ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνιες 2023: Οι απαντήσεις στα Νέα Ελληνικά για τα ΕΠΑΛ

Πανελλήνιες 2023: Οι απαντήσεις στα Νέα Ελληνικά για τα ΕΠΑΛ

Πανελλήνιες 2023: Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ κλήθηκαν να εξεταστούν στα Νέα Ελληνικά και το Newsbomb.gr δίνει τις απαντήσεις στα θέματα που «έπεσαν» στην πρεμιέρα των Πανελλαδικών.

Πρεμιέρα για τις Πανελλήνιες 2023 με τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ να καλούνται να εξεταστούν στα Νέα Ελληνικά. Τα θέματα έγιναν γνωστά λίγο μετά τις 10:00 και το Newsbomb.gr μεταφέρει τις απαντήσεις, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι πώς τα πήγαν και σε τι επίπεδα μπορεί να κυμανθεί η βαθμολογία τους.

Τα θέματα περιελάμβαναν δύο κείμενα, αρχικά ένα διασκευασμένο απόσπασμα από ψηφιακό αποθετήριο ακαδημαϊκών εργασιών, με τίτλο «Τα οφέλη του εθελοντισμού» και ένα Εισαγωγικό Σημείωμα Μπέρτολτ Μπρεχτ, Ποιήματα, Αθήνα 1992 με τίτλο «Καταφύγια για τη νύχτα».

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΛ

Πανελλήνιες 2023: Οι απαντήσεις στα Νέα Ελληνικά

Για μία ακόμη χρονιά, το Νewsbomb.gr βρίσκεται στο πλευρό των υποψηφίων.

Το Νewsbomb.gr, σε συνεργασία με τα φροντιστήρια «ΝEO», ενημερώνει έγκυρα και έγκαιρα για τα θέματα των Πανελληνίων 2023 και τις απαντήσεις τους, καθώς και όλες τις εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023, έως ότου ανακοινωθούν.

Παράλληλα, το Newsbomb.gr, σε συνεργασία με τα φροντιστήρια «ΝΕΟ», θα δημοσιεύει κάθε ημέρα μέχρι την έναρξη των εξετάσεων, θέματα προσομοίωσης για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα στις Πανελλαδικές 2023.

Οι απαντήσεις στα Νέα Ελληνικά:

ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Γ’ ΕΠΑΛ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Α1.

Σύμφωνα με τις τρεις πρώτες παραγράφους του κειμένου, οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις χαρακτηρίζονται από υπομονή και ψυχραιμία στο εργασιακό τους περιβάλλον, ενώ προβλήματα που μπορεί να τους απασχολούν είναι προσπελάσιμα μέσω του εθελοντισμού. Επιπλέον, οι εθελοντές χαρακτηρίζονται αισιόδοξοι και ανιδιοτελείς. Τέλος, σε κοινωνικό επίπεδο, υπογραμμίζεται ότι αποκτούν νέες κοινωνικές συναναστροφές με τις οποίες μοιράζονται πολιτικές και κοινωνικές ιδέες και προβληματισμούς, αλλά καλλιεργούν και το ομαδικό πνεύμα.

A2 α)

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Καθώς η εθελοντική εργασία...ποτέ ότι είχαν.

ΣΧΟΛΙΑ/ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ: Κοινωνικοποιούνται, έρχονται...επίλυση καθημερινών προβλημάτων.

ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΑ: Γενικότερα, ο εθελοντισμός... στη ζωή μας.

Α2 β)

Ομαδική= συλλογική

Ενισχύεται= ισχυροποιείται, ενδυναμώνεται

Αδράνεια= απραξία, αργία

A3

ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ: ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΛΤΡΟΥΙΣΜΟΥ »

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Είναι αδιαμφισβήτητο πως η αξία του εθελοντισμού είναι ανυπολόγιστη, γιατί υπηρετεί αρχές, αξίες και ιδεώδη που έχουν ανθρωπιστικό και διαχρονικό χαρακτήρα. Σε μία κοινωνία που ταλανίζεται από φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας, αλλά και από την αποξένωση του σύγχρονου ανθρώπου, οι εθελοντικές δράσεις αποτελούν απόδειξη φιλαλληλίας κι ενδιαφέροντος για τον συνάνθρωπο. Στα βιώματά μας, όλοι έχουμε παραδείγματα προσφοράς που ποικίλλουν.

Α ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ

Αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης: Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που ευαισθητοποιεί τους πολίτες είναι σαφώς η επίγνωση πως υπάρχουν συνάνθρωποί τους που δεν έχουν ούτε καν τα αναγκαία για την επιβίωσή τους. Μια μορφή του εθελοντισμού κινείται, λοιπόν, προς αυτή την κατεύθυνση με τη δωρεά χρημάτων, τροφίμων, καθώς και φαρμάκων ή ιατροφαρμακευτικού υλικού. Ενώ, συχνή είναι και η εθελοντική εργασία για την ετοιμασία γευμάτων για τους άπορους ή/και τους άστεγους συμπολίτες, όπως κι η εθελοντική εργασία για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών που προκύπτουν από κάποια φυσική καταστροφή (σεισμός, πλημμύρες κ.ά.). Ανθρωπιστικά κίνητρα έχει και η εθελοντική αιμοδοσία, όπως και η δωρεά οργάνων, που αποσκοπούν στη σωτηρία της ζωής ενός συνανθρώπου.

Προστασία του περιβάλλοντος: Ζωτικής σημασίας, είναι, επίσης, η εθελοντική δράση σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, καθώς είναι πολλοί εκείνοι οι πολίτες που προσφέρουν τη συνδρομή τους στην πυροπροστασία ή την κατάσβεση πυρκαγιών, αλλά και στην αναδάσωση ή τον καθαρισμό δασών και παραλιών. Ενώ, εμφανές καθίσταται το ενδιαφέρον για το περιβάλλον και μέσα από εθελοντικές προσπάθειες ανακύκλωσης ή προώθησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό τοποθετείται και η σημαντική εθελοντική προσφορά που σχετίζεται με την προστασία, τη διάσωση και την περιποίηση αδέσποτων ζώων.

Κοινωνική προσφορά: Η εθελοντική προσφορά εκτείνεται σαφώς και στην εθελοντική εργασία σε ιδρύματα ή κοινωφελείς συλλόγους όπου βρίσκονται παιδιά (ορφανά, εγκαταλελειμμένα, παιδιά με ειδικές ανάγκες), τοξικομανείς στο στάδιο της απεξάρτησης ή πρόσφατα αποφυλακισμένοι που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί πλήρως στο κοινωνικό σύνολο, καθώς και σε χώρους όπου προσφέρεται μέριμνα σε ηλικιωμένους.

Ενώ, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς εντάσσεται και η εθελοντική εργασία για τον καθαρισμό σημείων της πόλης ή οι δράσεις για την προστασία των πεζών και ιδίως εκείνων που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (αμεα).

B ZHTOYMENO

Παροχή ανθρωπιστικής παιδείας και στήριξη των αντίστοιχων μαθημάτων.

Ανάδειξη της αναγκαιότητας του εθελοντισμού στη σύγχρονη εποχή.

Προβολή της δράσης των εθελοντικών οργανώσεων.

Δημιουργία περιβαλλοντικών ομάδων. Παρότρυνση για ανάληψη πρωτοβουλιών από τις μαθητικές κοινότητες.

Ημερίδες και ομιλίες για τον ρόλο του εθελοντισμού στην κοινωνία.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Καταληκτικά, είναι αναγκαίο να τονισθεί πως σε περιόδους κρίσης και εξαιρετικά δυσχερών σύγχρονων προβλημάτων, ο εθελοντισμός και κατ’ επέκταση ο ανθρωπισμός συμβάλλουν στην κοινωνική ευημερία και πρόοδο, χωρίς να συνθλίβεται το άτομο. Έτσι, ενισχύεται η συλλογικότητα και περιστέλλονται ο εγωισμός, η εγωπάθεια και φυσικά ο ατομικισμός.

*Ο μαθητής μπορούσε να κάνει και χρήση α’ ενικού ρηματικού προσώπου, καθώς η εκφώνηση ζητά προσωπικές γνώσεις κι εμπειρίες.

Επιμέλεια απαντήσεων: Λουκάς Πελώνης

Σχετικές ειδήσεις