ΠΑΙΔΕΙΑ

Οι νέες τάσεις και οι ειδικότητες αιχμής στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης

Οι νέες τάσεις και οι ειδικότητες αιχμής στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης

Η διασύνδεση με την αγορά εργασίας και η επαγγελματική απορρόφηση αποτελούν αναμφίβολα δύο από τα πιο σημαντικά ζητούμενα, σε ό,τι αφορά στις σπουδές εν έτει 2020, ειδικότερα όταν σχετίζονται με την επαγγελματική εκπαίδευση.

Πόσες είναι όμως, οι σχολές και τα σύγχρονα εκπαιδευτικά ιδρύματα που καταφέρνουν να συμβάλλουν στην άμεση ένταξη των αποφοίτων τους στην αγορά εργασίας; Ποιες είναι, άραγε, οι κορυφαίες τάσεις σε ό,τι αφορά στις επιλογές σπουδών οι οποίες μπορούν να προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες καριέρας στους νέους στις μέρες μας;

Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας της ALCO, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2020, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποδεικνύουν πως σε ό,τι αφορά στην επαγγελματική κατάρτιση, η άμεση ένταξη στην αγορά εργασίας έπειτα από τις σπουδές αποτελεί πραγματικότητα σε πολλές περιπτώσεις.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα η εταιρεία δημοσκοπήσεων ALCO, 9 στους 10 απόφοιτους του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ, μιας σχολής με ιστορία οκτώ δεκαετιών, έχουν ήδη ενταχθεί με επιτυχία στην αγορά εργασίας.

Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο. Για τη συγκεκριμένη σχολή επαγγελματικής κατάρτισης, η επαγγελματική σταδιοδρομία των σπουδαστών της αποτελεί βασική προτεραιότητα και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, προσπαθεί να εξασφαλίζει πάντα την υψηλότερη δυνατή απασχολησιμότητα για εκείνους.

Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικότερα αν αναλογιστούμε ότι οι απόφοιτοι του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ, εργάζονται σε τομείς σχετικούς με τις ειδικότητές τους, με το 88% των νέων αυτών μάλιστα να δηλώνει πως οι σπουδές του συνέβαλαν σημαντικά στη διαδικασία εξασφάλισης θέσης στην αγορά εργασίας. Το συγκεκριμένο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης, άλλωστε, προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών επαγγελματικής κατάρτισης διετούς διάρκειας σε ειδικότητες αιχμής.

Οι τάσεις της φετινής χρονιάς

Ποιες είναι, λοιπόν, οι ειδικότητες που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον φέτος; Ποιες είναι οι τάσεις στις σπουδές για το 2020 οι οποίες επικρατούν στη σύγχρονη αγορά εργασίας; Η λίστα που ακολουθεί είναι σίγουρα «διαφωτιστική» σε ό,τι αφορά στις σπουδές επαγγελματικές κατάρτισης οι οποίες εμφανίζουν ζήτηση και προσφέρουν ευκαιρίες καριέρας σήμερα.

Τουριστικά επαγγέλματα: Μπορεί ο ελληνικός τουρισμός να δέχτηκε σημαντικό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αλλά το βέβαιο είναι ότι θα ανακάμψει και ότι η αγορά θα αναζητήσει καλά καταρτισμένα στελέχη στα Ξενοδοχειακά, τη Μαγειρική και τη Ζαχαροπλαστική και την Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων. Για μια χώρα όπως η Ελλάδα, τα Τουριστικά επαγγέλματα αποτελούν αναμφίβολα μία κορυφαία επιλογή σπουδών.

Ομορφιά: Εδώ και αρκετά χρόνια οι ειδικότητες Ομορφιάς καταγράφουν πολύ υψηλά απορρόφησης από την αγορά εργασίας. Στο ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ ο κάθε σπουδαστής μπορεί να ενημερωθεί σωστά για τα επαγγελματικά του δικαιώματα και να έρθει σε επαφή με τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου. Το σημαντικότερο στοιχείο, βέβαια, είναι ότι η σχολή έχει πάει ένα βήμα παραπέρα με την ανάπτυξη εξειδικευμένων προγραμμάτων στο πλαίσιο του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, όπως το πρόγραμμα «Αισθητική και Παραϊατρικές Εφαρμογές».

Υγεία: Τα επαγγέλματα Υγείας πάντα ήταν στις προτιμήσεις των νέων. Ειδικά φέτος και λόγω της πανδημίας, ειδικότητες όπως Νοσηλευτική και Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου, γνωρίζουν μεγάλη άνοδο και προσφέρουν σημαντική επαγγελματική προοπτική. Ωστόσο, σταθερά υψηλό διατηρείται το ενδιαφέρον για ειδικότητες όπως η Φυσικοθεραπεία, η Εργοθεραπεία και η Διαιτολογία.

Πληροφορική: Η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται την ανάγκη ταχείας μετάβασης στην ψηφιακή εποχή. Αναζητούν, λοιπόν, προγραμματιστές, τεχνικούς δικτύων και τεχνικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών για να μπορέσουν να το πετύχουν. Σίγουρα αξίζει να σημειώσουμε ότι στο ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ, οι νέοι θα σπουδάσουν σε μια σχολή που είναι μέλος της Oracle Academy , που επενδύει στην πιο σύγχρονη γνώση και εξασφαλίζει επαγγελματικές πιστοποιήσεις για τους σπουδαστές.

Διοίκηση και Οικονομία: Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι έπειτα από αρκετά χρόνια οι ειδικότητες του τομέα Διοίκησης και Οικονομίας γνωρίζουν άνθηση, καθώς οι επιχειρήσεις αναζητούν στελέχη με γνώση σύγχρονων λογιστικών πακέτων, ψηφιακών εργαλείων μάρκετινγκ και στρατηγικών διοίκησης. Για όλους τους παραπάνω λόγους, σε ό,τι αφορά στην αναζήτηση του κατάλληλου ιδρύματος σπουδών, είναι σημαντικό για τους νέους οι οποίοι ενδιαφέρονται να εργαστούν στους τομείς που προαναφέραμε, να επιλέξουν μία σχολή με σοβαρή δικτύωση και κύρος στην αγορά εργασίας.

Το σίγουρο είναι πως σε ό,τι αφορά στις ειδικότητες αιχμής, δηλαδή στους τομείς σπουδών που μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες καριέρας στους νέους το 2020, το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ ξεχωρίζει. Από την Πληροφορική στα Τουριστικά και από τις σπουδές στη Διοίκηση και την Οικονομία στις σπουδές στην Ομορφιά και την Υγεία. Οι επιλογές οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν έναν νέο να ενταχθεί σήμερα με επιτυχία στην αγορά εργασίας είναι πολλές, όμως το στοιχείο-«κλειδί» είναι και το 2020 η επιλογή της κατάλληλης σχολής.

Πού θα κάνετε την εγγραφή σας για το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ; Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ στο κέντρο της Αθήνας, του Πειραιά και της Λάρισας!