ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλαδικές 2015: Όλα έτοιμα για τη διοργάνωση των εξετάσεων – Τι δείχνουν οι τάσεις

Πανελλαδικές 2015: Όλα έτοιμα για τη διοργάνωση των εξετάσεων – Τι δείχνουν οι τάσεις

Σύσκεψη για την διοργάνωση των πανελληνίων εξετάσεων 2015 πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (5/5) στο υπουργείο Παιδείας.Το υπουργείο έκανε γνωστό ότι είναι όλα έτοιμα για τη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Συγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνεται ότι όλες οι σχετικές ενέργειες για την άρτια διοργάνωση των πανελληνίων εξετάσεων 2015 έχουν ήδη δρομολογηθεί και ολοκληρώνονται τις προσεχείς ημέρες.

Στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών, σήμερα στο κτίριο του ΥΠΟΠΑΙΘ έγινε, όπως κάθε χρόνο, σύσκεψη εκπροσώπων όλων των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων.

«Για άλλη μια φορά θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους υποψηφίους, ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες θα συνδράμουν στην άρτια και αδιάβλητη διεξαγωγή και των φετινών πανελληνίων εξετάσεων» αναφέρει το υπουργείο.

Πανελλήνιες εξετάσεις 2015 – Αυτές είναι οι σημαντικές ημερομηνίες

Τα Ημερήσια, Εσπερινά Γυμνάσια και Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια θα κλείσουν την ερχόμενη Τετάρτη (13/5/2015) για τη διεξαγωγή των πανελλήνιων εξετάσεων.

Οι εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αρχίσουν στις 18 Μαΐου, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους μαθητές των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄) μία ημέρα αργότερα (19/5).

Η εξέταση των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσει στις 17 Ιουνίου, ενώ η πρακτική δοκιμασία για τους υποψήφιους των ΤΕΦΑΑ θα γίνει από τις 15 έως τις 26 Ιουνίου.

Στις 9 Ιουνίου θα αρχίσουν οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ.

Τέλος, οι απολυτήριες εξετάσεις για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν στις 3 Ιουνίου για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές. Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ και Β΄) θα ξεκινήσουν στις 10 Ιουνίου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΠΛΗΡΗ ΟΔΗΓΟ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Πανελλήνιες εξετάσεις 2015 - Που θα κινηθούν οι βάσεις

«Κόκκινο» θα χτυπήσει όπως όλα δείχνουν ο ανταγωνισμός σε πέντε ομάδες σχολών όλων των επιστημονικών πεδίων που επιλέγονται από τουλάχιστον 30.000 υποψηφίους καθώς η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μείωσε τον αριθμό των εισακτέων για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος και αναμένεται μεγάλη αύξηση στις βάσεις εισαγωγής το 2015.

Οι πέντε ομάδες σχολών (Παιδαγωγικές, Ιατρικές, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ναυτιλιακές, Φιλολογίας) περιλαμβάνουν συνολικά 31 τμήματα που «απλώνονται» και στα πέντε επιστημονικά πεδία, χαρακτηρίζονται υψηλής ζήτησης και τα περισσότερα από αυτά απαιτούν καλές έως άριστες βαθμολογίες.

Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις τα ποσοστά επιτυχίας για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2015 θα είναι σχετικά χαμηλά, καθώς η ύλη αναμένεται δύσκολη.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και ο περιορισμός των μετεγγραφών από την ερχόμενη χρονιά.

Πανελλήνιες εξετάσεις 2015 -Τα πανεπιστήμια με τη μεγαλύτερη μείωση θέσεων

Τo Πανεπιστήμιο της Πάτρας είχε φέτος τη μεγαλύτερη μείωση των εισακτέων από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και μάλιστα σε εντυπωσιακό βαθμό αφού του «αφαιρέθηκαν» συνολικά 710 θέσεις συγκριτικά με πέρυσι, ενώ την ίδια στιγμή στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας που έχει «φρακάρει» από τον τεράστιο αριθμό φοιτητών, αφαιρέθηκαν μόνο 185 θέσεις.

Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, σχετικά με τον φετινό αριθμό των εισακτέων προκύπτει ότι με εξαίρεση δυο Πανεπιστήμια το Αιγαίου και Πελοποννήσου που πήραν επιπλέον θέσεις (90 και 10 αντίστοιχα) και το Μακεδονίας που πήρε ακριβώς όσες και πέρυσι θέσεις (800), σε όλα τα υπόλοιπα ο αριθμός των εισακτέων μειώθηκε.

Μετά το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, λιγότερους φοιτητές από πέρυσι (-345) θα πάρει το Αριστοτέλειο, το Θεσσαλίας (-290), το Κρήτης (-240), το Ιωαννίνων (-190 ) κ.ά.

Στα Πανεπιστήμια που εδρεύουν στην Αττική, επίσης, μειώθηκε ο αριθμός των εισακτέων αλλά όχι σημαντικά. Το ΕΚΠΑ θα πάρει 185 λιγότερους φοιτητές, το Οικονομικό 135, το ΕΜΠ 95, το Χαροκόπειο 75, το Πάντειο 45 και το Καλών Τεχνών 15.






Σχετικές ειδήσεις