ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο - Προπύλαια: Στο επίκεντρο αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο - Προπύλαια: Στο επίκεντρο αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
IN TIME

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σημειώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή το σημερινό συλλαλητήριο στα Προπύλαια που έχουν εξαγγείλει φοιτητικοί σύλλογοι και εκπαιδευτικοί και σε σχέση με το μέτρο της απαγόρευσης που ισχύει για συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων, λόγω της πανδημίας.

Σε παρέμβασή του, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κάλεσε όλα τα κόμματα να δείξουν εγκράτεια και υπευθυνότητα, να είναι προσεκτικά και να μην παρακινούν τους πολίτες σε συγκεντρώσεις, ιδιαίτερα στην Αττική που η κατάσταση, όπως είπε, είναι πολύ επιβαρυμένη.

«Θέλω να ζητήσω όλοι να είμαστε πάρα πολύ υπεύθυνοι και προσεκτικοί. Κόμματα πρώτα, παρατάξεις και συνάδελφοι, σε σχέση με αυτά τα οποία βλέπετε ότι αναλύουν οι επιστήμονές μας τις τελευταίες ημέρες και έχουν να κάνουν με την επιβαρυνόμενη κατάσταση στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Θυμίζω το λεκανοπέδιο της Αττικής περιλαμβάνει τον μισό πληθυσμό της χώρας, 5.000.000 κατοίκους. Σας παρακαλώ πάρα πολύ να δείξετε όλοι εγκράτεια και να σεβαστείτε τη μάχη, την οποία δίνουν οι υγειονομικοί. Τη μάχη την οποία δίνουν γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό στα νοσοκομεία μας, αλλά και τις οικογένειες αυτών που θρηνούν θύματα ή αυτών οι οποίοι νοσηλεύονται συγγενείς τους. Και να προσπαθήσουμε όλοι με μέτρο, να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Οι τόνοι ανέβηκαν, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για κατάφωρα αντισυνταγματική πρακτική της κυβέρνησης και της ΕΛΑΣ με πρόσχημα την πανδημία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Θανάση Πλεύρη που αντέτεινε ότι κανένας δεν είναι «α πριόρι» υπερασπιστής της Δημοκρατίας.

«Να μην διανοηθεί να απαγορεύσει το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν με πρόσχημα τη πανδημία. Την απόλυτη ευθύνη αν συμβεί κάτι σήμερα στην Αθήνα θα την έχουν ο κ. Χρυσοχοίδης και η κυβέρνηση. Υποτιμάτε τη δημοκρατία. Φοβάστε μην πάθετε όχι κορονοϊό, αλλά δημοκρατία. Η μόνη έγνοια της κυβέρνησης είναι η πρόσβαση σε μια πατέντα. Στη πατέντα της χούντας, όπως την παρουσίασε ο κ. Συρίγος, ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε την πρακτική του 1969 για ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

'Αμεση ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ που τον κατηγόρησε για επικοινωνιακές ανακρίβειες και ψέματα και τόνισε ότι πρόθεση ουσιαστικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνουν επεισόδια για να επιρρίψει την ευθύνη στη κυβέρνηση.

«Είπε ψέματα ο κ. Σκουρλέτης. Τα περιοριστικά μέτρα υπάρχουν. Οι συμπολίτες μας για να κινηθούν θα στείλουν sms . Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ δεν δέχτηκαν να συμμορφωθούν στα περιοριστικά μέτρα στις 17 Νοεμβρίου, κάποια κόμματα πήγαν στο ΣτΕ το οποίο έκρινε ότι ήταν αντισυνταγματικό. Τη συνταγματικότητα θα την κρίνουν τα δικαστήρια και όχι ο κ Σκουρλέτης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ότι οι πορείες ήταν μέχρι 9 άτομα με το ισχύον καθεστώς και ήταν άνοιγμα στη διαδικασία τα 100 άτομα», ανέφερε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε: «Να πάρετε την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά καλέσατε να γίνουν επεισόδια για να επιρρίψετε την ευθύνη στη κυβέρνηση. Βγείτε και πείτε τι να ανοίξει και τι όχι. Δεν είναι κανένας υπερασπιστής απριόρι της δημοκρατίας. Η δημοκρατία κρίνεται από τις εκλογές και τα συνταγματικά δικαστήρια. Αν θέλει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρεται στη δημοκρατία, να πάει σε αυτό που έστησε η κυβέρνησή του για να ελέγξει τη δικαιοσύνη και τα Μέσα Ενημέρωσης. Έχετε θράσος να μιλάτε εσείς για δημοκρατία».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης επιτέθηκε στους δύο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους κάνοντας λόγο για θλιβερό θέαμα. «Βλέπουμε μια μάχη μέχρι εσχάτων. Θυμίζει πυγμαχία που χτυπιούνται οι δύο αντίπαλοι μέχρι τελικής πτώσεως», τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Ταυτόχρονα, κάλεσε τα δύο κόμματα να ρίξουν τους τόνους και αντί, όπως είπε, να προσπαθούν να οξύνουν τα πνεύματα να φανούν χρήσιμοι απέναντι στα ανησυχητικά φαινόμενα της πανδημίας και στο ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown, με όλες τις τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και στη κοινωνία.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Λαμπρούλης, τόνισε ότι σήμερα, οι πολίτες «δίνουν απάντηση στον κλιμακούμενο αυταρχισμό της κυβέρνησης που είναι το μόνιμο συστατικό της πολιτικής της για να προωθήσει τα αντιλαϊκά της μέτρα».

«Είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση ότι με αυτό τον τρόπο έχει λυμένα τα χέρια της να κάνει ότι θέλει. Αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες. Ο λαός μας, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, δεν θα κάνουν πίσω», συμπλήρωσε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γυμνάσια - Λύκεια: Αλαλούμ για τη Δευτέρα - Τι εισηγούνται οι ειδικοί, τι απαντά το υπ. Παιδείας