ΠΑΙΔΕΙΑ

Βάσεις 2020: Ανεβαίνουν Στρατιωτικές και Οικονομικές Σχολές - Οι εκτιμήσεις για όλα τα πεδία

Βάσεις 2020: Ανεβαίνουν Στρατιωτικές και Οικονομικές Σχολές - Οι εκτιμήσεις για όλα τα πεδία
IN TIME

Πανελλήνιες 2020: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις 2020 σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογικών επιδόσεων των πανελλαδικών εξετάσεων, οι υποψήφιοι άρχισαν να βγάζουν τα «κομπιουτεράκια» προκειμένου να δουν εάν έχουν ελπίδες να περάσουν στα τμήματα της αρεσκείας τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι βάσεις 2020 θα έχουν σκαμπανεβάσματα ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο, ενώ οι προβλέψεις τη φετινή χρονιά είναι πιο επισφαλείς από κάθε άλλη φορά, καθώς έχουν υπάρξει ορισμένες αλλαγές στις πανελλαδικές, όπως η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας.

Συγκεκριμένα, πτωτικά θα κινηθούν οι βάσεις 2020 στο πρώτο επιστημονικό πεδίο και δεν αποκλείεται η πτώση να συμπαρασύρει ακόμη και τις υψηλόβαθμες σχολές, όπως για παράδειγμα τις Νομικές.

Το αυξημένο ποσοστό των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση σε σχέση με πέρυσι στα Αρχαία φαίνεται πως παίζει κομβικό ρόλο στην πτώση στις βάσεις 2020 σε αρκετές σχολές του πρώτου επιστημονικού πεδίου.

Στο δεύτερο πεδίο θετικών επιστημών, αναμένεται πτώση σε αρκετές σχολές , υπό την πίεση των κακών βαθμολογιών σε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία αλλά και στο μάθημα της Χημείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις βάσεις 2020.

Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο όπου δεσπόζουν οι ιατρικές σχολές, αναμένεται – όπως εκτιμούν οι αναλυτές – να παραμείνουν κοντά στα περσινά επίπεδα με μικρά σκαμπανεβάσματα, ανάλογα και με τη ζήτηση που θα υπάρξει στα μηχανογραφικά 2020.

Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο (Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) αναμένεται να υπάρξει μικρή αύξηση των βάσεων, ως απόρροια των ευκολότερων θεμάτων στην πλειονότητα των μαθημάτων.

Η ώρα των μηχανογραφικών δελτίων

Γνωρίζοντας τις βαθμολογίες τους, οι υποψήφιοι πλέον μπορούν και πρέπει να οριστικοποιήσουν τις επιλογές τους στο Μηχανογραφικό 2020.

Ωστόσο, ακριβώς επειδή το φετινό σύστημα είναι πιο σύνθετο και διαφορετικό από το περυσινό, οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό, χωρίς να έχουν στο μυαλό τους τις περυσινές βάσεις.

Από σήμερα, Σάββατο 11 Ιουλίου, μέχρι και την Παρασκευή 17 Ιουλίου, όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να οριστικοποιήσουν το Μηχανογραφικό τους, επιλέγοντας «Οριστικοποίηση», στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://exams.it.minedu.gov.gr.

Όπως έχει επισημανθεί από το υπουργείο, μετά την παρέλευση της προθεσμίας, κανείς υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το Μηχανογραφικό του. Έτσι, προτείνεται στους υποψήφιους να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό –το οποίο που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου– ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (εκτός από την προγραμματισμένη τους εφημερία) θα λειτουργήσουν μία επιπλέον ημέρα, η οποία δε έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής από το υπουργείο, για να υποστηρίξουν τους υποψηφίους στην ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.

Ο γρίφος του μηχανογραφικού – Τι να προσέξουν οι υποψήφιοι

Θεωρείται βέβαιο, πως τη φετινή χρονιά οι υποψήφιοι περισσότερο από ποτέ θα επιλέξουν σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας τους, εξαιτίας της κακής οικονομικής συγκυρίας αλλά και λόγω της πανδημίας.

Τα SOS για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Οι υποψήφιοι μπορεί να πήραν τις βαθμολογίες στα χέρια τους ωστόσο δεν μπορούν να προβλέψουν που θα κυμανθούν οι βάσεις 2020. Ως εκ τούτου, θα πρέπει οι επιλογές τους στο μηχανογραφικό να γίνουν ιεραρχικά με βάση τις πραγματικές τους προτιμήσεις.

Οι πρώτες σχολές που θα δηλώσει ο υποψήφιος, καλό είναι να αποτελούν εκείνες που θα ήθελε πραγματικά να εισαχθεί, άσχετα με τον αριθμό των μορίων που έχει συγκεντρώσει. Δεν πρέπει όμως να ιεραρχούνται οι σχολές κατά φθίνουσα σειρά μορίων μόνο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ενδιαφέροντα, οι κλίσεις και οι προτιμήσεις του υποψηφίου.

Οι προτιμήσεις για τις σχολές πρέπει να ανταποκρίνονται κυρίως στα επιστημονικά ενδιαφέροντα και δευτερευόντως στα οικογενειακά και οικονομικά δεδομένα του.

Η πρώτη ομάδα σχολών που θα επιλέξει αρχικά ο κάθε υποψήφιος – και που λογικά αποτελείται από μικρό αριθμό σχολών– θα πρέπει να δηλωθεί, ξεκινώντας από τις από τις υψηλόβαθμες προς τις χαμηλόβαθμες και παράλληλα, από την κοντινότερη πόλη προς την πιο μακρινή.

Ένα απλό παράδειγμα αποτελούν οι Ιατρικές και Νομικές σχολές. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να δηλώσουν ως πρώτη επιλογή το τμήμα που βρίσκεται πιο κοντά στον τόπο κατοικίας του και μετά να ακολουθήσουν τα τμήματα που εδρεύουν στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Οι προβλέψεις για τις βάσεις 2020, αν και πολύ σημαντικές ως πληροφορία, δεν θα πρέπει να αποτελέσουν βασικό άξονα επιλογής ή/και κατάταξης των σχολών στο μηχανογραφικό. Το ότι μία σχολή στην οποία θα ήθελε να εισαχθεί ένας υποψήφιος προβλέπεται να σημειώσει άνοδο στη βάση της, με περισσότερα μόρια από εκείνα που έχει συγκεντρώσει ο υποψήφιος, δεν αποτελεί παράγοντα αποκλεισμού της σχολής αυτής από το μηχανογραφικό.

Καλό θα ήταν, ανεξαρτήτως του αριθμού των μορίων που έχει συγκεντρώσει, ο κάθε υποψήφιος να δηλώσει όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα από το επιστημονικό πεδίο που έχει επιλέξει, ώστε να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής σε κάποιο τμήμα με επιστημονικό ενδιαφέρον για τον υποψήφιο.

Πηγή: ipaidia.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αύξηση κρουσμάτων στην Κοζάνη - Συναγερμός για 15χρονη σε κατασκήνωση στη Χαλκιδική