ΠΑΙΔΕΙΑ

Κορονοϊός - Άνοιγμα σχολείων: «Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες»

Κορονοϊός - Άνοιγμα σχολείων: «Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες»
INTIME NEWS

Κορονοϊός: «Απόλυτα έτοιμο» είναι το υπουργείο Παιδείας για την έναρξη των μαθημάτων, όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα (02/09), η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.

Η υφυπουργός, μιλώντας στον ΑΝΤ1, χαρακτήρισε «κρίσιμες» τις ημέρες που διανύουμε, μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία. «Οι ημέρες μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία είναι κρίσιμες, για να ενημερωθούμε όλοι μας και κυρίως τα παιδιά για τη χρήση της μάσκας και όλες τις οδηγίες που μας δίνουν οι ειδικοί για τη λειτουργία των σχολείων», επεσήμανε η κ. Ζαχαράκη.

Επίσης, σημείωσε ότι «έχουν γίνει όλα όσα πρέπει έγκαιρα», συμπληρώνοντας ότι έχουν γίνει νωρίτερα από ποτέ οι προσλήψεις αναπληρωτών και η προμήθεια των υλικών που απαιτούνται για τη διασφάλιση της υγείας όλων των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Ερωτώμενη σχετικά, τόνισε ότι «δεν έχει ζητηθεί από τους ειδικούς να γίνεται θερμομέτρηση στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς πριν από την είσοδό τους στο σχολείο».

Τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης

Η έναρξη του νέου σχολικού έτους θα γίνει με όλους τους μαθητές και με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, όπως ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως. Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει λάβει 16 μέτρα πρόληψης και προφύλαξης από τον κορονοϊό, υπό τα οποία θα λειτουργήσουν τα σχολεία. Να σημειωθεί ότι οι προδιαγραφές αυτές θα ισχύσουν όχι μόνο για τα σχολεία, αλλά και για τα φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κτλ.

1. ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ

Η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών, ενώ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από Νηπιαγωγείο έως και την τρίτη Δημοτικού.

Η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε ότι η Πολιτεία θα διαθέσει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δημοσίων αλλά και ιδιωτικών σχολείων.

2. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ

Είναι έτοιμες οι επικαιροποιημένες οδηγίες που θα σταλούν στα σχολεία, οι οποίες θα δημοσιευθούν επίσης στον ισότοπο του ΥΠΑΙΘ. Έχει δρομολογηθεί και η συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, στο πλαίσιο της οποίας γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να εξηγήσουν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης και βεβαίως την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.

3. ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ σχολαστικός θα είναι ο καθαρισμός όλων των χώρων, με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

4. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Το ολοήμερο σχολείο θα λειτουργήσει κατά τη σχολική χρονιά 2020-21, έχοντας με διασφαλισμένες επιπλέον πιστώσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ, με στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες.

5. ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΕΟΔΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στα σχολεία

6. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ

Με στόχο τον περιορισμό του συγχρωτισμού μεταξύ μαθητικών ομάδων, θα πραγματοποιούνται τα διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες και σε διαφορετικούς χώρους του εκάστοτε σχολείου.

7. ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ

Η ειδική εθνική επιτροπή έχει δώσει οδηγίες για την προσαρμοσμένη λειτουργία των κυλικείων.

8. ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΜΕ ΜΕΤΡΟ

Οι σχολικές γιορτές θα πραγματοποιούνται εντός κάθε σχολικού τμήματος. Ειδικότερα για την ημέρα του αγιασμού, κατά την πρώτη ημέρα μαθημάτων στα σχολεία, η κ. Κεραμέως είπε -απαντώντας σε σχετική ερώτηση- ότι υπάρχει πρόβλεψη μετά και από σχετική συζήτηση με την Εκκλησία της Ελλάδος, να γίνει ανά τάξη, σε εξωτερικούς χώρους και με όλα τα μέτρα προστασίας.

9. ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΜΕ ΜΕΤΡΑ

Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη σχολική χρονιά (2020-21), με υποχρεωτική μάσκα και την τήρηση των λοιπών μέτρων.

10. ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΔΡΟΜΩΝ & ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

Δεν θα πραγματοποιηθούν για την ερχόμενη σχολική χρονιά (2020-21) πολυήμερες εκδρομές και συνέδρια.

11. ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ

Οι επισκέψεις σε μουσεία, δημόσια κτήρια, κτλ. θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.

12. ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Προβλέπονται μικρές, σταθερές ομάδες για τα ομαδικά παιχνίδια. Ωστόσο, δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.

13. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Προβλέπονται σταθερές ομάδες συνεργασίας και καθαρισμός υλικών / εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.

14. ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Καθαρισμός πληκτρολογίου και ποντικιού.

15. ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Προβλέπεται καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση. Ειδικά σε περίπτωση πνευστών οργάνων συστήνεται να τηρείται απόσταση 3 μέτρων.

16. ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΑΓΟΥΡΙ / ΝΕΡΟ

Παρέχεται δωρεάν σε κάθε μαθητή δημοτικού, δημοσίου και ιδιωτικού, δωρεά του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη. Ένα μέτρο για την αποφυγή ανταλλαγής μπουκαλιών, ποτηριών, επαφής στόματος με τη βρύση, που, μειώνοντας τη χρήση πλαστικού, προσφέρει και μία φιλοπεριβαλλοντική λύση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Απόρρητη έκθεση: Οι μπίζνες του Ερντογάν με ISIS και πετρέλαια