ΠΑΙΔΕΙΑ

Επιλέγοντας την κατάλληλη σχολή: Πέντε ερωτήματα που κάθε νέος αξίζει να θέσει στον εαυτό του

Επιλέγοντας την κατάλληλη σχολή: Πέντε ερωτήματα που κάθε νέος αξίζει να θέσει στον εαυτό του

Τι σπουδές να ακολουθήσω; Ποιο είναι το εκπαιδευτικό ίδρυμα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μου; Πώς θα απορροφηθώ γρήγορα από την αγορά εργασίας; Ποιες είναι οι δεξιότητες που αξίζει να αποκτήσω ή να εξελίξω; Ερωτήματα όπως τα παραπάνω απασχολούν έντονα πολλούς νέους την περίοδο που διανύουμε.

Πράγματι, έπειτα από το Λύκειο, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δύσκολη υπόθεση της επιλογής σπουδών και οι περισσότεροι, δεν είναι σίγουροι για το αντικείμενο πάνω στο οποίο θέλουν ή αξίζει να σπουδάσουν και φυσικά, για το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο αξίζει να στραφούν και να επενδύσουν.

Η αλήθεια είναι πως σε ό,τι αφορά στη σύγχρονη εκπαίδευση, οι επιλογές που έχουν σήμερα οι νέοι οι οποίοι επιθυμούν να στραφούν στην επαγγελματική εκπαίδευση είναι πολλές περισσότερες, σε σύγκριση με τις περασμένες δεκαετίες. Το ζήτημα είναι πως σε ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται και εξελίσσεται, η διαδικασία επιλογής των κατάλληλων σπουδών γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.

Για εκείνους οι οποίοι παραμένουν αναποφάσιστοι, ωστόσο, η βέλτιστη επιλογή σπουδών ή ειδικότητας μπορεί να διευκολυνθεί μέσα από μία σειρά καίριων ερωτημάτων που σκοπό έχουν να κάνουν την απόφασή τους περισσότερο εύκολη και ενδεχομένως, στοχευμένη. Από το ποια είναι τα ποσοστά απορρόφησης στους κλάδους που τους ενδιαφέρουν στο ποιες δεξιότητες καταγράφουν σημαντική ζήτηση εν έτει 2020 και αξίζει να αναπτύξουν. Η λίστα που ακολουθεί μπορεί να αποδειχθεί «διαφωτιστική».

Ποια είναι τα δικά μου «θέλω»;

Πολλοί είναι οι νέοι οι οποίοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναζήτησης και επιλογής του κατάλληλου για εκείνους αντικειμένου σπουδών και εκπαιδευτηρίου, δέχονται σημαντικές πιέσεις από τον περίγυρό τους. Ως αποτέλεσμα, συχνά επηρεάζονται από τη γνώμη των δικών τους ανθρώπων και συχνά καταλήγουν να εκπαιδεύονται πάνω σε μία ειδικότητα η οποία δεν ανταποκρίνεται στα δικά τους «θέλω». Το γεγονός αυτό οδηγεί συχνά πολλούς νέους στο να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους ή έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύονται ιδιαιτέρα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των σπουδών τους. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, είναι σημαντικό για κάθε νέο να λάβει υπόψη τους τις απόψεις των κοντινών του ανθρώπων, αλλά να βασιστεί ακόμη περισσότερο στα δικά του «θέλω», προκειμένου να πάρει την απόφαση για τις σπουδές που επιθυμεί να ακολουθήσει.

Ποιες δεξιότητες θεωρούνται απαραίτητες εν έτει 2020;

Ένα ακόμη ερώτημα που μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει έναν νέο να αποφασίσει περισσότερο ορθά και άμεσα τι σπουδές θέλει να ακολουθήσει, σχετίζεται με τις δεξιότητες που θα του επιτρέπει να αποκτήσει ή να εξελίξει; Κρίνονται αυτές οι δεξιότητες απαραίτητες στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον και περιλαμβάνονται στη λίστα με τα skills που καλό είναι να έχει ένας εργαζόμενος τη δεκαετία που μόλις ξεκίνησε;

Ποιο είναι το ποσοστό απορρόφησης από την αγορά εργασίας για τον συγκεκριμένο κλάδο;

Αφού καταλήξει στην απόφαση για τις σπουδές που επιθυμεί ή αξίζει να ακολουθήσει, το ερώτημα στο οποίο κάθε νέος καλείται να βρει απαντήσεις, είναι εκείνο που σχετίζεται με το κατά πόσο η συγκεκριμένη ειδικότητα μπορεί να του ανοίξει «πόρτες» στην αγορά εργασίας. Είναι σημαντικό να βεβαιωθεί -όσο τον δυνατόν αυτό είναι εφικτό φυσικά- για τα ποσοστά απορρόφησης του συγκεκριμένου κλάδου από την αγορά εργασίας και το κατά πόσο το επάγγελμα που σκέφτεται να ακολουθήσει, φαίνεται πως θα συνεχίσει να έχει ζήτηση τα επόμενα χρόνια. Όπως όλα δείχνουν, πάντως, σε ό,τι αφορά στην επαγγελματική εκπαίδευση, οι σπουδές πάνω στα Τουριστικά επαγγέλματα, τη Γαστρονομία, τον Επισιτισμό, τις Νέες Τεχνολογίες, τα Ναυτιλιακά, την Ομορφιά, τη Διοίκηση και Οικονομία καθώς και τα επαγγέλματα Υγείας, αποτελούν τομείς σπουδών με σημαντική ζήτηση και προοπτικές στην αγορά εργασίας.

Μου προσφέρεται η δυνατότητα απόκτησης πρακτικών γνώσεων;

Ένα άκρως σημαντικό ερώτημα που κάθε νέος αξίζει να κάνει στον εαυτό του πριν πάρει την απόφαση να επιλέξει ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα για τις σπουδές του, αφορά στο αν η συγκεκριμένη σχολή του προσφέρει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης πάνω στην ειδικότητα που έχει επιλέξει. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικότερα αν αναλογιστούμε ότι μέσα από την πρακτική άσκηση ένας νέος μπορεί να δικτυωθεί καλύτερα στην αγορά εργασίας και να αποκτήσει πολύτιμες γνώσεις πάνω σε αυτή, καθώς και το ότι του προσφέρονται περισσότερες πιθανότητες πρόσληψης. Η σημασία της δυνατότητας απόκτησης γνώσεων στη θεωρία, αλλά και την πράξη, είναι ιδιαίτερα σημαντική στις μέρες μας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σήμερα η πρακτική άσκηση αποτελεί το καλύτερο «μέσο» για να ολοκληρώσουν οι νέοι τις σπουδές τους, έχοντας αποκομίσει οφέλη και σε επαγγελματικό επίπεδο, καθώς και ότι η εργασιακή εμπειρία είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα των σύγχρονων εργοδοτών. Εξίσου σημαντική είναι και η συνεργασία ενός εκπαιδευτηρίου με επιχειρήσεις και οργανισμούς ή η ύπαρξη ενός Γραφείου Εργασίας με Εξειδικευμένους Συμβούλους Καριέρας, που μπορούν να βοηθήσουν έναν νέο στην πορεία του προς την επαγγελματική αποκατάσταση.

Μου δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και εργαστήρια;

Τέλος, μία ακόμη σημαντική παράμετρος η οποία σχετίζεται με το θέμα της επιλογής του κατάλληλου εκπαιδευτικού ιδρύματος είναι εκείνη που αφορά στο αν παρέχει στον σπουδαστή τη δυνατότητα πρόσβασης σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και εργαστήρια. Και αυτό διότι εν έτει 2020, η ποιότητα των σπουδών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κομμάτι της ύπαρξης σύγχρονων υποδομών, που μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη του σπουδαστή και να τον βοηθήσουν περαιτέρω σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των γνώσεών του στη θεωρία αλλά και την πράξη, καθώς και την εξέλιξη των δεξιοτήτων του.

Σε κάθε περίπτωση, το πλέον σημαντικό ερώτημα που κάθε νέος οφείλει να θέσει στον εαυτό του πριν κάνει την εγγραφή του σε μία σχολή και επιλέξει να ακολουθήσει έναν συγκεκριμένο τομέα σπουδών είναι το γιατί σκέφτεται να πάρει αυτή την απόφαση. Μία απλή ερώτηση η οποία, ωστόσο, μπορεί να «ξεκλειδώσει» τις απαντήσεις σε πολλά ακόμη ερωτήματα και να βοηθήσει έναν νέο να κάνει ακόμη πιο στοχευμένα την επιλογή του.