ΥΓΕΙΑ

Επιστήμονες «έφτιαξαν» αίμα από βλαστοκύτταρα - Ξεκινά κλινική δοκιμή

αίμα
Ελπίδα για ασθενείς με αιματολογικές διαταραχές όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία
AP

Ιατρική «επανάσταση» μπορεί να φέρει η ανακάλυψη Βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι ξεκινούν κλινικές δοκιμές με αίμα που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο. 

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Μπρίστολ, του Κέιμπριτζ, του Λονδίνου αλλά και του Κέντρου Αίματος και Μεταμοσχεύσεων του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS), δημιούργησαν ερυθρά αιμοσφαίρια από βλαστοκύτταρα δωρητών, για τα οποία φιλοδοξούν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Σύμφωνα με το BBC, οι ερευνητές θα χορηγήσουν μικρή ποσότητα του τεχνητού αίματος -μόλις μερικές κουταλιές- σε εθελοντές, και στη συνέχεια θα μελετήσουν πώς θα ανταποκριθεί ο οργανισμός τους. Στόχος είναι αφενός να καταφέρουν να πολλαπλασιάζουν στο εργαστήριο αίμα πραγματικά δυσεύρετων ομάδων και αφετέρου να δημιουργήσουν αίμα «μακράς διάρκειας». Ο καθηγητής Άσλεϊ Τόι, από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε ότι ορισμένες ομάδες είναι «πολύ, πολύ σπάνιες» και μπορεί να υπάρχουν «μόλις 10 άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα που μπορούν να δώσουν αίμα».

Οι δύο πρώτοι εθελοντές έχουν ήδη λάβει μέρος στην κλινική δοκιμή ενώ στόχος είναι να εξεταστούν οι αντιδράσεις συνολικά 10 υγειών ανθρώπων. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταγραφεί αρνητικές παρενέργειες. Οι εθελοντές θα λάβουν δύο μεταγγίσεις από πέντε έως 10ml σε απόσταση τεσσάρων μηνών μεταξύ τους. Η μία μετάγγιση θα γίνει με φυσιολογικό αίμα ενώ η δεύτερη, με αίμα που έχει παραχθεί στο εργαστήριο.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν χρόνο ζωής έως και 120 ημερών, πριν χρειαστεί να αντικατασταθούν. Μια τυπική μετάγγιση αίματος περιλαμβάνει μείξη νέων και παλιών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η μετάγγιση του τεχνητού αίματος, όμως, περιλαμβάνει μόνο νέα ερυθρά αιμοσφαίρια, με στόχο να ζήσουν και τις 120 ημέρες.

Ο Δρ. Farrukh Shah, διευθυντής του τμήματος μεταγγίσεων της υπηρεσίας Αίματος και Μεταμοσχεύσεων του NHS, δήλωσε: «Αυτή η επαναστατική έρευνα θέτεις τις βάσεις για την κατασκευή ερυθρών αιμοσφαιρίων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για τη μετάγγιση ατόμων με διαταραχές όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία».

Διαβάστε επίσης:

Ξεκίνησε η συνταγογράφηση γονιδιακών εξετάσεων για τον καρκίνο