ΠΑΙΔΕΙΑ

Στο απροχώρητο η κατάσταση - Έτοιμα να καταρρεύσουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας

Στο απροχώρητο η κατάσταση - Έτοιμα να καταρρεύσουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας

«Καζάνι που βράζει» είναι ο χώρος των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα χρηματοδότησης. Πρυτάνεις και πρόεδροι ΤΕΙ βρίσκονται στα «κάγκελα» και είναι σε συνεχή διάλογο με το υπουργείο για την εύρεση κονδυλίων καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και τα ιδρύματα στην ουσία υπολειτουργούν, ενώ υπάρχει ο φόβος «φυγής» καθηγητών και ερευνητών στο εξωτερικό.

Αυτά εν ολίγης ανέφερε και η υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου που είπε χαρακτηριστικά «βρισκόμαστε σε συνθήκες περίπου πολέμου», μιλώντας στο πρακτορείο 104,9 fm, ενώ ταυτόχρονα έθεσε τους δυο βασικούς στόχους ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα οι οποίοι είναι, να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα των ιδρυμάτων και να αποτραπεί η φυγή στο εξωτερικό καθηγητών, ερευνητών και φοιτητών. «Προσπαθούμε να μειώσουμε τα λειτουργικά έξοδα και από την άλλη μεριά να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο νέο κόσμο στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση αν υπάρχουν διεθνείς προδιαγραφές που καθορίζουν τη λειτουργία ενός πανεπιστημίου και αν στην Ελλάδα έχουμε περάσει τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» η αναπληρώτρια υπουργός υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα έχουμε περάσει πολλές κόκκινες γραμμές, όχι μόνο για τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, αλλά για τα νοσοκομεία και για τα πάντα».

Επισήμανε δε, ότι τα ιδρύματα λειτουργούν στο ύψος, που αντιστοιχεί σε διεθνείς προδιαγραφές, χάρη στην αφοσίωση των ανθρώπων που απασχολούνται (καθηγητές, διοικητικοί, κ.ά).

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, είπε ότι το υπουργείο σκοπεύει να προκηρύξει 9.500 υποτροφίες, από τις οποίες θα επωφεληθεί ένας μεγάλος αριθμός νέων ερευνητών, για τρία χρόνια και κάθε χρόνο θα επαναπροκηρύσσονται, μέσω του ΕΣΠΑ.

Είπε ακόμα, ότι σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων θα ζητηθεί από τη ΔΕΗ να ενταχθούν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας στους λεγόμενους μεγάλους καταναλωτές και να έχουν μειωμένα τιμολόγια. «Θα είναι μεγάλη ανακούφιση για τα πανεπιστήμια. Έχουμε συζητήσει επίσης τι νομοθετικές ρυθμίσεις θα κάνουμε, για να έχουν κάποια ευελιξία οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν κονδύλια με διαφορετικούς κωδικούς, προκειμένου να ανταποκριθούν στη λειτουργία των ιδρυμάτων» τόνισε.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της πλήρης διάλυσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας είναι και με το «λουκέτο» που απειλείται το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, όπου βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα 30.000 φοιτητές αλλά και 200 εργαζόμενοι, καθώς δεν έχει λυθεί ακόμα το πρόβλημα της χρηματοδότης. Να σημειωθεί πως το υπάρχον πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που «τρέχει» λήγει σε ένα μήνα, ενώ και η διοίκηση του ιδρύματος έχει προχωρήσει σε μείωση διδάκτρων ώστε να μπορέσουν να βοηθηθούν οι φοιτητές που αντιμετωπίζουν πολλά οικονομικά προβλήματα.

Συνέπεια όλων αυτών και με τους κρατικούς μηχανισμούς να έχουν στη κυριολεξία παραλύσει και να έχουν αφεθεί στη μοίρα τους πανεπιστημιακά ιδρύματα και φοιτητές, είναι η ερήμωση των αμφιθεάτρων σε όλη την χώρα. Αυτό έδειξε και η πρόσφατη σοκαριστική έρευνα του Πανεπιστημίου της Αθήνας από την οποία προκύπτει πως περίπου 6 στους 10 φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές εξαιτίας της κρίσης, ενώ στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα προσθέτεται και η μη αναπλήρωση ακαδημαϊκού προσωπικού που συνταξιοδοτείται και αποχωρεί, ολοκληρώνοντας έτσι, το σκηνικό ολοκληρωτικής κατάρρευσης του ελληνικού Πανεπιστημίου.

Σχετικές ειδήσεις