ΠΑΙΔΕΙΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr - Βάσεις 2021: Οι εκτιμήσεις και ο «γόρδιος δεσμός» των μηχανογραφικών

Βάσεις 2021
Οι εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2021
ΙΝΤΙΜΕ

Βάσεις 2021: Οι φετινές πανελλήνιες ολοκληρώθηκαν μέσα σε ένα πρωτότυπο πλαίσιο τόσο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού όσο και των αλλαγών στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ της χώρας. Τώρα, η αγωνία των υποψηφίων χτυπά «κόκκινο» εν αναμονή της ανακοίνωσης των βαθμολογιών που αναμένεται την επόμενη Παρασκευή και οι οποίες θα κρίνουν τις Βάσεις.

Ακόμη ένας παράγοντας που θα επηρεάσει τις Βάσεις 2021 είναι και η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού, την οποία οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του Ιουλίου.

Το Newsbomb.gr απευθύνθηκε στον ακαδημαϊκό υπεύθυνο του «Νέου Φροντιστηρίου» κ. Ιωάννη Νταρίδη, ο οποίος έκανε τις πρώτες εκτιμήσεις εν αναμονή των βαθμολογιών.

Βάσεις 2021: Ο «γόρδιος δεσμός» των μηχανογραφικών

«Η φετινή εκπαιδευτική χρονιά μόνο φυσιολογική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εξαιτίας της πανδημίας. Οι υποψήφιοι έμειναν για περισσότερο από έξι μήνες έγκλειστοι, ενώ η προετοιμασία τους συνεχιζόταν. Ψυχολογικά πιεσμένοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα θέματα των εξετάσεων των Πανελληνίων, ενώ οι θεματοδότες – στις περισσότερες περιπτώσεις – σεβάστηκαν την υπερπροσπάθεια των υποψηφίων και απέφυγαν τις «ακροβασίες» παλαιότερων ετών.

Έτσι τα θέματα κρίθηκαν από τους περισσότερους «βατά». Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα απολύτως. Μην ξεχνάμε ότι η χρονιά ήταν ιδιαίτερη και πιθανώς οι συνέπειές της δεν έχουν γίνει πλήρως φανερές.

Τα εύκολα ή δύσκολα θέματα κρίνονται σχεδόν αναγκαστικά εκ του αποτελέσματος. Προφανώς και όλοι οι υποψήφιοι/ες δε συμμετέχουν στην ίδια προετοιμασία, δεν έχουν κοινές προσλαμβάνουσες ή ακόμα και κοινό τρόπο διαχείρισης των πληροφοριών κλπ. Ως εκ τούτου τα αποτελέσματα είναι αυτά που θα μας πουν πόσο πιο εύκολα ή πόσο πιο δύσκολα είναι τα θέματα σε σχέση με αυτά της προηγούμενης χρονιάς.

Εκτός τούτων για πρώτη φορά εφαρμόζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Καταρχάς λόγω της επερχόμενης ΕΒΕ αποδυναμώνεται το φαινόμενο εισαγωγής υποψηφίων σε πανεπιστήμια με πολύ χαμηλές βαθμολογίες. Τα τμήματα των οποίων η περυσινή βάση κυμάνθηκε γύρω στα 5000 μόρια θα δυσκολευτούν να υποδεχτούν πρωτοετείς, εκτός και αν τελικά επιλεγούν από έναν απροσδόκητα υψηλό αριθμό υποψηφίων.

Προφανής στόχος η μείωση των εισακτέων, ήτοι εκτός των περίπου 20000 υποψήφιων που ούτως ή άλλως δεν περνούσαν τις πύλες των πανεπιστημίων, πρέπει να υπολογιστεί ένας ακόμα αριθμός ίσος ή και λίγο υψηλότερος των 20000. Συνολικά, δηλαδή, αναμένεται ότι δε θα εισαχθούν σε κανένα τμήμα περίπου 30000-40000 υποψήφιοι.

Δύσκολος, επομένως, και ο γρίφος των μηχανογραφικών. Η ανακοίνωση, άλλωστε, των βαθμολογιών αναμένεται προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Όχι, όμως, για όλα τα μαθήματα, διότι ανέκαθεν οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων ανακοινώνονταν αργότερα. Έτσι, η ολοκλήρωση της διαδικασίας συμπλήρωσης των μηχανογραφικών αναμένεται να προσεγγίσει το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Συμπέρασμα: ο/η υποψήφιος/α έχει την ανάγκη υποστήριξης μέχρι και το τελευταίο «κλικ» της οριστικοποίησης του μηχανογραφικού του.

Νέο Φροντιστήριο: 53 χρόνια επιτυχίες

Ο όμιλος Νέο Φροντιστήριο, ιδρύθηκε το 1968 και σήμερα αριθμεί πάνω από 80 εκπαιδευτικά κέντρα με 600 καθηγητές, 100 συνεργάτες διευθυντές σπουδών κάθε ειδικότητας, πλήρη σειρά εκδόσεων και πλούσιο ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό. Η πλούσια ακαδημαϊκή του παράδοση διατηρείται αναλλοίωτη, αφού οι άνθρωποι του βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση αφουγκραζόμενοι τις νέες εξελίξεις και προκλήσεις της εποχής, κάτι που επιβεβαιώθηκε περίτρανα στην πρόσφατη περιπέτεια της πανδημίας. Η διαχρονική πρωτοκαθεδρία του οργανισμού στην προετοιμασία των μαθητών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανεξαρτήτως του τρόπου εισαγωγής τους, καταδεικνύεται από τα αποτελέσματα, αφού κάθε χρόνο πάνω από 1200 μαθητές των φροντιστηρίων μας εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Υπολογίζεται ότι πάνω από 60.000 σημερινοί επιστήμονες πέρασαν από τα θρανία του όλα αυτά τα χρόνια!

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το https://neo.edu.gr/

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.