείο

Δημοσκόπηση - βόμβα του Newsbomb.gr: Το 55% δεν θα στείλει τα παιδιά του στο δημοτικό σχολείο

Άνοιγμα Σχολείων: Η μεγάλη διαδικτυακή δημοσκόπηση του Newsbomb.gr δείχνει την τάση φόβου που υπάρχει στην ελληνική οικογένεια, παρά την απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώσει το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων την 1η Ιουνίου του 2020. Τα ποσοστά προβληματισμού των πολιτών είναι συντριπτικά κατά της απόφασης του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων.

Την ανακοίνωση την έκανε το απόγευμα με γραπτή ανακοίνωση ο κ. Στέλιος Πέτσας: «Οι μαθητές των δημοτικών σχολείων θα επιστρέψουν τελικά τη Δευτέρα 1 Ιουνίου στις σχολικές αίθουσες μετά από 2,5 μήνες, κατόπιν ομόφωνης θετικής εισήγησης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες».

Μόνο που η απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση, όπως φαίνεται με τις σκέψεις και τις ανησυχίες της κοινής γνώμης, κάτι το οποίο έχουμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή.

sxoleio-dimoskopisi.jpg
Τα παραπάνω αποτελέσματα αφορούν το χρονικό διάστημα από 20:09 μέχρι και 21:20, για το βράδυ της Κυριακής 24/05/2020

Όπως μπορείτε να δείτε στην διαδικτυακή δημοσκόπηση του Newsbomb.gr που διενεργήθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση του κ. Πέτσα το 55% δηλώνει ότι δεν θα στείλει τα παιδιά του στο σχολείο, ενώ το 11% δεν έχει αποφασίσει ακόμα.

Μόνο ένα 32% είναι σίγουρο ότι θα στείλει τα παιδιά στο δημοτικό σχολείο.

Τα παραπάνω αποτελέσματα αφορούν το χρονικό διάστημα από 20:09 μέχρι και 21:20 για το βράδυ της Κυριακής 24/05/2020.

Η δημοσκόπηση του Newsbomb.gr συνεχίζεται και είναι ενεργή.

ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;

Η ελληνική οικογένεια δεν έχει πειστεί ότι η περιπέτεια με τον κορονοϊό έχει τελειώσει.

Κανείς δεν έχει πειστεί ότι σε τόσο μικρές ηλικίες μπορούν να εφαρμοστούν πρωτόκολλα ασφαλείας που να προστατεύσουν τα μικρά παιδιά από την μετάδοση του ιού σε ευπαθείς ομάδες και σε ηλικιωμένους.

Το δίλημμα πάντως είναι πολύ μεγάλο. Από την πρώτη στιγμή πάντως που ανακοινώθηκαν τα σχέδια την άρση του lockdown, η ανησυχία για τα δημοτικά συγκεκριμένα ήταν έντονη, με επιστήμονες, δασκάλους, γονείς αλλά και την αντιπολίτευση να ασκούν έντονη κριτική. Διαφωνίες πάντως υπάρχουν όχι μόνο μεταξύ των διάφορων επιστημόνων, αλλά και εντός της ίδιας της επιτροπής.

Χαρακτηριστικές είναι οι επιφυλάξεις που έχει εκφράσει αρκετές φορές ο Γκίκας Μαγιορκίνης τις τελευταίες εβδομάδες, σε πλήρη αντίθεση με το «δόγμα» Τσιόδρα. Αρκετοί λοιμωξιολόγοι έχουν μιλήσει για τη δυσκολία απόφασης που σχετίζεται με το άνοιγμα των σχολείων καθώς όπως έχουν σημειώσει δεν είναι μια εξίσωση με μια λύση. «Τα στοιχεία δεν μας βοηθάνε πολύ να αποφασίσουμε προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση. Δεν υπάρχει 100% απάντηση στο θέμα αυτό» έχει τονίσει ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Δάσκαλοι και γονείς εμφανίζονται και αυτοί επιφυλακτικοί: από τη μια θεωρείται θετική η επάνοδος των μαθητών στη μάθηση και η επικοινωνία τους με άλλα παιδιά, ενώ σίγουρα θα χαλαρώσει και ένα βάρος για τους εργαζόμενους γονείς, από την άλλη παρά τα αυστηρά μέτρα που θα ισχύουν, είναι αβέβαιο κατά πόσο μπορούν να τα τηρήσουν οι μικρότεροι μαθητές.

«Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να πηγαίνουμε βήμα-βήμα. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες που πηγαίνουν τα παιδιά στις παιδικές χαρές, μπορούν να δώσουν την προσοχή που χρειάζεται στα παιδιά, οι δάσκαλοι είναι αδύνατον να καταφέρουν να προσέξουν τόσα παιδιά. Οι γονείς ανησυχούν, ποιος θα πάρει την ευθύνη σε περίπτωση που γίνει κάτι», σημειώνει από την πρώτη στιγμή σε δημόσιες παρεμβάσεις της η πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κυρία Παγώνη.

Αξιοσημείωτη είναι και η έρευνα της MRB που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Εκ διαμέτρου αντίθετες φαίνεται να είναι οι γνώμες των ερωτωμένων στη μεγάλη έρευνα της MRB για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων. Για τα δημοτικά σχολεία ο 66,8 % απαντά ότι «μάλλον» ή «σίγουρα» διαφωνεί με την επαναλειτουργία τους. Για την επαναλειτουργία των Γυμνασίων – Λυκείων που ήδη ξεκίνησε, το 57,2% των ερωτωμένων όμως απαντά ότι «μάλλον» ή «σίγουρα» συμφωνεί.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Κατά τη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας το απόγευμα της Κυριακής, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των δημοτικών, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών.

Συγκεκριμένα την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν:

- οι εκπαιδευτικές δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία),

- οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και

- οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας τους θα δοθούν τη Δευτέρα (25/05), κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σε αυτή θα μετάσχει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, που θα μιλήσουν για το άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του Στέλιου Πέτσα:

«Κατόπιν ομόφωνης θετικής εισήγησης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, ανακοινώνεται ότι θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020:

– οι εκπαιδευτικές δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία),

– οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και

– οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί.

Στην αυριανή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, στις 13:00 στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, θα συμμετάσχει η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος για περαιτέρω εξειδίκευση των λεπτομερειών σχετικά με την επαναλειτουργία των ανωτέρω δομών»

Σχολεία: Πώς δόθηκε το «πράσινο φως»

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο λοιμωξιολόγος υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου κατά την ενημέρωση του υπ. Υγείας για τον κορονοϊό, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων.

«Το θέμα των σχολείων έχει απασχολήσει και τη δική μας επιτροπή και τις αντίστοιχες επιτροπές και ειδικούς σε όλο τον κόσμο. Όπως η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία βασιζόταν σε κάποια ελάχιστα, στερεά και απόλυτα στοιχεία, αλλά παρόλα αυτά πάρθηκε η απόφαση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έτσι και τώρα για το άνοιγμα, τα δεδομένα που έχουμε δεν είναι πάρα πολύ ισχυρά. Όμως υπάρχουν πολλά, έστω και ήπιας ισχύος, επιχειρήματα τα οποία μας λένε ότι πρέπει να ανοίξουν», ανέφερε ο κ. Χατζηγεωργίου,.

Πρόσθεσε επίσης, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδρίασε το απόγευμα της Κυριακής γι' αυτό το θέμα, «για να καλύψει κάποιες λεπτομέρειες, αλλά οι περισσότεροι συνηγορούν ότι τα σχολεία μπορούν και πρέπει να ανοίξουν».

«Το θέμα δεν είναι μόνο επιδημιολογικό, είμαστε πολύ καλά σε επιδημιολογικά στοιχεία, γνωρίζουμε ότι ο ιός θα είναι για πολύ καιρό μαζί μας οπότε ούτε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο θα λέμε ότι είναι πλήρως ασφαλές να αφήσουμε τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο», είπε και στη συνέχεια παρέθεσε τρία επιχειρήματα που οδήγησαν τους επιστήμονες να δώσουν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων:

  1. Τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλή πιθανότητα να νοσήσουν
  1. Οι επιπτώσεις στα παιδιά είναι μικρές
  1. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αλλά φαίνεται ότι ο ρόλος των παιδιών στην μετάδοση του ιού είναι μικρός.

Διαβάστε επίσης:

Κέρκυρα - Βαριά οπλισμένος ο «δράκος της Λευκίμμης»: Τι βρήκε η ΕΛ.ΑΣ. - Η στιγμή της ανάσυρσής του