ΕΘΝΙΚΑ

Ντονμέζ για Oruc Reis: «Αυτά είναι τα δεδομένα που συνέλεξε – Θα συνεχίσει τις έρευνες»

Ντονμέζ για Oruc Reis: «Αυτά είναι τα δεδομένα που συνέλεξε – Θα συνεχίσει τις έρευνες»

Η τουρκική μονταζιέρα για τις δήθεν έρευνες του τουρκικού σεισμογραφικού Oruc Reis στην Αν. Μεσόγειο λειτουργεί στα «κόκκινα». Θέλοντας να δικαιολογήσει την οπισθοχώρηση Ερντογάν με το Oruc Reis στην Αν. Μεσόγειο, η τουρκική ηγεσία επιδίδεται σε προβοκατόρικες δηλώσεις γύρω από τα δεδομένα που «συνέλεξε».

Μετά τον ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος εξήγησε τους λόγους που επέστρεψε το τουρκικό ερευνητικό στο λιμάνι της Αττάλειας, μετά από 35 μέρες παραμονής στην ανατολική Μεσόγειο, τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Με Tweet στο λογαριασμό του υπ. Άμυνας, ο Ντονμέζ έδωσε μία πρώτη εικόνα για τις δήθεν έρευνες του Oruc Reis, «ξεκίνησε σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο στις 10 Αυγούστου. Έχει συλλέξει μέχρι στιγμής 3.525 χλμ. σεισμικών δεδομένων στη συγκεκριμένη περιοχή»

Διεμήνυσε δε ότι θα συνεχίσει το ερευνητικό τη δραστηριότητά του, «η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο σύμφωνα πάντα με το διεθνές Δίκαιο».

Στην ανακοίνωσή τονίζονται και οι λόγοι για τους οποίους γύρισε στο λιμάνι της Αττάλειας.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι πρόκειται για διαδικασία ρουτίνας σε όλες του τις έρευνες να επιστρέφει στο λιμάνι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, για συντήρηση και αλλαγή προσωπικού.

Ακάρ:Δεν εγκαταλείπουμε τα δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο

«Η επιστροφή του Oruc Reis στα νότια παράλια της χώρας δεν σημαίνει ότι η Άγκυρα εγκαταλείπει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακαρ, προσθέτοντας ότι η επιστροφή του πλοίου έγινε στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εργασιών του.

Ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε παράλληλα την έντονη ενόχλησή του για την επίσκεψη που πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο.

Νωρίτερα πάντως από την περιφέρεια Κας της Αττάλειας, ο Χουλουσί Ακαρ, ανέφερε ότι η Τουρκία τάσσεται πάντα υπέρ του διαλόγου και μιας πολιτικής λύσης. Το γεγονός ότι η τουρκική ηγεσία λέει αλλά το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα το βράδυ, αποδεικνύει το πολιτικό βέρτιγκο στο οποίο βρίσκεται.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νάξος: Θανατηφόρο τροχαίο για οικογένεια - Νεκρή η μητέρα (pics)