ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλαδικές 2020: Πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις

Πανελλαδικές 2020: Πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις
In Τime

Βάσεις 2020 - Όλες οι ειδήσεις: Αν και φέτος ίσχυσαν - αλλά και ισχύουν- ιδιαίτερες συνθήκες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, που επέφερε την αναστολής της λειτουργίας των σχολικών μονάδων και την καθυστέρηση της έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων, η ανακοίνωση των βάσεων δεν φαίνεται να καθυστερήσει, σε σχέση με τις άλλες χρονιές.

Έτσι, μετά τις 20 Αυγούστου αναμένονται οι ανακοινώσεις των βάσεων, δίνοντας ένα τέλος στην αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους.

Επικρατέστερη ημερομηνία είναι η Παρασκευή 28 Αυγούστου.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ενδεχομένως να ανακοινωθούν την 1η Σεπτέμβρη.

Την ημερομηνία επηρεάζει και ο χρόνος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των προκαταρκτικών εξετάσεων για τις σχολές του Στρατού, της Αστυνομίας και του Λιμενικού.

Βάσεις 2020: Ποιες σχολές θα... εκτοξευτούν - Σε ποιες θα σημειωθεί ιστορική πτώση

Άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των τμημάτων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με την περιφέρεια περιμένουν οι ειδικοί ως προς την εκτίμηση διαμόρφωσης των φετινών βάσεων.

Η σημαντικότερη αλλαγή είναι ο επιχειρούµενος περιορισµός των µετεγγραφών, που αναµένεται να έχει επηρεάσει τον τρόπο που δήλωσαν τις σχολές στο µηχανογραφικό τους δελτίο οι υποψήφιοι, καθώς αναμένεται να µειωθεί ο αριθµός των υποψηφίων που επέλεξαν σχολές εκτός της οικογενειακής εστίας, υπό τον φόβο του εγκλωβισµού σε µια σχολή στην περιφέρεια, σημειώνει ο μαθηματικός-αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».

Η βάση µετεγγραφής που εισήχθη προκύπτει από τη βάση του τµήµατος µείον 2.750 µόρια. Οι υποψήφιοι δεν γνωρίζουν, όµως, τη βάση του κάθε τµήµατος, αφού οι βάσεις θα ανακοινωθούν στο τέλος Αυγούστου, συνεπώς θα πρέπει να µαντέψουν τι θα γίνει, πράγµα εξαιρετικά δύσκολο. Αυτό αναµένεται να περιορίσει τις δηλώσεις σχολών στην περιφέρεια. Μια άλλη δυσκολία είναι ότι άλλαξαν οι αντιστοιχίες των σχολών που χωρίστηκαν σε παλαιές και νέες, µε συνέπεια τον περιορισµό των µετεγγραφών, ο οποίος θα επιφέρει αλλαγές στον τρόπο δήλωσης των τµηµάτων, που επίσης δεν µπορεί να υπολογιστεί.

Δείτε τους πίνακες με τα τμήματα στη gallery που ακολουθεί:

Υπάρχει ακόµη η οικονοµική κατάσταση της κάθε οικογένειας, που µπορεί να επιδεινώθηκε µε την κρίση του κορονοϊού και να αναγκάσει τους γονείς να µην επιτρέψουν στα παιδιά τους να δηλώσουν σχολές εκτός της οικογενειακής εστίας. Η επίπτωση της αλλαγής στον τρόπο που δηλώνουν οι υποψήφιοι τις σχολές θα είναι να ανοίξει η ψαλίδα µεταξύ των τµηµάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη µε τα τµήµατα στην περιφέρεια. ∆ηλαδή περιµένουµε να πέσουν οι βάσεις πιο πολύ στην περιφέρεια απ’ ό,τι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όλα αυτά δεν είναι µετρήσιµα µεγέθη, θα τα δούµε µε την ανακοίνωση των βάσεων και συνεπώς δεν µπορούν να συνυπολογισθούν στην παρούσα εκτίµηση.

Η γενική εικόνα είναι ότι έχουµε µια µετακίνηση υποψηφίων προς τις Σπουδές Οικονοµίας και Πληροφορικής, που θεωρούνται από τους υποψηφίους πιο εύκολος δρόµος προς το Πανεπιστήµιο. Παρότι είχαµε συνολική µείωση των υποψηφίων κατά 1.827, είχαµε αύξηση των υποψηφίων του 4ου Πεδίου κατά 923. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την άνοδο των βάσεων στο 4ο Πεδίο για ακόµη µία χρονιά. Αντίστοιχα έχουµε µείωση των υποψηφίων στο 2ο Πεδίο, µε συνέπεια όσοι έµειναν στο 2ο Πεδίο να περνούν όλοι.

Με το παλαιό σύστημα

Με την αλλαγή του συστήµατος εισαγωγής δεν µπορούν να δηλώσουν τις σχολές του 3ου Πεδίου υποψήφιοι από τις Ανθρωπιστικές Σπουδές και από τις Σπουδές Οικονοµίας και Πληροφορικής. Αυτοί οι υποψήφιοι ήταν 6.552.

Ακόµη, µε τον διαχωρισµό των αποφοίτων σε εξεταζόµενους µε το παλαιό και εξεταζόµενους µε το νέο σύστηµα είδαµε ότι πολλοί απόφοιτοι του 3ου Πεδίου επέλεξαν το παλαιό σύστηµα (όπως ήταν το φυσικό), µε αποτέλεσµα να έχουµε τελικά πολύ λίγους υποψηφίους µε το νέο σύστηµα. Από τους συνολικά 21.890 υποψηφίους του 2019, οι προερχόµενοι από τις Θετικές Σπουδές ήταν 15.338. Φέτος είναι µόνο 10.989. Αυτό, σε συνδυασµό µε τη µεγάλη µείωση των αριστούχων στη Βιολογία και τις δυσκολίες που συνάντησαν οι υποψήφιοι στη Νεοελληνική Γλώσσα, αναµένεται να γκρεµίσει τις βάσεις των Ιατρικών Σχολών και να επιτρέψει και σε αυτό το πεδίο την εισαγωγή όλων των υποψηφίων.

Στο 1ο Πεδίο τα πράγµατα κινούνται φυσιολογικά, χωρίς πολύ µεγάλες αναταράξεις, εκτός από την πτώση των βάσεων στις χαµηλόβαθµες σχολές. Είχαµε και εδώ µείωση του αριθµού των υποψηφίων, συνυπολογιζόµενης της µείωσης, της τάξης του 9%, στην οποία οφείλεται η πτώση των βάσεων στις χαµηλόβαθµες σχολές.

Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Έχει «μολυνθεί» όλη Ελλάδα – Δείτε πού εντοπίστηκαν τα 124 νέα κρούσματα